Tourist Information Netherlands

Dronten

Dronten is een plaats en een gemeente in de Nederlandse provincie Flevoland, om precies te zijn in Oostelijk Flevoland aan de provinciale wegen N305, N307 en N309. U vind hier heel veel ruimte. Dronten is nieuw land midden in Nederland. Eens de Zuiderzee, nu een zee aan ruimte. Zo weids als het uitzicht over onze polders en wateren, zo onbegrensd zijn hier de mogelijkheden.

Bezienswaardigheden in Dronten

Dronten is het meest bekend van het attractiepark Walibi Holland. Dit is het dorp Biddinghuizen. Dronten heeft maar één Rijksmonument. Dit is het Gemaal Lovink. Vroeger was dit één van de gemalen die Dronten droog hield. Ook staat het Gemaal Colijn in Dronten. Dit is ook een gemaal met dezelfde functie. Het Vliegermonument is een monument dat is geplaatst voor de vliegtuigen die in het IJsselmeer zijn verdronken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast heeft Dronten nog twee andere monumenten.

Dierenpark en minigolf dat wordt gerund en beheerd door vrijwilligers uit Dronten. Het dierenpark is gratis toegankelijk. Geopend van dinsdag t/m vrijdag van 15:30 – 16:30 uur. Zon- en feestdagen geopend van 14:00 tot 16:30 uur. Gesloten op maandag en zaterdag, 1e Paas-, Pinkster- en Kerstdag en Nieuwjaarsdag.

Landgoed en proeftuin Roggebotstaete is een jong natuurgebied in de Flevolandse polder waar de eetbare natuur centraal staat. Jong en oud kan hier het avontuur aangaan en een paar uur rondstruinen in het bos, door de bloemenvelden en langs de meertjes.

Reis terug in de tijd en maak kennis met het leven in de ijzeren eeuw in het Mechanisch Erfgoed Centrum in Dronten. Van radio’s en televisies tot stoommachines en motoren: in dit museum heeft elk object een eigen verhaal. Het museum heeft een grote, diverse collectie. Droom weg bij keukens van honderd jaar geleden, die tegenwoordig weer helemaal hip zijn. Bewonder klassieke rijtuigen, stoommachines en auto’s. Ook gokkasten en hobbelpaarden behoren tot het assortiment. Voor de kinderen is er een grote zandbak om in te spelen en zijn er leuke spelletjes in het museum.

Overnachten in Dronten

Ideaal voor watersporters, strandliefhebbers en sportvissers is camping at Sea. Bij At Sea overnacht u in een compleet gemeubileerde safaritent aan het water. De safaritenten beschikken over een sfeervolle zithoek, zes slaapplekken en een keuken met servies, waterkoker, gasfornuis en koelkast. Vanuit de tent loopt u zo naar het privéstrand of de aanlegsteiger. Houd u meer van rust, ruimte en natuur, dan kunt u terecht bij Camping de Ruimte in Dronten of boek één van de vele aanbiedingen in een hotel in Dronten. 

Wandelen in Dronten

In Dorpsbossen Dronten zijn diverse wandelingenvoor jong en oud. Ontdek al lopend de natuur en historie van dit gebied. Bij elke wandelroute geven we aan waar het startpunt is. Vanaf daar kunt u zelf de markering volgen. U kunt natuurlijk ook uw eigen route uitstippelen.

Wandelroute Educatiepad Wisentbos 1,7 km
Deze kindvriendelijke educatieve route is kort en leuk. Bij de Dorpsboerderij Triade in Dronten kun je ook heerlijk zitten en iets drinken. 

Wandelroute Natuurpad Wisentbos 2 km
Een korte wandelroute door een afwisselend stadsbos in Dronten, over bruggen en langs slootjes. Ontdek de dorpsbossen van Dronten met deze wandeling door het Wisentbos.

Wandelroute Mindervalidenpad Wisentbos 2,1 km
Een verharde wandelroute geschikt voor rolstoelgebruikers en mindervaliden in het Wisentbos, dorpbossen Dronten.

Wandelroute Natuurwandeling Swifterbos 2,4 km
Afwisselende wandelroute met aandacht voor flora en fauna in het Switferbos in Dronten. Educatieve informatieborden vertellen wat er zoal leeft in het bos.

Evenementen in Dronten

De Meerpaaldagen zijn een driedaags evenement dat plaatsvindt in het tweede weekeinde van augustus. Verder worden de evenementen Defqon.1 en Lowlands, waar jaarlijks maximaal 65.000 mensen per dag op afkomen, georganiseerd op het evenemententerrein van Walibi Holland bij Biddinghuizen. Daarnaast wordt daar elk jaar tijdens het pinksterweekend de Pinskterconferentie gehouden: een driedaagse christelijke conferentie waar tevens zo’n 65.000 bezoekers komen. In 1995 werd op dit terrein de achttiende Wereldjamboree gehouden. 

Sinds 2015 is er jaarlijks een tulpenroute. die veel bezoekers trekt (2017: ca. 50.000). 

De dodenherdenking in Dronten is bijzonder. Voormalige militairen uit Groot-Brittannië komen over om de herdenking bij te wonen. Deze band kwam tot stand door de vondst van vliegtuigwrakken tijdens de drooglegging van de Flevopolder en de plaatsing van een monument in Dronten ter nagedachtenis aan de vliegeniers. Naast militairen zijn ook vertegenwoordigers van buitenlandse ambassades en vertegenwoordigers van de Nederlandse krijgsmacht aanwezig.

Binnen de gemeente zijn enkele (pop)podia te vinden. Deze organiseren regelmatig evenementen. In het centrum zit de Meerpaal en aan de Educalaan zit JKC Nirwana. Ook zijn er enkele besloten instanties die evenementen organiseren, zoals Cultus Inn.

Bereikbaarheid Dronten

Midden in Nederland, vlak bij de Randstad, schakel tussen alle windstreken. Dronten is bereikbaar. En goed ook. Per auto, trein en bus. Zelfs met de fiets. Over land en over water. U bent er zo.

Per Auto
Dronten is goed bereikbaar via de A6 en A28. Dronten ligt aan de N307, de Overijsselseweg tussen de A6 en de A28. De A6 heeft twee afslagen: bij Lelystad en bij Swifterbant.

  • Via afslag 11 aan de A6 (bij Lelystad Noord, Swifterbant) bent u in 5 minuten in Dronten via de N307.
  • Via afslag 10 aan de A6 (bij Lelystad) volgt u Dronten via de Geldersedreef Dronten. Zo rijd u via de Dronterweg (N309) Dronten binnen.
  • Vanaf de A28 (bij Harderwijk) volgt u direct de afslag Dronten en komt u bij Biddinghuizen Dronten binnen.
  • Vanaf de A28 (bij Kampen) volgt u de N50. Daarna neemt u de N307 richting Dronten.

Per trein
Dronten is goed bereikbaar via de Hanzelijn, vanuit Zwolle of Lelystad. Reizigers voor Dronten kunnen in Zwolle of Lelystad vanuit de intercityverbinding overstappen op de Sprinter naar Dronten, of gelijk vanuit Amsterdam centraal de sprinter naar Dronten nemen. De sprinters beginnen in Zwolle en rijden van daaruit naar Amsterdam Centraal. Bereken je reis met de reisplanner van NS.