Tourist Information Netherlands

Aa en Hunze

Aa en Hunze is een gemeente in het noordoosten van de provincie Drenthe . De naam van de gemeente verwijst naar de rivieren de Drentsche Aa en de Hunze, die beide door de gemeente stromen. Naar deze rivieren is ook het waterschap Hunze en Aa’s genoemd, waarbinnen de gemeente ligt.  

Bezienswaardigheden in Aa en Hunze

De gemeente is in het bezit van een rijke historie. Zo zijn er diverse hunebedden, molens, kerken en prachtige natuurgebieden zoals het Drentse Aa gebied met daarin het Balloërveld met informatiecentrum en schaapskooi, maar ook het Drouwenerzand, de Strubben, Kniphorstbos en andere mooie wandelgebieden met hoge recreatieve waarden.

Het Drentsche Aa

Het Drentsche Aa landschap ontstond vele duizenden jaren geleden door een samenwerking van natuur en mens. Een oeroud landschap. Je vindt hier veel bijzondere planten en dieren. Maar ook de meeste prehistorische monumenten van ons land bij elkaar. Het best bewaarde esdorpenlandschap van West-Europa. Waar je de geschiedenis van de dorpen, essen, velden en beken nog kunt ‘voelen’. Waar de beken nog hun natuurlijke loop volgen zoals ze dat al vele duizenden jaren doen.

Volg de eeuwenoude karrensporen langs grafheuvels, hunebedden en galgenbergen. Struin over de weggetjes of banjer lekker door de modder. Voel het frisse water, ruik de heidevelden en beleef de vennen of juist de uitgestrekte bossen met hun zandmeren en strandjes. Neem de kleuren en geluiden van de natuur in je op. Maak een spannende tocht in het pikkedonker of fiets langzaam door de beekdalen. Ontdek de Drentse heidekoeien en de grootste schaapskudde van Drenthe. Proef de streekproducten. Onze gastheren en gastvrouwen bieden jou een warm onthaal en delen met liefde de geheimen van het gebied. Hier kom echt je op adem.

De beek kiest in Nationaal Park Drentsche Aa vrij zijn weg. Oevers mogen afkalven om verderop weer aan te groeien. Op de oevers groeien weer planten die zich hier van nature thuis voelen.

De beek Drentsche Aa bestaat niet in Drenthe… In Groningen heet de beek zo. Het gehele gebied, met de diverse beken, wordt het Drentsche Aa gebied genoemd. Alle beken dragen hier een eigen naam, genoemd naar het dichtstbij zijnde dorp of veld. In Drenthe noemen we beken geen beek maar loop, diep, stroom of Aa.

Overnachten in Aa en Hunze

De gemeente Aa en Hunzebied bijzondere hotels om te overnachten. Ook uniek in de gemeente Aa en Hunze zijn het aantal microcampings die door de locals worden aangeboden. Ervaar hoe uniek u kunt kamperen in het Drentse landschap.