Tourist Information Netherlands

Harlingen

Harlingen is een stad in de Nederlandse provincie Friesland en de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente. Het ligt ten westen van Franeker en ten noorden van de Afsluitdijk aan de Waddenzee. Harlingen behoort tot de Friese elf steden. In 2020 telde de stad 14.740 inwoners. Het is de op vier na grootste plaats van Friesland. Tot de stad behoren ook de buurtschappen IJslumburen, Koetille, Koningsbuurt, Luidum en Ungabuurt. De haven van Harlingen is de belangrijkste haven van de provincie.

Bezienswaardigheden in Harlingen

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water. Maar nét zo aantrekkelijk voor liefhebbers van een roemrijk, nautisch verleden. Ga op ontdekkingsreis langs prachtige pakhuizen, bekijk de wonderschone gevels, struin langs levendige binnenhavens en door sfeervolle straatjes.

Een deel van de verdedigingswerken is nog steeds te zien in het centrum van de stad. Ook de oorspronkelijke grachtengordels zijn nog grotendeels terug te vinden, net als de pakhuizen en de in Hollandse stijl gebouwde huizen. Enkele voormalige pakhuizen zijn: Brittania, De Blauwe Hand, De Hamer, Java en Sumatra. In de stad bevinden zich nog vele steegjes die de verbinding vormen tussen de grachten. Op de smalle straatgedeeltes vond vroeger de handel plaats in de vele goederen die over water werden aangevoerd. In enkele steegjes is die straatfunctie nog herkenbaar. Het toerisme in Harlingen neemt elk jaar nog steeds toe: niet alleen Nederlanders bezoeken de stad veel, maar ook vele Duitsers, enkele Belgen en een klein maar toenemend aantal Engelsen komen op de stad af.

Evenementen in Harlingen

 • Visserijdagen Harlingen, eind augustus (verkozen tot beste regio evenement van Nederland in 2010)
 • Friese Havendagen
 • Harlinger Sloepenrace, april
 • Harlingen – Terschelling race (HT-race) sloepenrace op de vrijdag na Hemelvaart
 • 2km zeezwemtocht, eind augustus begin september
 • Harlinger Straatfestival
 • Muziek aan Zee, strandconcert eind juni
 • Lanenkaatsen
 • Beachdance
 • Harlinger ‘City-swim’
 • Harlingen Ongeschut

Winkelen in Harlingen

De historische binnenstad van Harlingen is het dan ook echt waard om te ondekken. De binnenstad kent prachtige straten, bijzondere winkels, gezellige kroegjes, en veel verschillende eetcafés en restaurants.

Kleine Voorstraat
Het centrum begint bij de Kleine Voorstraat met uitzicht op een prachtige stadsgracht. Aan beide kanten zijn verschillende gezellige winkeltjes te vinden. Wanneer je verder wandelt, kom je het beeldje van Anton Wachter tegen. Dit monument staat op de kop van de Kleine Voorstraat en is afgeleid van de romanfiguur van de Nederlandse schrijver Simon Vestdijk. Het geboortehuis van deze schrijver is gevestigd op Voorstraat 61.

Voorstraat
Op de Voorstraat zijn verschillende winkels zijn te vinden op het gebied van mode, snuisterijen, woninginrichting en design. Wanneer je door de straat wandelt, proef je de gezellige sfeer die in het hart van het centrum hangt.

Grote Bredeplaats
Aan het einde van de Voorstraat, op de Grote Bredeplaats, zijn er gezellige horecagelegenheden waar je kunt kunt genieten op één van de vele terrasjes. Op het plein van de Grote Bredeplaats staat het monument ‘Tjirk Hiddes de Vries’. Dit bakstenen monument is gemaakt in de vorm van de boeg van een schip, met het portret van De Vries als boekbeeld en aan weerszijden vleugels met banken.

Koopavond & koopzondag
Ondernemers in de binnenstad organiseren gezamenlijk een vaste koopavond en -zondag. De koopavond in Harlingen vindt plaats op donderdagavond. Op de tweede zondag van iedere maand kun je lekker winkelen in de binnenstad van Harlingen. Ondernemers doen op eigen inititiatief mee aan de vaste koopavond en -zondag. Als je op de koopavond- of zondag een specifieke winkel wil bezoeken, dan is het verstandig om bij de desbetreffende ondernemer te informeren naar de openinsgtijden.

Strand in Harlingen

Op loopafstand van het historische centrum ligt het Harlinger strand. Een geliefde plaats om lekker uit te waaien, of te luieren in de zon. Maak een heerlijke strandwandeling, rust uit op het strand of maak een frisse duik in het water. Het strand is het gehele jaar toegankelijk en daardoor elk seizoen een heerlijke plek om even tot rust te komen. Bovendien, het uitzicht over de Waddenzee verveelt nooit! Is uw trouwe viervoeter mee? Natuurlijk mag die ook op het strand, maar in de zomermaanden wel aan de lijn. Voor het strand geldt dat het loslopen van honden alleen is toegestaan in de maanden september tot en met april. De overige maanden (mei tot en met augustus) dient de hond aangelijnd te worden.

Overtochten vanuit Harlingen

Harlingen is de perfecte uitvalsbasis voor een dagbezoek aan de waddeneilanden Vlieland en Terschelling of het Waddenkustgebied. Vanuit de haven in het midden van het centrum vertrekken dagelijks meerdere veerboten naar deze twee eilanden en ook vertrekken er vanuit Harlingen prachtige routes langs de kust.

Overnachten in Harlingen

Na driekwart eeuw trouwe dienst doofde het licht in de vuurtoren van Harlingen. De vuurtoren doet nu dienst als een unieke kijk- geniet- en slaapplaats. Volledig gerestaureerd is de Vuurtoren wederom een lichtpunt. Maar nu voor mensen die het alledaagse willen ontstijgen. Elk etmaal biedt de toren comfortabel onderdak aan twee gasten. Hoog boven de oude handelsstad, op de grens van land en Wad. De vuurtorenwachter beheert de toren. Zij verzorgt de ontvangst en is telefonisch bereikbaar voor vragen. ’s Ochtends brengt zij de ontbijtmand met heerlijk verse broodjes. 

In en nabij Harlingen liggen ook prachtige natuurhuisjes van waaruit u de schitterende omgeving kunt verkennen. De vakantiewoningen in Harlingen zijn mooi gesitueerd en u kunt dan ook makkelijk de natuur in. Harlingen ligt namelijk midden in een polderlandschap. Rondom Harlingen vindt u dan ook vooral weilanden, die onderbroken worden door veel sloten en kanalen. Vanuit uw vakantiehuis kunt een mooie fietstocht maken door dit polderlandschap of over de Waddenzeedijk. Buitendijks zijn er hier en daar interessante natuurgebieden aanwezig. Wanneer u de Waddenzeedijk richting Makkum volgt komt u bij de Makkumer Noordwaard en de Makkumer Zuidwaard. Deze gebieden zijn bekend vanwege hun vogelrijkdom. Wanneer u vanuit uw gebieden de Makkumer Waarden bezoekt kunt u bijvoorbeeld grote zilverreigers en bruine kiekendieven zien. Bijzonder is dat er aan het eind van elke zomer een aantal reuzensterns in het gebied pleisteren.

Wilt u toch liever wat meer luxe tijdens uw verblijf in Harlingen, kies dan voor één van de prachtige hotels die in Harlingen en omgeving liggen.

Bereikbaarheid Harlingen

Harlingen is goed per bus en trein te bereiken, deze worden beiden verzorgt door Arriva. Voor meer informatie over de aankomst en vertrektijden verzoeken wij u om te kijken op de website van de OV reis informatie.

Komt u met de auto?  In de gemeente Harlingen geldt betaald parkeren. De enige locatie waar tussen 08.00 uur en 24.00 uur gratis geparkeerd kan worden, is het parkeerterrein aan de Westerzeedijk. Op die locatie is het verboden ’s nachts te parkeren.

Betaald parkeren kan op de Spoorstraat U loopt in ongeveer 5 minuten naar het centrum. U kunt een parkeerkaartje kopen bij de betaalautomaat of via mobiele telefoon. Let op: van 00:00 – 06:00 uur geldt hier een parkeerverbod.

Toeristen Informatie Punt Harlingen

Het team van Tourist Info Harlingen maakt u graag wegwijs in de stad. Stap eens binnen in de winkel gelegen aan de Grote Bredeplaats 12 voor advies op maat. U kunt bij ons terecht voor arrangementen, stadswandelingen, cadeautjes en souvenirs. Daarnaast kunt u  accommodaties, rondvaarten en overtochten naar Terschelling en Vlieland boeken.