Tourist Information Netherlands

Meppel

Meppel is een gemeente en stad in het uiterste zuidwesten van de Nederlandse provincie Drenthe. Op 1 augustus 2020 telde de gemeente 34.125 inwoners, waarvan ruim 28.000 in de stad Meppel zelf wonen. De gemeentelijke oppervlakte bedraagt 58 km². Meppel is hiermee de kleinste gemeente van Drenthe.De stad die bruist en waar de Meppeler toren het fiere middelpunt is van de karakteristieke binnenstad. U wordt omringd door prachtige monumentale panden, de grachten en vele bruggen. Flaneer door de knusse winkelstraten en geniet op de sfeervolle pleinen. Voel je vrij in het groen van Nijeveen waar mooie vergezichten het landschap sieren.

Bezienswaardigheden in Meppel

Meppel is een kleine stad, maar het heeft relatief veel bezienswaardigheden. Dit is mede te danken aan het rijke handelsverleden van de stad. Hoewel veel oude gebouwen zijn afgebroken is er vrij veel te zien in Meppel:

 • Grote Kerk (ook: Mariakerk) met toren uit de 15e/16e eeuw aan het Kerkplein.
 • Watertoren
 • Molen De Weert
 • Molen De Vlijt
 • Historische binnenstad, met veel pakhuizen.
 • Oud-Zuid (Stationsweg/Zuideinde): een oude buurt met veel monumentale huizen. Het stadsdeel heeft de status van beschermd stadsgezicht. Ook het monumentale gebouw van de voormalige Rijks Hogere Burgerschool is hier gevestigd.
 • Station (monumentaal gebouw uit 1867)

Overnachten in Meppel

Ontdek verrassende en interessante plekjes of trek eropuit vanuit één van de schitterende accommodatie’s waar u kunt overnachten. Vanuit Meppel kunt u letterlijk alle kanten op. Over weg, water en het spoor. Ga op zoek naar de mooiste monumenten in de binnenstad, neem een kijkje bij de molen in Nijeveen, pak de fiets naar Giethoorn of maak een wandeling langs de hunebedden in Havelte. Vervelen is geen optie!

Wandelen in Meppel

Een historisch stadje is Meppel waar het rijke handelsverleden nog zichtbaar is. Het vervoer ging destijds over water en Meppel heeft, met haar vele grachten, daarin een belangrijke rol gespeeld. Enkele grachten zijn bewaard gebleven, net als de gezellige historische binnenstad met de Meppeler toren en de oude pakhuizen.

Start uw wandeling aan het Kerkplein waaraan de 600 jaar oude Grote of Mariakerk is gelegen. Aan de hand van de bewegwijzering loopt u de Hoofdstraat in, de belangrijkste winkelstraat van Meppel. Sta hier even stil en kijk omhoog naar de oude gevels. Even verderop in de Touwstraat en de Woldstraat was voor de Tweede Wereldoorlog een Joodse buurt. Diverse monumenten en panelen vertellen de (tragische) geschiedenis van deze Joodse gemeenschap.

Ook komt u terecht op de Keizersgracht die vanwege het groot aantal wevers, de Wevershoek, werd genoemd. Op het hoogtepunt van deze industrie stonden er 700 weefgetouwen en was Meppel vooral bekend om het Everdoek: een licht soort zeildoek dat onder meer werd gebruikt voor de schepen van de VOC. Op de Stoombootkade treft u één van de best bewaarde stukjes van Meppels varend verleden. Vanaf hier vertrokken de boten onder meer naar Amsterdam. De goederen die op de terugweg werden meegenomen werden opgeslagen in de vele pakhuizen. 

Dat Meppel van oudsher ook een drukkersstad was met veel drukkerijen, ziet u terug in het Drukkerijmuseum dat gevestigd is in 3 oude pakhuizen. Terug op het Kerkplein is het goed toeven op een terrasje van een van de vele horecagelegenheden die Meppel rijk is. De route start aan het Kerkplein. 

Winkelen in Meppel

Meppel heeft een historische binnenstad met karakteristieke grachten, straten en pleinen. In het centrum zijn filialen van landelijke ketens te vinden, maar ook bijzondere winkeltjes met een eigen karakter. Het gevarieerde aanbod maakt winkelen in Meppel zeer aantrekkelijk. U kunt lekker genieten van een hapje en een drankje in een van de vele restaurantjes of op een van de sfeervolle terrassen op de pleinen. Buiten het centrum zijn een aantal woonwinkels , bouwmarkten en een tuincentrum gevestigd. In het dorp Rogat, aan de A28 afslag 24, kunt u Interieurwereld Van de Belt vinden. Ook deze winkels zijn zeker een bezoek waard.

Parkeren

In het centrum van Meppel geldt betaald parkeren. Het tarief is afhankelijk van de parkeerduur en de nabijheid van de parkeerlocatie. In het centrum van Meppel zijn ook parkeerplaatsen met een oplaadpunt voor elektrische auto’s. Deze bevinden zich aan de Grote Oever ter hoogte van de splitsing met de Kinkhorststraat. Adres voor navigatie: Grote Oever 160. Tijdens grote evenementen, zoals de Donderdag Meppeldagen, wordt geadviseerd om op industrieterrein Blankenstein te parkeren. 

Evenementen in Meppel

 • “Donderdag Meppeldagen” in de zomermaanden, feesten die hun oorsprong vinden in de marktdagen. Tijdens de DMD zijn er diverse live-optredens van plaatselijke en regionale muziekverenigingen in de stad.
 • Drentse Fiets 4daagse, Meppel is een van de startplaatsen
 • Meppel Culinair
 • Live in Meppel
 • Meppel City Run
 • Mini Meppel
 • Meppeler Nacht van de Popmuziek
 • Picknick In The Park
 • Grachtenfestival, jaarlijks begin juni. Historische schepen in de grachten, grote braderie/markt, koopzondag, aan scheepvaart en water gerelateerde activiteiten. Verder veel muziek zoals het Shantykorenfestival en het Balgenfestival (accordeonfestival).
 • Puppet International, tot 2014 het “Internationale Poppenfestival”, wordt om de twee jaar gehouden.
 • Op 14 november 2015 was de stad, als eerste plaats in Drenthe, gastheer voor de landelijke intocht van Sinterklaas.
 • Op 19 november 2017 doet het jaarlijks rondreizende muziekfestival Popronde voor het eerst Meppel aan.

Uitgaan in Meppel

Meppel beschikt over een schouwburg (Ogterop). Verder heeft Meppel een groot aantal cafés en restaurants. Meppel heeft één discotheek: de Lord Nelson. De bioscoop, het Luxor Theater, werd in 2015 gesloten maar werd in december 2018 weer heropend. Verder zijn er twee coffeeshops in Meppel.

Toeristen Informatie Punt Meppel

In de winkel bij Riemer Barth Boekhandel aan het mooie plein “De Wheem” (adres Woldstraat 5 in Meppel) vind u alle informatie over Meppel en omgeving. U kunt hier terecht voor toeristische informatie over Meppel, (wandel/fiets/vaar)kaarten, folders, streekproducten, stadswandelingen onder leiding van een gids, cadeaubonnen en nog veel meer.