Tourist Information Netherlands

Leeuwarden

Hoofdstad Leeuwarden

Leeuwarden is een stad in het noorden van Nederland en de hoofdstad van de provincie Friesland, de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente Leeuwarden en een van de oudste steden van Noord-Nederland. Leeuwarden ligt aan het druk bevaren Van Harinxmakanaal, dat Leeuwarden verbindt met Harlingen en het Prinses Margrietkanaal. Deze routes worden vooral gebruikt voor goederenscheepvaart. Voor pleziervaart wordt vooral de Dokkumer Ee tussen Leeuwarden en Dokkum gebruikt. Het is een doorgaande vaarroute die belangrijk is voor de pleziervaart in Noord-Friesland. Een (eveneens doorgaande) zijvaart van de Dokkumer Ee, is de Bonkevaart, het eindpunt van de Schaats-Elfstedentocht. De Zwette verbindt Leeuwarden met het Friese Merengebied in de Zuidwesthoek.

Leeuwarden is beroemd om zijn historische stadscentrum met meer dan zeshonderd monumenten, waaronder de befaamde scheve toren de Oldehove. De Oldehove is een vrijstaande kerktoren in Leeuwarden en staat in de binnenstad in de buurt Oldehove. Naast de toren stond vroeger de Sint-Vituskerk. De kerktoren is een rijksmonument. Deze culturele hotspot heeft een ontspannen charme en er zijn grachten, verschillende winkelgebieden en een bruisend nachtleven te vinden. Leeuwarden staat daarnaast bekend als geboorteplaats van de grafisch kunstenaar M.C. Escher en de dubbelspionne Mata Hari. Voor een vakantie in Friesland is Leeuwarden een prima uitvalbasis!

Bereikbaarheid

Vanaf het station loop je in vijf minuten naar het centrum. Kom je met de auto, dan kun je deze gratis neerzetten bij P+R Kalverdijkje (oostkant van Leeuwarden) en daar de bus pakken naar de binnenstad. Wanneer je liever direct naar het centrum rijdt, dan kun je bijvoorbeeld je auto kwijt in parkeergarage Zaailand. Er zijn hier namelijk weinig mogelijkheden om je auto onbeperkt op straat te parkeren.

Bezienswaardigheden

Leeuwarden is wel degelijk met zijn tijd meegegaan en blijft zich continu vernieuwen. Het resultaat: een moderne en zeer levendige stad, waar zeer veel te doen is op het gebied van kunst en cultuur, film, muziek, nieuwe media, uitgaan, etc. Het veelzijdige karakter van Leeuwarden laat zich niet in een paar woorden omschrijven. De stad biedt gewoon te veel om op te noemen. Met Walking Dinner ontdek men alle culturele highlights van een stad, door middel van mooie wandelingen én 3 gerechten bij 3 verschillende restaurants.

De Oldehove

De meest bekende bezienswaardigheid van Leeuwarden is de scheve en kromme kerktoren de Oldehove Het was in 1529 de bedoeling dat de toren hoger zou worden dan de Martinitoren in Groningen maar dat is dus niet gelukt. Al na tien meter bouwen bleek de toren scheef te gaan staan. Tijdens de bouw is nog geprobeerd om de verzakking te compenseren maar dat leidde dus niet alleen tot een scheve, maar ook tot een kromme toren. De kerk die bij de Oldehove hoorde is nog even een basiliek geweest maar na een storm in 1576 stortte het gebouw in. De Oldehove is uiteindelijk nooit afgebouwd. Op het dak van de Oldehove is een uitkijkplatvorm waar u langs de toren naar beneden kunt kijken.

Aqua Zoo Friesland

Aqua Zoo is een dierenpark met dieren die in en om het water leven. U loopt over eilandjes waar u tussen de dieren doorloopt. Zo zijn er veel verschillende soorten vogels, zeeberen, zeehonden, leguanen en pinguïns. Er zijn drie apeneilanden. Op het Lemureneiland lopen de maki’s en lemuren vrij tussen de bezoekers en op het kangoeroe-eiland loopt u tussen de kangoeroes. Kinderen kunnen spelen in de speeltuin, er is een kinderboerderij en er is een roeiplas. Openingstijden: het park is iedere dag geopend van 10:00 tot 17:00 uur.

De historische binnenstad van Leeuwarden

Het historische centrum van Leeuwarden ligt rond de Nieuwestad en de Voorstreek. Hier vindt u de grachten met haar terrasjes en de historische gebouwen van Leeuwarden. De Nieuwestad en de Voorstreek zijn de belangrijkste winkelstraten van Leeuwarden. Een bijzonder gebouw is De Waag op de Nieuwestad. In dit 16de-eeuwse gebouw is een leuk restaurant gevestigd met één van de populairste terrasjes van Leeuwarden.

Groene Ster

Ben je tijdens je bezoek aan de stad op zoek naar een klein beetje natuur en rust? Dan kan je de Groene Ster gaan bezoeken. Dit grote natuurpark ligt op ongeveer 20 minuten afstand van het centrum en is de perfecte plek voor rustige wandelingen. In de zomer kan je bovendien de verkoeling opzoeken in een van de verschillende meren.

Grote of Jacobijnerkerk

De Grote of Jacobijnerkerk is de grootste Middeleeuwse kerk van Leeuwarden. Hier werden vroeger de Friesche leden van de Nassau familie, de voorouders van onze huidige koning, bijgezet na hun overlijden. De familie had zelfs haar eigen ingang voor de kerkdiensten. Het zogenaamde Oranje Poortje is nog steeds duidelijk te herkennen aan het wapen van de familie boven de deur. De kerk wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt voor diensten, dus check van te voren of de kerk open is voor bezoekers.

Friese Elfstedentocht 

Leeuwarden, de hoofdstad van Friesland, is vanouds ook de start- en aankomstplaats van De Elfstedentocht. De Elfstedentocht (Fries: Alvestêdetocht) is een bijna 200 kilometer lange schaatstocht over natuurijs die wordt georganiseerd door de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden. Vanwege de afstand en vanwege het heroïsche karakter wordt de Elfstedentocht ook wel “De Tocht der Tochten” genoemd. Deze tocht werd voor het eerst (officieel) in 1909 gereden en wordt maximaal eenmaal per winter gehouden. De tocht kan alleen georganiseerd worden als de toestand van het ijs het toelaat. In totaal werd de tocht vijftien maal verreden. De recentste tocht vond plaats in 1997. Er heeft nog nooit zo veel tijd tussen twee edities gezeten als nu. Het oude record stond op 8070 dagen, tussen de edities van 1963 en 1985. De 11 verschillende steden die aangedaan worden:

 • Leeuwarden startpunt
 • Sneek op 22 km
 • IJlst op 26 km
 • Sloten op 40 km
 • Stavoren op 66 km
 • Hindeloopen op 77 km
 • Workum op 86 km
 • Bolsward op 99 km
 • Harlingen op 116 km
 • Franeker op 129 km
 • Dokkum op 174 km
 • Leeuwarden (finish) op 199 km

 

Winkelen

Leeuwarden heeft een uitgebreid winkelaanbod, de belangrijkste winkelstraten zijn de Nieuwestad (in de volksmond Nieuwstad genoemd), Wirdumerdijk, het Wilhelminaplein en de Voorstreek. Het Wilhelminaplein, ook bekend als het Zaailand, en de omgeving is heringericht waardoor sinds medio 2012 de aanblik van een deel van de binnenstad van Leeuwarden is veranderd. Op het Wilhelminaplein is iedere vrijdag een markt. Winkelfanaten kunnen hun hart ophalen in de Kleine Kerkstraat, die al meerdere keren is uitgeroepen tot ‘leukste winkelstraat van Nederland’. En terecht, want je vindt hier allerlei boetiekjes en Friese speciaalzaken. De Nieuwestad is de meest bruisende straat van allemaal en barst van de gezellige restaurants en cafés. 

Uitgaansleven

Leeuwarden heeft verschillende stapgebieden, en iedere straat heeft z’n eigen charme. De Doelensteeg is een begrip en torent met kop en schouders boven de stapperstad uit. Wanneer de avond valt, stijgen de muziek en stemmen boven de steeg uit. Het klinkt er gezellig, het lokt. Kies één of spaar ze allemaal: de Doelenbar, Sybs, De Oude Stoep, Nachtwacht en/of de Kantelaar. Dicht bij de Doelensteeg is je het Ruiterskwartier. Het Ruiterskwartier kenmerkt zich in diversiteit. Je vindt er de shotjesbar Bebida’s, sportcafé De Skamele, muziekcafé Scooters, maar ook poppodium Neushoorn. Voor ieder wat wils! Ga je op ‘e struun (Liwadders voor ‘aan de wandel’), dan kom je misschien wel uit bij De Toeter aan het Gouverneursplein, De Spoek in de Sint Jacobsstraat of alternatief rock café Mukkes. Je hebt geen excuus meer om je te vervelen. Stappers klaar? Stappen maar!

Overnachten in Leeuwarden

Leeuwarden is een perfecte locatie om de stad en provincie Friesland te verkennen. De stad Leeuwarden bied verschillende accommodaties in elke prijsklasse. 

 

Toeristen Informatie Punt Leeuwarden

Op zoek naar een plek waar je persoonlijk geïnformeerd wordt over de topspots, hidden gems én de leukste activiteiten in Leeuwarden? Breng dan een bezoek aan het Leeuwarden Visitor Center. Deze is gelegen aan de voet van de Oldehove, aan het Heer Ivostraatje 1. Een centrale locatie en op steenworp afstand van al het moois dat Leeuwarden te bieden heeft.

Openingstijden
Het Leeuwarden Visitor Center is van maandag tot en met zondag geopend:

Maandag 09:00 – 18:00 uur
Dinsdag 09:00 – 18:00 uur
Woensdag 09:00 – 18:00 uur
Donderdag 09:00 – 18:00 uur
Vrijdag 09:00 – 18:00 uur
Zaterdag 09:00 – 18:00 uur
Zondag 11:00 – 18:00 uur