Tourist Information Netherlands

Lelystad

Hoofdstad Lelystad

Lelystad is de hoofdstad van de Nederlandse provincie Flevoland. Samen met de gemeente Dronten en een klein stukje van de gemeente Zeewolde vormt Lelystad de polder Oostelijk Flevoland. Lelystad wordt aan oostelijke zijde begrensd door de A6. De tweede verkeersader die door de stad loopt is de N307, die loopt van Hoorn naar Kampen. Naast de grootste gemeente is Lelystad een stad aan het water. In Lelystad zijn veel havens te vinden voor de pleziervaart en woningen met privésteigers.

Bereikbaarheid

Lelystad ligt op ongeveer een uur rijden vanaf de hoofdstad Amsterdam en de luchthaven Amsterdam Airport Schiphol. Ook per trein kunt u Lelystad goed bereiken. Bent u met de auto, let dan op waar u wel en niet kunt parkeren. In het stadshart van Lelystad geldt betaald parkeren en de parkeerduur is onbeperkt. Op zon – en feestdagen is het parkeren gratis in Lelystad. Goedkoop parkeren kan op parkeerterreinen Noorderwagenplein, De Maerlant en Snijdershof. Ook bij Batavia Stad en Lelystad Airport geldt betaald parkeren.

Lelystad heeft een aantal toeristische attracties. Het bekendst zijn:

 • De reconstructie van het VOC-schip Batavia
 • De gestagneerde reconstructie (in aanbouw) van een linieschip van de admiraliteit van de Maze en vlaggenschip van Michiel de Ruyter, Hr. Ms. De Zeven Provinciën
 • De reconstructie van een 17e-eeuws Waterschip.
 • Batavia Stad
 • Batavia-haven met de “Kamper” bruine vloot, grote, historische schepen waarmee dagtrips gemaakt kunnen worden op het IJssel- en Markermeer.
 • Het Nieuw Land Erfgoedcentrum
 • Het Racm Lelystad (Rijksdienst voor architectuur, cultuurlandschap en monumenten), een instituut voor scheepsarcheologie, toegankelijk via de Bataviawerf
 • De Oostvaardersplassen, een groot natuurgebied met onder andere wilde konikpaarden, Heckrunderen, edelherten en diverse vogels, waaronder de zeldzame zeearend.
 • Natuurpark Lelystad met onder andere wisenten, Pater-Davidsherten, elanden, ooievaars en kleinklauwotters.
 • Aviodrome, luchtvaartmuseum, gevestigd op het vliegveld Lelystad Airport, ten zuiden van de stad. Het vliegveld is een uitwijkvliegveld voor het zakelijk vliegverkeer van Schiphol en met de verhuizing van het Aviodrome (voorheen Aviodome) van Schiphol naar Lelystad, heeft de stad er een toeristische attractie bij.
 • De grote landschapskunstwerken Observatorium tussen Lelystad en Swifterbant en Exposure van Antony Gormley op de strekdam bij de Houtribsluizen aan de N307.
 • Het voormalige Werkeiland nabij Lelystad-Haven
 • Bijzondere architectuur in de vorm van de Zilverparkkade en het Agoratheater
 • Het kunstwerk Zuil van Lely
 • In het westen van de stad staat sinds 1975 een 161 meter hoge televisietoren. 

Lelystad Airport 

Lelystad Airport, tot 1993 Luchthaven Lelystad, is een vliegveld dicht bij Lelystad in de provincie Flevoland. Lelystad Airport is het drukste vliegveld van Nederland wat betreft de algemene (particuliere) luchtvaart. De luchthaven is onderdeel van de Schiphol Group.Het vliegveld staat bekend als een van de grotere trainingsvliegvelden waar verschillende vliegscholen, bijvoorbeeld de Martinair Flight Academy en AIS Flight Academy, veelvuldig gebruik van maken om toekomstige piloten op te leiden voor de grote luchtvaart. Daarnaast worden er door verschillende kleinere vliegscholen, bijvoorbeeld Vliegclub Flevo en Wings over Holland, ook privévliegers opgeleid. Er zitten ook enkele bedrijven op het vliegveld, bijvoorbeeld Heli Holland, dat vanaf Lelystad Airport helikopterpiloten opleidt en G Air Training Centre, die hun piloten opleiden in Portugal.

Lelystad Airport beschikt over twee grote verharde parkeerterreinen waarop betaald parkeren geldt. Daarnaast zijn er een aantal parkeerplaatsen met een laadpaal op de luchthaven.De meeste bedrijven die op Lelystad Airport gevestigd zijn beschikken over eigen parkeerplaatsen voor hun gebouw. Deze zijn uitsluitend bestemd voor klanten en werknemers van de bedrijven. Lelystad Airport is te bereiken vanaf het NS station Lelystad via de buslijn 7 van Arriva. De buslijn 7 stopt voor de Aviodrome en voor het luchthavengebouw.Daarnaast is Lelystad Airport vanaf de NS-stations Lelystad en Harderwijk te bereiken met Connexxion buslijn 148. U kunt uitstappen bij de bushalte luchthaven/Eendenweg. Vanaf de bushalte is een verhard voetpad waarover u in 5 minuten naar de luchthaven loopt.U kunt ook gebruik maken van een taxi vanaf station Lelystad. 

Nationaal Park Nieuw Land

Flevoland heeft een eigen Nationaal Park: Het park bestaat uit vier natuurgebieden en is het grootste man-made natuurpark ter wereld.

Oostvaardersplassen

De rust, ruimte en voedselrijkdom in dit gebied zorgen ervoor dat het aantal verschillende dieren in de Oostvaarderplassen nog steeds groeit. Je staat hier oog in oog met wilde runderen, paarden en edelherten die de vlaktes in de Oostvaardersplassen doorkruisen. Ontdek het contrast tussen de ruige natuur, de gemaakte polder en de wildernis dicht bij de stad.

Lepelaarplassen

De Lepelaarplassen is een oase voor moeras- en watervogels. Het hele jaar door strijken hier bijzondere vogelsoorten neer. De greppels, slootjes en poelen zijn ideaal jaaggebied voor de grote zilverreiger, blauwe reiger, lepelaar en roerdomp. In de plassen, rietvelden en natte graslanden zijn al meer dan tweehonderd soorten vogels waargenomen!

Markermeer

Het Markermeer is een prachtig gebied voor de watersport. Vrijwel geen ander water in Nederland heeft zoveel mogelijkheden. De geoefende watersporter komt er zeker aan zijn trekken. Bij rustig weer kunnen ook kleinere schepen prima varen op het Markermeer.

Marker Wadden

In het Markermeer worden de komende jaren de Marker Wadden aangelegd. Met zand, klei en slib uit de bodem van het Markermeer wordt land en ondiep water aangelegd waarop en waarin planten, vogels en vissen uitstekend kunnen leven. Ook voor mensen is hier straks van alles te beleven. Met een natuurhaven, wandelroutes, vogelkijkhutten en een strand kun je hier straks heerlijk uitwaaien, wandelen en vogels spotten.

Winkelen

In Lelystad zijn vier grote winkelcentra: Lelycentre (het oudste winkelcentrum), Stadshart (hoofdwinkelcentrum), Palazzo (diverse winkels op het gebied van woninginrichting) en Batavia Stad, dat vooral bekend is van de vele koopjes. Daarnaast zijn er verspreid over de stad diverse kleinere winkelcentra zoals in de Botter, Tjalk, Waterwijk, Boswijk etc.

Overnachten in Lelystad

Een vakantie in Lelystad is erg veelzijdig. Er is dan ook een breed aanbod aan overnachtingsmogelijkheden.Gelegen aan Nationaal Park Nieuw Land biedt Lelystad recreatie in een unieke omgeving. Van mountainbiken tot kanoën en van wandelen tot zeilen, de vele natuurgebieden van Lelystad bieden aan alle kanten van de stad de mogelijkheid om de natuur écht te beleven. Het is ook mogelijk om in één van de jachthavens van lelystad te overnachten. Vanuit de jachthaven in Lelystad kunt u een vaartocht maken op het IJsselmeer of het Markermeer. Maar uiteraard is er op en om het water nog veel meer te beleven! Van kiten en suppen tot zeilen en zwemmen, watersportliefhebbers beleven een heerlijke watersportvakantie. Geniet ook van de stedelijke voorzieningen, omringd door het groen. Shoppen, terrasjes pakken en lekker uit eten gaan was nog nooit zo leuk. Bezoek bijvoorbeeld Bataviakwartier, waar Batavia Stad Fashion Outlet jaarlijks meer dan twee miljoen bezoekers ontvangt. Ontdek ook de verschillende musea, waar geschiedenisverhalen vanuit verschillende hoeken tot leven komen. U ziet het…aan één dag heeft u niet genoeg om Lelystad te ontdekken!