Tourist Information Netherlands

Assen

Hoofdstad Assen

Assen is een gemeente en stad in het noorden van de Nederlandse provincie Drenthe, waarvan het de hoofdstad is. Bij Drenthe denken we aan het land van Bartje, en Bartje woont in Assen. Aan de Oostersingel staat een mooi bronzen beeld van het bekende Drentse jochie. Het originele kalkstenen beeld staat in de hal van het Asser Stadhuis. Assen is een geweldig uitvalsbasis voor het verkennen van de prachtige Drentse natuurgebieden. Een leuke manier om kennis te maken met de geschiedenis van de diverse gebouwen in Assen is het lopen van de De stadswandeling “Stad der Paleizen” Deze wandeling gaat door het oude gedeelte van Assen en voert u langs Paleizen van Assen. Een route kaart is te verkrijgen bij het plaatselijke VVV kantoor.

Bereikbaarheid

Assen ligt op ruim anderhalf uur rijden vanaf de hoofdstad Amsterdam en Amsterdam Schiphol Airport. Ook met het openbaar vervoer (trein en bus) is het goed te bereiken. Bent u met de auto, let dan op waar u wel en niet kunt parkeren. Assen heeft zeven parkeergarages. In alle garages geldt overdag het tarief van 2 euro per uur. Voor een hele dag parkeren bent u nu nog maar 6 euro kwijt in plaats van 12 euro.

TT Circuit Assen

Het TT Circuit Assen (ook bekend onder de naam Circuit van Drenthe en The Cathedral of Speed) is een in Assen, (Nederland) gelegen circuit, dat gebruikt wordt voor onder meer de MotoGP TT Assen, WK Superbike, het Brits kampioenschap superbike en de DTM. Tussen 1925 en 1954 werden de wedstrijden op een stratencircuit verreden. Sinds 1955 ligt er een permanent circuit. Tijdens alle andere evenementen geldt:

Auto

Als u met de auto komt, volg de A28 en neem Afslag 31A (Assen Zuid). Na de afslag volgt u de borden TT Circuit. U wordt via speciale verwijzingen naar de parkeerplaatsen van het TT Circuit geleid.

Openbaar vervoer

Als u met het openbaar vervoer naar het circuit komt, neemt u bij het NS Station Assen stadsbuslijn 1. Deze gaat rechtstreeks naar het TT Circuit. De bushalte is gesitueerd op het Jack Middelburgplein, aan de noordzijde van het circuit.

TT Circuit Assen heeft zeer goede gehandicaptenvoorzieningen. In de directe omgeving van de plateaus voor minderinvaliden zijn ook aangepaste toiletten beschikbaar.

Parken & Natuur

Assen is een stad met een groen karakter, rust en ruimte. In hartje stad zijn heerlijke wandelparken waar de bankjes je uitnodigen om samen te genieten van de oase van rust. Ook is het Asserbos met stadsboerderij slechts op enkele minuten afstand van de binnenstad.

Gouveneurstuin
Dit park was ooit de tuin van de Gouverneur van Drenthe, Petrus Hofstede 1814 tot 1831. Jaarlijks vindt er tijdens de zomermaanden een beeldende kunst tentoonstelling plaats.

Landgoed Oversingel
In het centrum van de stad ligt het landgoed Overcingel aan de Oostersingel 27. Een prachtig landgoed wat al eeuwen in bezit is van één familie.

Asserbos
Aan de rand van het centrum van Assen ligt het Asserbos. Het is een van de oudste bossen van ons land en beslaat een oppervlak van ruim 100 hectare. Lopend onder de eeuwenoude eiken waant u zich voor even in de middeleeuwen.

Baggelhuizerplas
De recreatieplas Baggelhuizen ligt aan de westkant van Assen en beschikt over maar liefst 125 ha! De plas heeft een groot strand, speeleiland en vlonder in het water met glijbaan en kabelbaan. Het water is zo’n 2,5m diep. Op het terrein vind je ook een kiosk, toiletten, een douche en sportvelden (volleybalveld en voetbalveld). Nabij de badzone is een speciale BBQ-/picknickplaats. Het is er netjes onderhouden en er is voldoende parkeergelegenheid.

Must Sees

Aan de veelhoekige Brink, voorheen de voorhof van het klooster, staan enkele belangrijke gebouwen, zoals het voormalige Gouvernementsgebouw (nu Drents Museum), het Drents Archief en de Abdijkerk.

Iets noordelijker staat het grote neoclassicistische Paleis van Justitie, met als opschrift: Sine justitia nulla libertas (Zonder gerechtigheid geen vrijheid). In 1892 werd langs de Vaart de Johan Willem Frisokazerne gebouwd, die nog steeds in gebruik is. Andere bijzondere gebouwen zijn: 

  • Overcingel, een 18e-eeuws landgoed
  • Jozefkerk in neoclassicistische stijl
  • Huis van bewaring uit 1840

Winkelen 

Voor een dagje winkelen ben je ook in Assen bij het goede adres, er is veel winkelgelegenheid. De winkelstraten lopen mooi in elkaar over dat maakt het winkelen extra plezierig. Er zitten allerlei winkels in Assen, er zitten veel grote winkelketens ,maar ook veel kleinere winkelketens om speciale spullen te kunnen kopen. Enkele voorbeelden van deze straten zijn; “het Koopmansplein, Mecuriusplein, de Oudestraat, Kruisstraat en dan is er ook nog de Brink”. Daar omheen zijn er nog wat andere grote winkelstraten. Je kunt ook een bezoekje brengen aan winkelpassage ‘T forum. Op vrijdag is het koopavond in Assen. Op woensdag en zaterdag is er een warenmarkt vanaf de Nieuwehuizen/Noordersingel tot de Brink.

Overnachten in Assen

Aan de rand van Assen direct gelegen aan één van de oudste bossen van Nederland en vlakbij de historische binnenstad ligt wellicht het meest complete viersterrenhotel van Nederland. In De bonte wever vindt men een gezellig uitgaanscentrum, verschillende restaurants, een subtropisch zwem- en saunaparadijs, bowling, professioneel fitnesscentrum, vergaderzalen, animatie en meer. Comfort is er ook op de hotelkamer die natuurlijk van alle gemakken is voorzien. Elke dag, ieder seizoen is er van alles te beleven. Voor vrienden, gezinnen, families, geliefden én zakelijke gezelschappen. De bonte wever is gelegen in één van de mooiste provincies van Nederland, Drenthe. De fiets en wandelprovincie bij uitstek. Wat De bonte wever extra bijzonder maakt, is de handige all-in formule. De bezoeker betaalt één vaste prijs voor een compleet arrangement. Het eten en drinken, toegang tot het subtropisch zwem- en saunaparadijs, de bowling, de fitness, de diverse spelactiviteiten en avondentertainment zijn bij de prijs inbegrepen.

Wilt u Liever kamperen in Drenthe? Dat kan bij Vakantiepark Witterzomer, een 4,5 sterren ANWB camping. Op deze ruime camping bij Assen vindt u alles wat u tijdens een kampeervakantie in Drenthe maar kunt wensen. De uitstekende parkfaciliteiten en prachtige Drentse omgeving zorgen voor een prettige afwisseling tussen ontspanning en sportieve en culturele activiteiten. Neem uw eigen tent, caravan, vouwwagen of camper mee en zet deze neer op een van de ruime kampeerplaatsen van gemiddeld 100 m2. U heeft de keuze uit; standaard-, plus- of comfortplaatsen. Ook kunt u kiezen voor een comfortplaats met privé sanitair. 

Natuurliefhebbers kunnen terecht in één van de schitterde natuurhuisjes in de omgeving van Assen.

 

Toeristen Informatie Punt Assen

Het TIP Assen is gelegen in Warenhuis Vanderveen, Marktstraat 8-10. U vindt hier prachtige fiets- en wandelroutes, diverse arrangementen en een groot aanbod Drentse Streekproducten, waaronder speciale bieren van brouwerij Maallust uit Veenhuizen.