Tourist Information Netherlands

Brummen is een gemeente in de provincie Gelderland en telt 21.109 inwoners met een oppervlakte van 85,05 km² (waarvan 1,03 km² water). De hoofdplaats is het gelijknamige Brummen, de grootste plaats wat betreft inwonertal is Eerbeek. Gemeente Brummen is gelegen tussen de IJsselvallei en de schitterende Veluwe, en er liggen prachtige landhuizen en kastelen. Zoals bijvoorbeeld Huize Voorstonden, het schitterende eeuwenoude kasteel Engelenburg, en Het Huis te Eerbeek. Daarnaast telt de gemeente verschillende monumentale villa’s uit de 19e eeuw. Ook de kerk in het dorp Hall – welke stamt uit de 14e eeuw –  is zeker een bezoekje waard. In Brummen bevinden zich de twee grootste en unieke mammoetbomen van Nederland. De gemeente Brummen omvat naast het gelijknamige dorp verder nog de dorpen Empe, Hall, Eerbeek, en Leuvenheim, de buurtschappen Coldenhove, Cortenoever, Oeken, Broek, Tonden en Voorstonden en de wijk Rhienderen. Bij een bezoek aan Brummen is het mogelijk om met het pontje de Ijssel over te steken naar Bronckhorst en weer terug, waardoor je een beetje terug lijkt te gaan in de tijd.  Of maak in het toeristenseizoen een ritje in het boemeltreintje door Eerbeek.

Bezienswaardigheden in Brummen

  • Kunstkring Brummen
  • Station Eerbeek
  • Protestantse Kerk Brummen
  • Stoomtrein Eerbeek
  • De Watermolen van Eerbeek
  • Kasteel Reuversweerd

 

Overnachten in Brummen

In Brummen is het overnachten in rust en stilte. Er liggen schitterende natuurhuisjes om te overnachten. Kampeerders kunnen terecht op Camping Coldenhove in Eerbeek.

Winkelen in Brummen

De dorpen binnen de Gemeente Brummen bieden een grote variëteit aan winkels, zoals diverse supermarkten, restaurants, eetcafé’s, bars, kantoorboekhandels, huishoudzaken, drogisterijen, kledingzaken voor jong en oud, slijterijen, banken en benzinestations.

Op dinsdagmorgen is het markt op het Marktplein in Brummen van 8.30 – 12.30 uur. In Eerbeek is markt op het Oranje Nassauplein elke dinsdag van 10.30-16.30 uur

Natuurgebieden in Brummen

De Empese en Tondense Heide is een natuurreservaat van Natuurmonumenten in de buurt van de dorpjes Tonden en Empe in de IJsselvallei. Dit waterrijke blauwgraslandgebied is een plaats waar diverse unieke planten als de Spaanse Ruiter en de Orchis groeien. Ook diverse vogels, waaronder de grauwe kwauwier, en andere bijzondere schepsels huizen hier, zoals de kamsalamander en vlinders als de gouden sprinkhaan, heideblauwtje, zompsprinkhaan, tengere pantserjuffer, en de ijsvogelvlinder. 

Wandelen in Brummen

De Nationaal Park Veluwezoom biedt vele kilometers aan wandelpaden door gevarieerde landschappen, van heide en bossen tot stuwwallen en uiterwaarden. Hier is het genieten van de stilte en rust door de prachtige omgeving.

Ook de IJsselvallei biedt mooie wandelroutes door het omliggende landschap en langs de rivier. Hier is het genieten door de uiterwaarden en het uitzicht over de rivier en de omliggende landerijen.

Daarnaast zijn er in de gemeente Brummen verschillende landgoederen en kastelen te vinden waar het heerlijk wandelen is door de mooie tuinen met zicht op de prachtige architectuur en historische gebouwen.

Toeristen Informatie Punt Brummen

Meer weten over Brummen, loop dan eens binnen bij het TIP:

Marktplein 13-14
6971 AB Brummen

Stuijvenburchstraat 36
6961 CW Eerbeek