Tourist Information Netherlands

Utrecht (Stad)

Hoofdstad Utrecht

Utrecht is een stad en gemeente in Nederland en de hoofdstad van de provincie Utrecht. De gemeente Utrecht wordt omringd door de gemeenten De Bilt, Stichtse Vecht, Woerden, Montfoort, IJsselstein, Nieuwegein, Houten, Bunnik en Zeist.
Utrecht is van de vier grootste Nederlandse steden het meest centraal gelegen. Binnen deze gemeente kruisen de belangrijke noord-zuid lopende A2 en west-oost lopende A12 elkaar. Andere autosnelwegen die door Utrecht lopen, respectievelijk hier beginnen, zijn de A27 en A28. Het centraal station van Utrecht is qua aantal vertrekkende treinen het grootste spoorwegknooppunt van Nederland. Ook loopt door deze stad het druk door binnenschepen bevaren Amsterdam-Rijnkanaal. Utrecht is, samen met de drie grootste steden van Nederland en een aantal middelgrote steden, onderdeel van de Randstad. Mede hieraan dankt Utrecht zijn gunstige economische positie.

Bereikbaarheid

Utrecht Centraal is het trein knooppunt in Nederland. Vanuit alle hoeken van het land kun je makkelijk met de trein naar Utrecht komen. En dan stap je ook nog midden in het centrum van Utrecht uit. Naast het treinstation ligt ook nog het busstation.De stad Utrecht kent een zeer uitgebreid buslijnennet van Qbuzz. Er rijden bussen van Qbuzz naar Maarssen, Vleuten/De Meern en Kockengen. De meeste bussen rijden maandag tot en met zaterdag om de 10 minuten, ‘s avonds en op zondag om het kwartier. Utrecht is de eerste stad in Nederland waar dubbelgelede bussen rijden. Qbuzz verzorgt het meeste regiovervoer, inclusief de Utrechtse sneltram, die rijdt vanaf het centraal station via Kanaleneiland naar Nieuwegein-zuid/IJsselstein. Inmiddels is er ook een tramlijn naar De Uithof, het universiteitscentrum. Deze vervangt de overbezette buslijn 12.

Utrecht centrum is ook goed te bereiken met de fiets. Er zijn veel openbare fietsenstallingen waar uw fiets schoon en droog staat. Bij deze fietsenstallingen zijn de mogelijkheden en service zeer uitgebreid. Ook worden er in het centrum op de verschillende pleinen regelmatig pop-up fietsenstallingen gerealiseerd.

Bezienswaardigheden

Utrecht is het bruisende en kloppende hart van Nederland, een eeuwenoude universiteitsstad gebouwd rondom de Domtoren. Het symbool van de stad Utrecht. Deze blikvanger heeft maar liefst 465 treden en is ruim 112 meter hoog. Het is de hoogste kerktoren van Nederland met een adembenemend uitzicht over de hele stad en de regio. Maar het is ook een romantische trouwlocatie en de meest inspirerende vergaderplek. Dat is de Domtoren! Verder staat de stad Utrecht bekend om haar binnenstad met werfkelders langs de grachten vol cafés en terrassen aan het water. 

Utrecht heeft namelijk een historisch centrum, dat grotendeels nog door een singel wordt omringd. Van zuid naar noord lopen de Oudegracht en de Nieuwegracht, die uniek zijn vanwege de werven, lage kades waarop de werfkelders van de huizen aan de gracht uitkomen. Utrecht telt na Amsterdam en Maastricht het grootste aantal rijksmonumenten van alle steden in Nederland. Anno 2009 telt de gemeente Utrecht ruim 1400 rijksmonumenten, ruim 1600 gemeentelijke monumenten, 4 archeologische monumenten en 5 beschermde stads-/dorpsgezichten: Utrecht, Utrecht Oost, Utrecht – Zuilen-Elinkwijk, Blauwkapel en Haarzuilens. Het Rietveld Schröderhuis is opgenomen op de Werelderfgoedlijst. 

Het Rietveld Schröderhuis is een door Gerrit Rietveld in 1923-1924 ontworpen woonhuis in de stad Utrecht. Het huis is volledig uitgevoerd volgens de ideeën van de kunstbeweging De Stijl. Rietveld ontwierp het huis voor Truus Schröder-Schräder, die er van januari 1925 tot haar dood in 1985 heeft gewoond. Het huis bevindt zich op het adres Prins Hendriklaan 50 in de buurt Wilhelminapark en is te bezichtigen via een rondleiding.

Parken van Utrecht

Utrecht heeft een fraaie verzameling parken waar, zeker in de lente en zomer, altijd wel wat te doen is: gratis naar live muziek luisteren of straatartiesten bekijken, een ijsje eten en lekker luieren in de zon. Vlakbij het centrum vind je Lepelenburgpark, het Griftpark en het Wilhelminapark. Buiten het centrum zijn het Julianapark en Park Transwijk fijne parken om even bij te komen.

De Oude Hortus in Utecht telt twee tuinen: de Regiustuin en de Cottagetuin. De eerste is gevormd naar de zeventiende-eeuwse Hortus Medicus, een tuin in Utrecht waar studenten in de medicijnen geneeskrachtige kruiden bestudeerden. De Cottagetuin is een alpiene tuin met muurtjes, trapjes, vijvers en dwergconiferen. De tuinen staan vol met bijzondere planten en bomen. De kassen van de Oude Hortus zijn de oudste nog bestaande universitaire hortuskassen van Nederland. De Oude Hortus ligt in het hart van Utrecht tussen de musea. Het Spoorwegmuseum en nijntje museum zijn leuk voor jong én oud en liggen praktisch om de hoek. Cultuurliefhebbers zullen zeker genieten van de uitgebreide collectie van het Centraal Museum, dat op maar twee minuten lopen van de Oude Hortus ligt.

Forten

Als je gaat fietsen in Utrecht en omgeving kun je er bijna niet omheen: de forten. Binnen de gemeente Utrecht kun je 8 van deze oude verdedigingswerken van de Hollandse Waterlinie vinden: Fort aan de Klop, Fort de Gagel, Fort Blauwkapel, Fort de Bilt en Lunet I t/m IV. Fort aan de Klop kun je gratis bezoeken. Je kunt er ook overnachten of even bijkomen met een drankje en een hapje.

Uitgaan

Als studentenstad kent Utrecht een levendig uitgaansleven. Veel horeca is geconcentreerd aan de Neude, met cafés als ’t Neutje, De Beurs en wijncafé Lefebvre, rondom het Wed en bij het Ledig Erf. De bekende Winkel van Sinkel fungeert tegenwoordig als grand-café en nachtrestaurant met clubavonden en Stairway to Heaven werd door zanger Henk Westbroek tot rockcafé omgebouwd.

De stad telt ook typische studentencafés, zoals biercafé België aan de Oudegracht en de cafés ’t Pakhuis en Hofman aan het Janskerkhof. Daarnaast zijn op de nabijgelegen Nobelstraat ook diverse (studenten)cafés gevestigd. Op het Janskerkhof bevindt zich naast restaurants ook discotheek Woolloomooloo (kortweg de Woo) van het Utrechtsch Studenten Corps. Andere dansclubs in de stad zijn BASIS, Poema en TivoliVredenburg.

Vele restaurants zijn gevestigd langs de Oudegracht en in de daar zo kenmerkende werfkelders die ook lagergelegen terrassen op de werven mogelijk maken. Grand Restaurant Karel V in het voormalige Duitse Huis was van 2005-2013 onderscheiden met een Michelinster.

Voor lhbt-ers zijn er aan weerszijden van de Oudegracht de homocafés Bodytalk en Kalff. Sinds de sluiting van De Roze Wolk in 2006 is er geen vaste homodiscotheek meer, maar wel zijn er reguliere feesten van EnSuite en van de homojongerenorganisatie PANN.

De prostitutie in Utrecht bestond uit raamprostitutie in de Hardebollenstraat en op woonboten langs het Zandpad, maar in 2013 liet de gemeente al deze ramen sluiten. Daarnaast is er een officiële tippelzone aan de Europalaan.

Winkelen

Winkelen in Utrecht biedt talloze mogelijkheden. Hoog Catharijne biedt een volledig vernieuwd en overdekte shopping mall en is aangesloten op Utrecht Centraal station. Ontdek de unieke sfeer van ieder winkelgebied, verken de kwartieren en laat je verrassen door al het leuks dat je tegenkomt.  Hoog Catharijne is Utrechts eigen overdekte shopping mall, gelegen in het centrum. Hier kun je zeven dagen per week terecht bij meer dan 90 winkels. Je vindt hier bekende modeketens, kleine boetieks en gezellige restaurants. Hoog Catharijne ligt tussen de Utrechtse binnenstad en treinstation Utrecht Centraal, en vanuit de stationshal loop je direct het winkelcentrum in. Als je liever met de auto komt dan kan je parkeren in een van de zes garages, gelegen onder en bij het winkelcentrum. 

In Leidsche Rijn Centrum winkel je zoals jij wilt: zeven dagen in de week, met ruime openingstijden. Er zijn ruim 130 winkels, horeca en nog veel meer. Het stadscentrum om te shoppen of vrije tijd door te brengen met je gezin. Struin langs de zeer diverse winkels, van discounters tot speciale unieke producten of haal er je verse dagelijkse boodschappen. Even bijkomen? Dat doe je bij een van de vele lunchtentjes, koffiezaken of restaurants. Kinderen vermaken zich uitstekend in de zomer bij het waterornament op het Brusselplein. Of bij Kijntje, de klimknuffel van het centrum. Ook vind je er een grote vestiging van de bibliotheek en zal er een weekmarkt plaatsvinden op het Brusselplein.

Leidsche Rijn Centrum is supergoed bereikbaar. Met de trein sta je in 4 minuten vanaf Utrecht Centraal in het winkelcentrum. En de bus brengt je vanuit alle direct omliggende wijken en plaatsen.Met eigen vervoer naar Leidsche Rijn Centrum? Volop parkeerplek! Meer dan 1.300 plekken voor de auto en ook je fiets staat er droog en bewaakt.

 Er zijn diverse markten in Utrecht zoals:

  • Breedstraat op zaterdagmorgen van 8:00 – 13:00 uur (de ‘lapjesmarkt’)
  • Jacobskerkhof op zaterdag van 9:00 – 16:00 uur
  • Janskerkhof op zaterdag van 7:00 – 17:00 uur (de bloemenmarkt)
  • Plantage op woensdagmorgen van 9:00 – 13:00 uur
  • Oudegracht/Bakkerbrug op zaterdag van 8:00 – 17:00 uur
  • Smaragdplein op dinsdag van 9:00 – 15:00 uur
  • Van Starkenborghhof op vrijdag van 9:00 – 14:00 uur
  • Vredenburg op woensdag van 10:00 – 17:00 uur, op vrijdag van 10:00 – 18:00 uur en op zaterdag van 8:00 – 17:00 uur
  • Zamenhofdreef op donderdagmorgen van 9:00 – 13:00 uur

 

Overnachten in de stad Utrecht 

Wie de stad Utrecht écht goed wil leren kennen blijft gewoon een nachtje slapen in een hotel in de stad. Want als de avond valt, verandert Utrecht in een fraai verlichte stad. Monumenten die overdag al de moeite waard zijn, worden nog mooier door het magische lichtspel van de kunstroute Trajectum Lumen. De lantaarns langs de gracht gaan branden en in de knusse cafés wordt het alleen maar gezelliger. Accommodaties zijn er in alle prijsklassen, en overnachten doet u op uw eigen manier. De stad Utrecht bied een ruim aanbod aan appartementen als basis voor uw vakantie in Utrecht. Er is keus genoeg.