Tourist Information Netherlands

Borger-Odoorn

Borger-Odoorn is een gemeente in het oosten van de provincie Drenthe. De gemeente wordt gekenmerkt door de Hondsrug die de as van de gemeente vormt. Op de Hondsrug liggen in een dubbele rij eeuwenoude boerendorpen: enerzijds Klijndijk, Odoorn, Ees, Borger en Drouwen; anderzijds Valthe, Exloo en Buinen. Ten westen van de Hondsrug ligt een kleinschalig ontginningsgebied dat begrensd wordt door de staatsbossen van Schoonloo en Schoonoord. Het oosten van Borger-Odoorn bestaat uit een groot, open, veenkoloniaal landschap.
Borger-Odoorn is de gemeente met de meeste hunebedden in Nederland. In totaal 18 stuks, waaronder de de grootste vlak bij het hunebedcentrum in Borger. De gemeente telt daarnaast een aantal rijksmonumenten en oorlogsmonumenten. Tot deze gemeente behoren:

Borger, Bronneger, Bronnegerveen, Buinen, Buinerveen, Drouwen, Drouwenermond, Drouwenerveen, Eerste Exloërmond, Ees, Eesergroen, Eeserveen, Ellertshaar, Exloo ( hier zetelt het gemeentebestuur), Exloërveen, Klijndijk, Nieuw-Buinen, Odoorn, Odoornerveen, Tweede Exloërmond, Valthe, Valthermond, Westdorp en Zandberg.

De omgeving kenmerkt zich door prachtig natuurschoon. De bossen en de heide nodigen uit om te wandelen en te fietsen. Het aangrenzende veenkoloniale landschap biedt een weids zicht over de akker- en graslanden en benadrukt de uitgestrekte ruimte. Dit alles gecombineerd met een rijke cultuurhistorie zorgt voor een schat aan bezienswaardigheden en belevingsmomenten.

Overnachten in Borger-Odoorn

In het gezellig plaatsje Borger – midden in de natuur en omringd door hunebedden — ligt vakantiepark Hunzedal, een veelzijdig vakantiepark waar echt enorm veel te doen is. Zwemmen, boogschieten, bowlen of zonnebaden aan het grote recreatiemeer. Tal van accommodaties zijn voorzien van gratis wifi. Als gast van vakantiepark Hunzedal kunt u gratis gebruikmaken van alle sport- en uitgaansactiviteiten en heeft u gratis toegang tot het zwemparadijs met buitenzwembad. Daarnaast heeft het park een avonturenhal, met mogelijkheden als klimmen, boogschieten en uw weg vinden door het ondergrondse labyrint.

Wilt u een avontuurlijke kampeervakantie beleven op een prachtige boscamping, maar wilt u dit niet ervaren zonder uw trouwe viervoeter? Op 5-sterren camping de Berenkuil mag uw huisdier gewoon mee! Berenkuil richt zich geheel op kinderen en is daarmee zeer geschikt voor families. Met een enthousiast animatieteam en uitgebreid animatieprogramma ontbreekt het de kinderen aan niets. Een verblijf op één van de ruime kampeerplaatsen of tot rust komen in de prachtige accommodaties zorgt gegarandeerd voor een ultiem vakantiegevoel! 

In en om Borger-Odoorn staan schitterende hotels en overige accommodaties voor toeristen die van luxe houden.

Bezienswaardigheden in Borger-Odoorn

Eppiesbargie
Eppiesbargie is een grafheuvel ten westen van Valthe in de Nederlandse provincie Drenthe. De grafheuvel is deel van een serie grafmonumenten (heuvels, hunebedden en urnenvelden) tussen Emmen en Odoorn, waarschijnlijk langs een pre-historische route. De grafheuvel ligt vlak bij hunebed D34 en hunebed D35.

De hervormde kerk
Dit is een eenvoudig bakstenen zaalgebouw uit 1826 met een vierkante, uit kloostermoppen opgetrokken toren uit de 14de eeuw.

Op nr. 3 aan de Hoofdstraat ligt een te bezichtigen boerderij uit 1691 

Hunebedmuseum “t Flint’ n hoes’ is gelegen aan de Bronnegerstraat 12 

Fietsen in Borger-Odoorn

Fietsen op de Hondsrug is uniek. Het variërende landschap bestaat uit bos, heide, vennen en zandverstuivingen. U ziet van alles! Er is hier een uitgebreid fietsnetwerk. Rijd van knooppunt naar knooppunt, volg een mooie vaste route of laat het aan het toeval over. U komt hier altijd uit op een mooie plek. Houdt u van een beetje meer tempo? Ook voor mountainbikers en wielrenners is het hier ultiem genieten.

Op de Hondsrug zijn vele wandelroutes uitgezet. 

 

Wandelroutes met kinderen

Winkelen in Borger-Odoorn

Winkelen in Het centrum van Borger is helemaal vernieuwd. Het is er gezellig winkelen met tussendoor een kopje koffie met wat lekkers op een van de vele terrasjes.

In het hele Hondsruggebied vindt u kleine ondernemers en liefhebbers die streekeigen producten aanbieden. Haal pannenkoekmeel bij de molen van Gasselternijveen, Rolde of Emmer-Compascuum. Scoor een streekeigen kaasplankje bij Kaas- en Delicatessenwinkel de Kaasbank in Coevorden. Grijp een streekeigen broodje bij een van de ambachtelijke bakkers van de Hondsrug. En pluk een bloemetje in de pluktuin in Gieterveen.

Winkels mogen soms op zon- en feestdagen open zijn. De gemeente beslist welke zon- en feestdagen dit zijn. De gemeente houdt daarvoor rekening met:

  • lokale economie
  • zondagsrust
  • leefbaarheid
  • veiligheid
  • openbare orde

 

Een winkel hoeft op koopzondagen niet open te gaan. De winkelier mag dit zelf bepalen. 

Toeristen Informatie Punt Borger-Odoorn

Hoofdstraat 25
9531 AB Borger
Tel: 0599-638729