Tourist Information Netherlands

Emmen

Emmen is een plaats in de Nederlandse provincie Drenthe. Emmen bestaat, naast het centrum, uit zeven grote woonwijken met eigen wijkwinkelcentra. Daarnaast zijn er meerdere kleinere wijken, buurten en buurtschappen in de stad gelegen. Naast Emmen zelf bestaat de gemeente onder andere uit de dorpen Barger-Compascuum, Emmer-Compascuum, Erica, Klazienaveen, Nieuw-Amsterdam, Nieuw-Dordrecht, Nieuw-Schoonebeek, Nieuw-Weerdinge, Roswinkel, Veenoord, Schoonebeek, Weiteveen en Zwartemeer. Emmen bestaat uit een sfeervol centrum. Het centrum van Emmen heeft verschillende kroegen, restaurants en cafe’s dicht bij elkaar zitten. Verder heeft Emmen een prachtig plein, een stadspark, winkels, restaurants en het bos om de hoek. 

Bezienswaardigheden

De grootste publiekstrekker van Emmen is Wildlands Adventure Zoo Emmen, een gethematiseerd dierenpark aan de rand van het centrum. Even buiten de stad ligt het Veenpark, een openluchtmuseum. Daarnaast telt de stad liefst tien hunebedden.

De grootste museale instelling is het in De Fabriek gevestigde Centrum Beeldende Kunst. Verder zijn er diverse kleine musea te vinden in de stad, waaronder het FC Emmen Museum, Museumboerderij de Nabershof, het AGA Museum en Ergens in Nederland 1939-1945, over de mobilisatie en de Tweede Wereldoorlog.

In het Rensenpark bevindt zich een cultureel kwartier met onder meer galeries, ateliers en het Museum of Contemporary Tibetan Art.

Winkelen

Emmen heeft een groot en gevarieerd winkelaanbod. In totaal zijn er in het stadscentrum meer dan 400 ondernemingen gevestigd (detailhandel, horeca en dienstverlening). Het centrum heeft een groen hart (de voormalige brink, nu het Marktplein), met oude bomen rond de Grote Kerk. Aan weerszijden van dit groene hart ligt de binnenstad van Emmen. Het zuidelijke deel wordt voornamelijk gevormd door de overdekte winkelcentra de Vlinder en de Weiert. Tezamen vormen zij het grootste overdekte winkelcentrum van Noord-Nederland. Het noordelijke deel, waarvan het grootste deel bekend is onder de naam Het Oude Centrum, is het meer historische deel van het centrum. De koopavond is op donderdagavond en tevens is er dertien maal per jaar een koopzondag.

Ten zuiden van het centrum bevinden zich een woonboulevard (Nijbracht Center) en een meubelboulevard, met om de week een koopzondag. Verder zijn er diverse (overdekte) winkelcentra te vinden in de wijken Angelslo, Bargeres, Emmerhout, Emmermeer en Rietlanden. De wijken Barger-Oosterveld en Parc Sandur beschikken over een beperkt aantal winkels, terwijl in het stationsgebied het overdekte winkelcentrum Autorama is gevestigd. Supermarkten mogen in Emmen elke zondag geopend zijn.

Op het Marktplein wordt elke vrijdag van 8:00 tot 14:00 uur een warenmarkt gehouden, met meer dan 100 kramen. Daarnaast is er in de maanden juli en augustus elke dinsdag van 08.00 – 18.00 uur een combinatie van braderie en vlooienmarkt, de zogenaamde Vlindermarkt. Gedurende het jaar is er verder nog zeven maal een markt in het centrum, waaronder een boekenmarkt. In Parc Sandur is er elke eerste zondag van de maanden mei tot en met september een markt.

Overnachten in Emmen

Emmen is lang geleden op de zuidkant van heuvelrug de Hondsrug ontstaan als een boerendorp, een zogenaamd esdorp. Tegenwoordig behoort Emmen, met meer dan honderdduizend inwoners, tot de grootste steden van Noord-Nederland. De eerste bewoners van de streek in de prehistorie hebben duidelijke sporen achtergelaten. Tegenwoordig kunt u vanuit een vakantiewoning in Emmen grafheuvels, hunebedden en het ‘Tempeltje van Barger-Oosterveld’ bezichtigen. Het tempeltje van Barger-Oosterveld is een tempel uit omstreeks 1250 v.Chr. die een rol heeft gespeeld bij rituelen in het veen. In de loop der tijd is Emmen uitgegroeid tot een grotere stad waar eveneens ook prachtige hotels en bed & breakfast accommodaties liggen.

Evenementen in Emmen

Jaarlijks zijn er in Emmen een groot aantal terugkerende evenementen, zoals straattheaterfestival C’est la vie, het multiculturele Full Colour Festival, wielercriterium de Gouden Pijl, muziekfestivals als De Nacht van Emmen, het Shanty & Seasong Festival, Hello Festival en de Popronde. Verder zijn er evenementen als kinderevenement Alles Kids in Drenthe, het Barrel Food Truck Fest, MM Culinair en het Vliegerfestival.

Ook is Emmen al meerdere malen gastheer geweest van diverse grote, nationale en internationale evenementen. Zo was het een van de speelsteden van het WK voetbal onder 20 jaar (2005), de finishplaats van de eerste etappe van de Ronde van Spanje (2009) en gastheer van de Nederlandse kampioenschappen marathonschaatsen op natuurijs (2012) en het Nederlands kampioenschap wielrennen op de weg (2015).

Bereikbaarheid

Emmen is per autosnelweg vanaf Hoogeveen bereikbaar via de Rijksweg A37, die aansluit op de A31 en de B402 in Duitsland. Ook de N34 loopt langs Emmen, en geeft verbinding met Groningen, Coevorden en Hardenberg. In de stad zelf zorgen vooral de N391 (Rondweg), de Boermarkeweg, de Dordsestraat en de Hondsrugweg voor de verkeersdoorstroming. De N381, in Emmen vaak de Frieslandroute genoemd, eindigt in Emmen bij de kruising met de Hondsrugweg en Weerdingerstraat. Deze weg kruist de N34 en gaat richting Beilen en Drachten

Toeristen informatie Punt Emmen

Het TIP ofwel Touristen Informatie Punt Emmen is gevestigd op het Raadhuisplein, naast de ingang Wildlands op adres: Raadhuisplein 99 en is zes dagen per week geopend. Hier zijn leuke suggesties voor wandel- en/of fietsroutes maar ook fietsknooppunten kaarten verkrijgbaar.

OPENINGSTIJDEN

Maandag: Gesloten
Dinsdag: 10.00 – 17.00 uur
Woensdag: 10.00 – 17.00 uur
Donderdag: 10.00 – 17.00 uur
Vrijdag: 10.00 – 17.00 uur
Zaterdag: 10.00 – 15.00 uur
Zondag: 12:00 – 15:00 uur