Tourist Information Netherlands

Arnhem

Hoofdstad Arnhem

Arnhem is een stad en gemeente in Nederland en de hoofdstad van de provincie Gelderland. Tot de gemeente Arnhem behoren de stad Arnhem, de dorpen Elden en Schaarsbergen, de buurtschappen De Praets en ‘t Vlot, en delen van de buurtschappen Terlet en Deelen. Arnhem ligt aan de rivier de Nederrijn, de IJssel en de Sint-Jansbeek. De stad ligt aan beide zijden van de Rijn. Vooral het zuidelijke stadsdeel heeft zich na de Tweede Wereldoorlog grootschalig ontwikkeld. De stad staat internationaal bekend om de Slag om Arnhem.
De rechtbank Gelderland en het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden zijn in de stad gevestigd, en het is de basis van de landelijke militaire kamer en de luchtmobiele brigade. Daarnaast is de stad standplaats van vele nationale en internationale bezienswaardigheden, waaronder het Nederlands Openluchtmuseum en dierentuin Koninklijke Burgers’ Zoo.

Bereikbaarheid

Arnhem is uitstekend bereikbaar, zowel per auto als per trein. Vanuit Duitsland is station Arnhem zelfs bereikbaar per ICE. Vanaf station Arnhem is het slechts een paar minuten lopen naar het centrum van Arnhem. Als u met de auto komt, kunt u uit zeven verschillende parkeergarages in het centrum kiezen, of u kunt gebruikmaken van de P+R bij transferium Gelredome.

Dagje uit met kinderen

Wilt u een dagje uit met het gezin in Arnhem? U heeft dan aan één dag niet genoeg. In Arnhem ligt een prachtig vakantiepark van waaruit u Arnhem kunt verkennen. Arnhem is namelijk een ontzettend toffe stad met leuke boetiekjes, oude herenpanden en gezellige terrasjes – de combinatie met de natuurrijke omgeving, dát is wat Arnhem pas echt uniek maakt! In en om Arnhem zijn ook vollop mogelijkheden om te kamperen. U kunt kiezen uit campings in de stad of kamperen in de nabije omgeving van Arnhem. Dit maakt de regio Arnhem tot één van de leukste locaties om eens samen met het gezin te ontdekken. 

Iedereen heeft waarschijnlijk wel eens gehoord van de Arnhemse dierentuin Burgers’Zoo, maar wist u ook dat hier speciale ochtendwandelingen worden georganiseerd? Samen met de dierenverzorgers wandelt u buiten bezoekerstijd bijvoorbeeld door de Mangrove, ondertussen leren u kinderen alles over de verschillende dieren die hier leven!

Middenin het centrum van Arnhem vind je de Eusebiuskerk. In de Eusebius maak je een reis door de tijd: van de 21steeeuw helemaal terug naar de vroege middeleeuwen. Ontdek de vele verhalen: van de Eusebius als hét machtscentrum van Europa rond het jaar 1500 tot de Eusebius als nationaal icoon van de wederopbouw na de verwoesting tijdens de Tweede Wereldoorlog. Geniet van het fantastische uitzicht op de skyline van Arnhem vanuit de panoramalift (tot 73 meter hoogte) en de glazen balkons.

Vlakbij Arnhem ligt een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden van Europa: Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Nationaal Park De Hoge Veluwe is een nationaal park in de Nederlandse provincie Gelderland, gesticht in 1935. Het is circa 5400 hectare groot. Hier zijn niet alleen herten en zwijnen te spotten, ook is het Park dé locatie om in Nederland moeflons te zien! Het Kröller-Müller Museum maakt deel uit van het park. 

Ten noordoosten van Arnhem ligt Nationaal Park Veluwezoom – een glooiend landschap met gave vergezichten, kastelen, wilde dieren én het Klim en Klauterpad! Nationaal Park Veluwezoom telt ruim 5.000 hectare en is onderdeel van de Veluwe, een groot, aaneengesloten natuurgebied. Je vindt hier haast ongerepte natuur met bossen, heidevelden, zandverstuivingen en landgoederen. Kenmerkend voor Veluwezoom is het reliëf: nergens anders op de Veluwe vind je zoveel heuvels en heb je zo’n mooi uitzicht. Op de Posbank bijvoorbeeld kun je bij mooi weer tot in Duitsland kijken. Vlakbij het Bezoekerscentrum Veluwezoom is er namelijk een hindernisbaan vol met obstakels aangelegd. Zijn uw kinderen  behendig genoeg om het hele parcours af te leggen? Het pad is verbonden met de korte wandelroute langs de Schaapskooi. In het voorjaar is het hartstikke leuk om bij de rietgedekte schaapskooi een kijkje te nemen bij de Veluwse kudde heideschapen!

Bezienswaardigheden

Natuurlijk kunt u in Arhnem ook terecht voor diverse musea, zoals het Arnhems Oorlogsmuseum 40-45 (Kemperbergerweg 780), het Historisch Museum Arnhem (Bovenbeekstraat 21) en het Bronbeek Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum (Velperweg 147). Verder kent Arnhem nog het Nederlands Watermuseum (Zijpendaalseweg 26 – 28)en het Museum voor Moderne Kunst Arnhem (Utrechtseweg 87), gevolgd door het Nederlands Wijnmuseum (Velperweg 23) & Nederlands Wijnmuseum (Nieuwe kade) tot slot hebben we het Trolleybus Museum Remisestraat (achter het Stadskantoor) & Vitesse Home of History (Batavierenweg, Gelredome). 

Wandelen

In en rond Arnhem is nog altijd veel terug te vinden van de Slag om Arnhem .De Slag om Arnhem was een luchtlanding en veldslag tijdens de Tweede Wereldoorlog die van 17 tot 25 september 1944 in en rond de stad Arnhem plaatsvond, als onderdeel van Operatie Market Garden. Het is, na de Slag om de Schelde, de grootste operatie op Nederlands grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog.  Wandel langs bijzondere monumenten en indrukwekkende herdenkingsplaatsen. Volg dezelfde route die onze bevrijders in ’44 zagen en beluister op de speciale app van de Liberation Route de verhalen. Je hoort waar je naar kijkt, en beleeft het laatste oorlogsjaar in alle intensiteit. Onderweg zijn er allerlei terrasjes en pleisterplaatsen om bij te komen. Komt u in september? Loop dan met veteranen, jonge soldaten en scholieren de spectaculaire Airborne-wandeling. Of maak die wandeling – of een andere – door dit glooiende en statige landschap op een later moment.

Winkelen

Veel mensen komen naar Arnhem om te winkelen, vooral in Arnhem-Centrum met de bekende Ketelstraat, Roggestraat, Vijzelstraat, Rijnstraat, Koningsstraat, Bakkersstraat en de Jansstraat. De straten zijn autovrij en zijn een van de belangrijkste commerciële trekpleisters van het centrum. Naast vele kleine winkeltjes hebben de meeste grote (kleding)winkelketens zoals H&M, Zara en Primark er een vestiging. In de Bakkersstraat vindt men de grote namen; onder andere Tommy Hilfiger en Laura Ashley zijn hier gevestigd. Rondom het hoofdgebied proberen diverse gebieden zich te profileren, zoals het Eiland, het Hemelrijk, de Singels en de kwartieren (Stegenkwartier, Rijnkwartier, Rozetkwartier, Korenkwartier, Musiskwartier, Spijkerkwartier, Boulevardkwartier, Eusebiuskwartier, 7 straatjeskwartier, Janskwartier en Stationskwartier). Op loopafstand van de binnenstad is het Modekwartier gevestigd. Hier bevinden zich vijftig winkels en zeventig bedrijfsruimten op het gebied van mode en design.[9] De Steenstraat en de Hommelseweg vormen samen het centrum van de Turkse gemeenschap in Arnhem. Men vindt er vele Turkse winkeltjes, supermarkten en restaurants.

Daarnaast heeft Arnhem een aantal overdekte winkelcentra, zoals het Winkelcentrum Kronenburg in Kronenburg (Arnhem-Zuid), Winkelcentrum De Lely in Het Broek (Arnhem-Noord) en Winkelcentrum Presikhaaf in de gelijknamige wijk (Arnhem-Noord). Het winkelcentrum Presikhaaf gold in 1971 op een tentoonstelling in Parijs als het modernste winkelcentrum van Europa. Sindsdien is het meerdere malen vernieuwd en werd het bovendien grotendeels overdekt. De meeste wijken in Arnhem hebben een wijk- en winkelcentrum. In het zuiden van de stad bevindt zich een grote woonboulevard.

Gelegen aan de rand van Arnhem, langs de A12, ligt het Duivense bedrijventerrein Centerpoort-Nieuwgraaf. Op het terrein zitten publiekstrekkers als de IKEA, Makro, Hornbach, Mediamarkt en Intratuin.

Uitgaansleven

Arnhem is een bekende uitgaansstad. Centraal gelegen bevinden zich de Korenmarkt en de Varkensstraat met voornamelijk grand cafés, discotheken, clubs en grote terrassen. De Korenbeurs is omgebouwd tot een vanaf 2019 dagelijks geopende foodhal. Aan de zuidkant van het centrum ligt de Rijnkade, ingericht met terrassen tijdens de zomermaanden. Ook op het Jansplein, Willemsplein, Audrey Hepburnplein en het Jonas Daniël Meijerplaats bevinden zich onder meer enkele restaurants en cafés. Bij het Centraal Station op het Stationsplein zijn grand cafés, terrassen, restaurants en een bioscoop te vinden, net als op het Velperplein.

Arnhem kent vergeleken met andere gemeenten een overschot aan horeca. Bekende horecagelegenheden zijn Dudok, Foodhallen, Arnhems Meisje, Café Arnhem, STAN & CO aan het Willemsplein, ‘t Amusement en Slaatje-Bla van televisiekok Estée Strooker en café-restaurant Jans van de bekende familie Van Hooff, in samenwerking met de eigenaren van sterrenrestaurant O Mundo.

Overnachten in Arnhem

U kunt zich onmogelijk vervelen tijdens uw vakantie in Arnhem. De hoofdstad van Gelderland is een prima uitvalbasis voor uw verblijf in deze veelzijdige provincie.

 

Toeristen Informatie Punt Arnhem

Bij Citystore Arnhem in de Eusebius kun je je laten inspireren door verhalen over Arnhem, informatie krijgen over de bekende en onbekende pareltjes van de stad én je laten verrassen door de unieke producten in de store.

Adresgegevens:

Citystore Arnhem | Kerkplein 1 | 6811 EB Arnhem

Openingstijden:

Maandag Gesloten
Dinsdag 10.00 uur – 17.00 uur
Woensdag 10.00 uur – 17.00 uur
Donderdag 10.00 uur – 17.00 uur
Vrijdag 10.00 uur – 17.00 uur
Zaterdag 10.00 uur – 17.00 uur
Zondag 10.00 uur – 17.00 uur

Afwijkende openingstijden:
Gesloten op nieuwjaarsdag, 1e paasdag, Koningsdag, 1e pinksterdag, 1e en 2e kerstdag.