Tourist Information Netherlands

Groningen (Stad)

Hoofdstad Groningen

Groningen, is de hoofdstad van de gelijknamige Nederlandse provincie Groningen en de grootste kern in de gelijknamige gemeente. De plaats wordt in de provincies Groningen en Drenthe wel aangeduid als Stad. Groningen ligt op de noordelijke uitloper van de Hondsrug. Aan de west- en oostzijde van de stad lagen oorspronkelijk lager gelegen veengebieden. Ten noorden van de stad ligt het kleigebied van de Ommelanden.  Je voelt de energie van de stad wanneer je vanaf de Martinitoren over de daken uitkijkt of door de eeuwenoude straten loopt. Dit is waar oases van rust hand in hand gaan met levendige studentenspots en gezellige marktpleinen. Vul je dag met de highlights van Groningen. Groningen is de grootste stad in het noorden van Nederland. De stad vervult daardoor een centrumfunctie, wat versterkt wordt door de aanwezigheid van de universiteit en de hogeschool. Dat leidt tot een grote vraag naar en een gevarieerd aanbod van cultuur.

Bereikbaarheid

Beiden is goed mogelijk. Wie met de auto komt kan in één van de dertien parkeergarages gaan staan, of de auto parkeren op een P+R terrein, waarna je zeer voordelig de citybus naar het centrum kunt nemen. Wie met de trein of de bus komt, kan vanaf het station binnen enkele minuten naar het centrum wandelen.

Bezienswaardigheden

Een bijzonder aspect van Groningen zijn de vele hofjes, in Groningen gasthuizen genoemd. De bekendste is het Pelstergasthuis. Het is het grootste en het oudste gasthuis van Groningen. Het gasthuis bevat onder andere drie binnenhofjes en een kapel. Onder het 13e-eeuwse complex ten westen van de kapel bevinden zich kelders met originele lampnissen (om kaarsen of olielampjes in te plaatsen). Erboven bevonden zich de weegkamer en de voogdenkamer (met stucplafond en schouw uit 1751). Haaks erop geplaatst staan huizenvleugels die oorspronkelijk uit de 14e eeuw stammen. Ten zuiden van de kerk ligt een hofje dat ontstond door de bouw van woningen aan de Nieuwstad in de 15e eeuw en de bouw van een poortvleugel langs de Pelsterstraat in de 16e eeuw, die rond 1860 werd bepleisterd. De westvleugel langs de Nieuwstad dateert uit de 17e eeuw (poortje uit 1636) en werd later verbouwd en bepleisterd (poortje in 1724). De overige vleugels aan noord- en westzijde van het gasthuis zijn van latere datum. Maar Groningen heeft meer te bieden:

Stationshal
Vanuit een overvolle trein draaf je het perron op. Of je stapt stevig door vanuit de binnenstad om je trein te halen. En dan ineens is het stil. Behalve de galm van een lachend kind hoor je even helemaal niks. De statige stationshal maakt Hoofdstation Groningen tot een van de mooiste stationsgebouwen van Nederland.

De Martinitoren
Als je in het centrum van Groningen bent, kun je niet om de Martinitoren heen. Je ziet hem hoog boven de gebouwen uitsteken. De Martinitoren is al ruim vijfhonderd jaar in de stad aanwezig. De toren is 97 meter hoog en is leuk om te beklimmen.

Prinsentuin
Vlakbij de Martinitoren staat een hoge muur met daarachter misschien wel het rustigste plekje van de binnenstad van Groningen. Binnen de muren van de groene, bloemrijke Prinsentuin waan je je even helemaal in een andere wereld. Struin langs de planten, lees een boek op een bankje of geniet van een kopje thee bij de theeschenkerij.

De Martinikerk en de Sint Jozef kathedraal
De Martinikerk grenst pal aan de Martinitoren. Het is een enorm grote 15e-eeuwse Gotische hallenkerk. Het mooie orgel in de kerk is al van voor 1450 en is een van de oudste instrumenten van ons land.

Vismarkt
Marktlui roepen hun verkoopleuzen, terwijl fietsers hun weg vinden tussen de voetgangers. Mensen kopen hun lunch in de Korenbeurs of prikken met een vorkje in hun patat of kibbeling. In de historische panden rond de markt heten horeca en winkels je welkom. De Vismarkt is op en top stadse bedrijvigheid.

Parken

Het grootste park van de stad is van oudsher het Stadspark, aan de westzijde van de stad. De aanleg van de westelijke Ringweg heeft het park in tweeën gedeeld. In het park bevindt zich ook een atletiekbaan en de Groningse drafbaan. Op en langs een deel van de oude omwalling van de stad is aan de noordzijde van de binnenstad het Noorderplantsoen aangelegd. Dankzij het eerste referendum in Groningen is het tegenwoordig autovrij. In de zomer is het plantsoen decor voor het festival Noorderzon, in het najaar voor de Plantsoenloop. Het oudste park van de stad is het Sterrebos, al aangelegd in de achttiende eeuw tussen de stad en Helpman. Aan de rand van het bos bevindt zich het Joods monument, bestaande uit zes grote bronzen handen. Elk jaar op 4 mei is deze plek het startpunt van een stille tocht in het kader van de Nationale Dodenherdenking. Door de aanleg van de zuidelijke ringweg is ook dit park in tweeën gedeeld. 

In het stadspark Groningenkun je je prima een hele dag vermaken. Er is een erg leuke speeltuin, kinderboerderij en hertenkamp en je kunt er heerlijk wandelen en/of picknicken. Wanneer je met de auto komt, kun je je auto parkeren op de grote parkeerplaats tegenover de drafbaan; adres Concourslaan 1 te Groningen. De speeltuin heeft veel leuke speeltoestellen om te klimmen, klauteren, schommelen, wippen en glijden. Er is een zandbak met graaftoestel, een apart stukje met toestellen voor de allerkleinsten en er zijn veel bankjes en picknicktafels in de speeltuin.

Uitgaansleven

Als studentenstad kent Groningen een druk uitgaansleven en de stad heeft sinds 2011 een eigen nachtburgemeester. Er zijn talrijke cafés, met name rond de Grote Markt, waar zich onder meer het grote cafécomplex De Drie Gezusters van de vroegere Groningse horeca-ondernemer Sjoerd Kooistra bevindt. Voorts zijn er veel (studenten)kroegen in de Poelestraat en in de aangrenzende Peperstraat.

Concentraties van horecazaken zijn er ook op de Vismarkt, aan het Gedempte Kattendiep (waar o.a. een vestiging van Holland Casino is, die in augustus 2017 geheel door brand werd verwoest) en in de Grote en Kleine Kromme Elleboog, waar zich onder meer restaurant Muller bevindt, dat van 1997-2012 een Michelinster had. Het vroegere restaurant Le Mérinos d’Or in de A-straat had van 1985-1991 een Michelinster.

De eerste homohoreca in Groningen was een in 1967 geopende dancing van het COC. In de jaren negentig telde de stad meerdere cafés, twee discotheken en een homosauna, waarvan alleen de in 1981 geopende bar De Rits resteert.Daarnaast zijn er twee nieuwe homocafés die in 2017 en 2018 geopend werden.

Groningen had eind 20e eeuw twee raamprostitutiegebieden, de Nieuwstad en de Vischhoek/Hoekstraat/Muurstraat. Die tweede is met ingang van 2016 na een lange juridische strijd op last van de burgemeester gesloten.

Winkelen

Voor een heerlijke dagje winkelen zit je goed in Groningen. In de Herestraat en rond de Grote markt en het A-Kerkhof ontdek je veelal de bekende winkels. Maar bezoek vooral ook de Folkingestraat, een straat die zich wel eens de leukste winkelstraat van Nederland heeft mogen noemen en vol zit met leuke speciaalzaken. Van mode tot chocolade en unieke woonitems. Verder valt er in Groningen op winkelgebied nog veel meer te beleven. Ontdek er pareltjes verscholen achter de gevels van historische pakhuizen.  In Groningen kun je zeven dagen per week winkelen (met uitzondering van de feestdagen). Donderdag is koopavond. Dat betekent dat veel winkels tot 21.00 uur open zijn.

Maandag: 13.00 tot 18.00 uur (sommige grote winkels openen eerder)
Dinsdag tot en met vrijdag: 10.00 tot 18.00 uur
Zaterdag: 10.00 tot 17:00 uur
Zondag: 12.00 tot 17.00 uur

(Winkels zijn gesloten op 1e Paasdag, 1e Pinksterdag, 1e Kerstdag en tijdens dodenherdenking op 4 mei)

Overnachten in Groningen

Deze prachtige stad in de meeste noordelijkste provincie van Nederland, Groningen, is lange tijd een vrij onbekende toeristische bestemming geweest, maar tegenwoordig weten steeds meer vakantiegangers de stad Groningen, het Westerkwartier of het Nationaal Park Lauwersmeer te vinden. Massatoerisme kennen ze in de natuurlijke gebieden van Groningen nog niet, dus als u tijdens uw verblijf in een Gronings vakantiehuis op zoek bent naar rust en ruimte, dan is Groningen de juiste vakantie! In Groningen vind u exclusieve hotelaanbiedingen en unieke Specials. We maken het eenvoudig om een hotel te boeken in Groningen die perfect bij u past. Of u nu op zoek bent naar een appartement, B&B of een handig hotel voor de volgende zakenreis, wij hebben de juiste accommodaties in Groningen voor u op een rijtje gezet.