Tourist Information Netherlands

Haarlem

Hoofdstad Haarlem

Haarlem is een stad en gemeente in Nederland en de hoofdstad van de provincie North-Holland. De stad ligt aan de rivier het Spaarne en in de regio Zuid-Kennemerland.Haarlem behoort tot de middelgrote steden in de Randstad. Tot de gemeente Haarlem behoren de stad Haarlem en het westelijke deel van het dorp Spaarndam.

Toerisme

Het toerisme wordt steeds belangrijker in Haarlem, in vergelijking met 2000 en 2001 is het aantal toeristen in enkele jaren verdrievoudigd: in de periode 2005 tot maart 2006 werd Haarlem door ruim 720.000 mensen bezocht.Haarlem heeft na de vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) de meeste buitenlandse toeristen per jaar. Dit grote aantal buitenlandse bezoekers kan verklaard worden door de gunstige ligging nabij Schiphol en Amsterdam én nabij de kust en het brede aanbod van cultuurhistorie, winkels en horeca.

Als belangrijkste attractie geldt de historische binnenstad, die een groot aantal monumentale bouwwerken, waaronder veel kerken en hofjes, telt en de status van beschermd stadsgezicht heeft. Ook biedt de stad een aantal belangrijke musea: het Frans Hals Museum & de Hallen en het Teylers Museum hoorden in 2007 beide bij de 10 meest bezochte musea van Noord-Holland buiten Amsterdam.Op evenementengebied behoren het bloemencorso tussen Noordwijk en Haarlem, Jazzstad, het Bloemenweekend en Bevrijdingspop tot de top 10 van Noord-Holland (wederom uitgezonderd Amsterdam); het bloemencorso is met ca. 1 miljoen bezoekers zelfs het grootste evenement van de provincie.

Haarlem is onder toeristen steeds populairder aan het worden. Ze ontdekken dat Haarlem een vrij gemoedelijke en relaxte stad is die nog niet overspoeld wordt met andere toeristen. Haarlem is ook een prima uitvalsbasis voor een dagje strand of een bezoek aan Amsterdam. Als je een vakantie van een paar nachten Haarlem boekt dan kun je niet alleen de stad zelf bezoeken, maar ook een uitstapje met de trein naar Amsterdam maken (in 15 tot 20 minuten reis je naar Amsterdam Centraal) of op een (huur)fiets lekker het strand van Bloemendaal bezoeken waar je op de fiets in een kwartier bent vanaf het centrum van Haarlem.

Parken

In Haarlem bevinden zich verscheidene parken en recreatiegebieden. Hiervan is de Haarlemmerhout toch de bekendste. De Haarlemmerhout is een stadsbos aan de rand van Haarlem. Het bos bestaat al sinds het begin van onze jaartelling. Vooral in de Gouden Eeuw gold dit bos als trekpleister voor rijke mensen die hier en vlak bij het Spaarne wilden wonen. Paviljoen Welgelegen is te vinden in dit park.

Het Kenaupark, ontworpen in 1865, is het op een na bekendste park in Haarlem. De naam heeft het te danken aan Kenau Simonsdochter Hasselaer, die leefde van 1526 tot 1588 of 1589. Zij speelde een grote rol tijdens het Beleg van Haarlem.

Andere parken in Haarlem zijn onder andere het Frederikspark, Ripperdapark, De Bolwerken, Burgemeester Reinaldapark, het Molenplaspark en het Schoterbos.

In de omgeving zijn nog meer natuurgebieden en parken te vinden. Het grootste is het Nationaal Park Zuid-Kennemerland in Velsen, Bloemendaal en Zandvoort. Recreatiegebied Spaarnwoude is te vinden in Haarlemmerliede en Spaarnwoude. Het Haarlemmermeerse Bos bevindt zich nabij Hoofddorp in de gemeente Haarlemmermeer.

Uitgaansleven

Haarlem kent een groot aantal cafés en restaurants. Veel daarvan bevinden zich vanouds aan de Grote Markt, zoals de cafés Studio, Fortuyn, Carillon, XO en als bekendste het in 1879 geopende grand-café Brinkmann. Een bekende discotheek was Club Stalker die van 1983 t/m 2019 in de Kromme Elleboogsteeg gevestigd was.

Meer horeca is er langs de Riviervismarkt, die uitkomt op het Klokhuisplein, waar na het gereedkomen van de Appelaar in 2007 ook restaurants met grote terrassen zijn gekomen. Deze sluiten aan bij de vele, vaak wat meer trendy eetgelegenheden aan de Oude Groenmarkt. Verder zijn er nog concentraties van horecagelegenheden in de Smedestraat, aan de Botermarkt en in de Kruisstraat.

Het multifunctionele Raakskwartier omvat een pleintje met de terrassen van een aantal nieuwe eetgelegenheden en van het populaire biercafé-restaurant in de Jopenkerk. De restaurants ML en Ratatouille Food & Wine elders in de stad zijn onderscheiden met een Michelinster.

Events

In april trekt jaarlijks het bloemencorso van Noordwijk naar Haarlem. De dag na het corso zijn de praalwagens nog te bezichtigen in de binnenstad. Het jaarlijkse Bevrijdingspop op 5 mei is een van de grootste bevrijdingsfestivals van Nederland. In 1980 werd het voor de eerste keer georganiseerd en daarmee is het het oudste bevrijdingsfestival van Nederland. Bevrijdingspop vindt plaats in de Haarlemmerhout. Hier vinden ook het jaarlijkse Houtfestival met wereldmuziek en kleinschalige concerten plaats. Op de 2e Zondag in Juni vindt traditiegetrouw de Mars der Muzikanten plaats (sinds 1958) op de Grote Markt. Dit evenement dat ontstaan is toen de Haarlemse lopende orkesten eenmaal per jaar voor de Gemeente een optreden moest verzorgen dat de hoogte van de subsidie bepaalde, is inmiddels meer een taptoe geworden met naast de Haarlemse verenigingen een aantal gastoptredens van muziekverenigingen uit Nederland.

In april vindt een grote kermis plaats op de Grote Markt en bij het Zaanenpark in Haarlem Noord. Op de Grote Markt vinden jaarlijks ook verschillende publieksevenementen plaats, waaronder het Spaarnestadconcert, Haarlem Jazz & More, Haarlem Culinair en Stripdagen Haarlem.

Naast culturele evenementen vinden in Haarlem jaarlijks ook enkele sportevenementen plaats. Het bekendst op dit gebied zijn de Haarlemse Honkbalweek, de Haarlem Basketball Week (om het jaar in Haarlem en Amsterdam) en de Halve van Haarlem.

In 1989, 1996 en 2012 werd de Roze Zaterdag in Haarlem gehouden.

In december staat het beroemde Circus Herman Renz in het Burgemeester Reinaldapark met een Kerstcircus. Ook wordt in juni in Haarlem-Oost nabij de Veerplas het Veerplas Festival, gehouden, Haarlems enige Dancefestival. Haarlem heeft anno 2019 de grootste kerstmarkt van Nederland.

Winkelen

Het aanbod van winkels in Haarlem is enorm en gevarieerd. Mode, woonaccessoires, vintage, design, speelgoed, antiek, delicatessen: niet voor niets is de stad al drie keer uitgeroepen tot Leukste Winkelstad van Nederland. Shop bekende en luxe merken bij de winkels in de Grote Houtstraat, ga op zoek naar iets exclusiefs in de pittoreske Gouden Straatjes, ontdek de bijzondere concept stores en boetiekjes in de binnenstad of koop iets moois of lekkers op een van de markten in het historische centrum. Liever overdekt winkelen? Ook dat kan in Haarlem. Even buiten het centrum vind je in de Generaal Cronjéstraat en Winkelcentrum Schalkwijk nog eens honderden leuke winkels.

Overnachten in Haarlem

Wil je Haarlem optimaal beleven? Blijf dan overnachten in het sfeervolle centrum of in één van de mooie locaties aan de rand van de stad. Haarlem biedt een scala aan kwalitatieve hotels, intieme bed & breakfasts, aantrekkelijke appartementen en gezellige groepsaccommodaties. Verblijf je liever op een camping dan kun je terecht bij één van de kampeerterreinen in de omgeving. Volop keuze dus voor een heerlijk weekendje of weekje weg.

 

Toeristen Informatie Punt Haarlem

Voor inspiratie kunnen toeristen terecht bij het TIP in Haarlem. Er zijn hier leuke wandelroutes, een stadsplattegrond, museumkaartjes en cadeaubonnen te verkrijgen. Ook vind je er diverse Haarlem producten zoals de Haarlem Shoppingbag, een paraplu en ansichtkaarten.

Grote Markt 2, 2011 RD Haarlem
+31 0()23 531 7325