Tourist Information Netherlands

Opsterland

Opsterland is een gemeente in de Nederlandse provincie Friesland. De gemeente Opsterland telt zestien officiële kernen (dorpen). De hoofdplaats is Beetsterzwaag. De dorpen kennen twee namen, een Nederlandse en een Friese. In de kleine en middelgrote kernen is Fries de voertaal, al is de laatste decennia het gebruik van het Nederlands door import en taalwisseling toegenomen. De gemeente Opsterland ligt midden in de Friese Wouden in het zuidoosten van Fryslân. Het Opsterlandse landschap met bos, heide, natuurgebieden, grasland, kanalen en veengebieden is uniek in de regio. Dit landschap in combinatie met rust, ruimte en een goede bereikbaarheid via A7 en N381 maakt Opsterland tot een erg aantrekkelijke woon- en recreatiegemeente.

Een aantal feiten op een rij:


– Opsterland heeft 16 dorpen.
– Er wonen ongeveer 30.000 mensen.
– Het grondgebied is maar liefst 23.000 hectare groot.
– De snelweg A7 en provinciale weg N381 doorkruisen de gemeente.
– Heerenveen en Drachten zijn binnen 10 minuten bereikbaar.
– Leeuwarden en Groningen zijn in 30 minuten bereikbaar.
– Het landschap bestaat uit bos, heide, natuurgebieden, grasland, kanalen en veengebieden.
– De verveningsperiode heeft een grote rol gespeeld in het ontstaan van Opsterland.
– In Opsterland zijn verschillende bedrijventerreinen.
– Opsterland kent vele culturele bezienswaardigheden.
– U heeft in Opsterland vele mogelijkheden om te overnachten.
– Opsterland biedt voldoende mogelijkheden om te fietsen of te wandelen.

Bezienswaardigheden in Opsterland

Museum Opsterlân
Het museum Opsterlân, gevestigd in een monumentaal schoolgebouw uit 1887, is één van de bezienswaardigheden in Gorredijk. Het museum toont de historie van het dorp met vaak wisselende thematentoonstellingen. Gorredijk kent tal van prachtige koopmanshuizen en andere oude panden vooral langs de Compagnonsvaart.

Sluis Wijnjeterpverlaat
De sluis Wijnjeterpverlaat in de Opsterlandse Compagnonsvaart heeft een verval van 1,17 meter. De sluis wordt nog volledig met de hand bediend. De sluis is in 1785 gebouwd, volledig van hout. In 1803 is hij al vervangen door een stenen exemplaar. In 1891 is de sluis totaal vernieuwd. Beneden de sluis ligt een fietsbrug die met de hand gedraaid moet worden. 150 meter verderop ligt een elektrisch bedienbare brug voor het wegverkeer.

Romaans kerkje
Het kerkje van Duurswoude dateert uit omstreeks 1250 en is daarmee de oudste kerk van Opsterland. De oorspronkelijke bouwstijl is Romaans. De spitsboogvensters laten ook gotische invloeden zien. Bijzonder zijn de twee ‘Noormannenpoortjes’. De mannen gingen door de poort in de zuidmuur (1,30 meter hoog). Er is een vrouwenpoort in de muur aan de noordkant (1 meter hoog). Binnen zaten mannen en vrouwen gescheiden. De mannen zaten aan de warmere zuidkant van de kerk.

Museum It Damshûs
In Nij Beets staat het openlucht laagveen-derij museum It Damshûs. Ook het Sudergemaal, een van de eerste elektrische gemalen van Fryslân, staat in Nij Beets.

Diverse kunstgalerieën
In Gorredijk en Beetsterzwaag zijn diverse kunstgalerieën.

Overtuin
In Beetsterzwaag vindt u tegenover voormalig kinderziekenhuis Lyndensteijn (nu school en revalidatiecentrum) een door de 19e eeuwse Friese tuinarchitect Roodbaard ontworpen overtuin. Even verderop staat in de overtuin van het Lycklamahûs (gemeente-huis) een tropische kas met exotische bloemen en vruchten.

Beelden tuinen
In Tijnje en Ureterp vindt u inspirerende beelden tuinen. In Tijnje staat ook het Opelmuseum.

Wandelen in Opsterland

Een prachtig veelzijdig landschap waarin bossen en weilanden elkaar voortdurend afwisselen, dat is gemeente Opsterland. Beetsterzwaag is bekend vanwege een rijke historie kent vele monumentale panden zoals het Lycklamahûs en Huize Lyndenstein. Wandelt u door de gemeente Opsterland, dan wandelt u door een groene gemeente met een vleugje allure! Opsterland heeft zo’n 270 kilometer wandelpad en er zijn 30 officiële wandelroutes. het ‘Vorstelijke Koningspad‘ rondom Beetsterzwaag. Start bij het gemeentehuis van Opsterland, Hoofdstraat 82, Beetsterzwaag. Deze wandelroute van circa 17 kilometer gaat via Olterterp richting de Hemrik en Lippenhuizen en vervolgens weer terug naar Beetsterzwaag. Op het gemeentehuis en andere plekken in Beetsterzwaag is een gratis routekaart van de wandeling verkrijgbaar.

Overnachten in Opsterland

In Opsterland is een grote verscheidenheid aan overnachtingsmogelijkheden. U kunt hierbij denken aan familie- en boerencampings, vakantiehuisjes en -caravans en hotels.

Varen in Opsterland

Het is prima varen over de kleine beekjes en riviertjes in Opsterland. Bijvoorbeeld met de kano, zo ontdekt u het prachtige landschap vanuit een heel ander gezichtspunt.

Polderhoofdkanaal
De Turfroute is uitgebreid met het Polderhoofdkanaal, zodat er ook een klein rondje gevaren kan worden. Menig gezin heeft deze route al ontdekt!

Bedieningstijden Polderhoofdkanaal
Dagelijks van 09.00 tot 20.00 uur
Openingsperiode 2022: 15 mei t/m 15 september
Doorvaartdiepte, – hoogte en vaarsnelheid Polderhoofdkanaal
Doorvaardiepte: 1,10 m
Doorvaarhoogte: 2,70 m
Maximale vaarsnelheid: 6 km/uur

Winkelen in Opsterland

Gorredijk (De Gordyk) is het grootste dorp van Opsterland. Het dorp heeft een centrumfunctie voor de omliggende dorpen. n Gorredijk vindt u de bibliotheek, een zwembad met zonneweide, sportfaciliteiten en multifunctioneel centrum en theater De Skâns. In het centrum zijn veel leuke winkels te vinden. Als u van shoppen houdt kunt u uitstekend terecht in Gorredijk. Twee keer per jaar is er een gezellige jaarmarkt, de Gordykster Merke. Deze wordt gehouden op de eerste maandag in mei en de laatste maandag in oktober. En elke woensdag is er een weekmarkt. Op een aantal vrijdagavonden organiseert Gorredijk ‘Musyk op ‘e Gordyk’, waarbij live muziek wordt gepresenteerd op een podium boven het water van de Opsterlandse Compagnonsvaart. De Opsterlandse Compagnonsvaart (officieel, Fries: Opsterlânske Kompanjonsfeart) is een kanaal tussen de Nieuwe Vaart bij Gorredijk en de Drentse Hoofdvaart bij Smilde en maakt deel uit van de Turfroute. De lengte van het kanaal is 34 kilometer.

Toeristen Informatie Punt Opsterland

TIP Beetsterzwaag
Bezoekadres
Shell Tolman
Hoofdstraat 110
9244 CR BEETSTERZWAAG
Telefoon 0512 385 616

TIP Bakkeveen
Bezoekadres
Mjûmster Wei 16
9243 SK BAKKEVEEN
Telefoon 06 12 24 79 16