Tourist Information Netherlands

Motorhome sites

Camperplaatsen in Nederland

Een camperplaats is een speciaal voor campers ingerichte parkeerplaats, niet te verwarren met een camping. Hier mag men de camper parkeren en overnachten. Soms wordt daar een gering bedrag voor gevraagd, te vergelijken met een normaal parkeertarief van enkele euro’s. 

Op een camping is men met een camper niet altijd welkom omdat er vaak geen verharde staplaatsen aanwezig zijn. Men rijdt daar dan het gras kapot en men rijdt bovendien met een camper geregeld weg naar diverse bestemmingen en keert later op de dag (of laat in de avond) weer terug. Dit wordt door de tent- en caravankampeerders als bijzonder onrustig ervaren.

Mede daarom zijn onder andere in de grotere Europese landen, zoals Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en Portugal, maar ook in België, al jaren geleden heel veel, speciaal ingerichte, camperplaatsen aangelegd met sanistations of sanizuilen, zodat ook de honderdduizenden toeristen die met een camper reizen daar zo gastvrij mogelijk worden ontvangen. De overheid, gemeenten en de plaatselijke middenstand investeren graag hun geld daar in, omdat zij daar, economisch gezien, wel bij varen. In Nederland is men inmiddels ook gestart met het, weliswaar nog mondjesmaat, aanleggen en inrichten van camperplaatsen. Dit zijn eenvoudigweg parkeerplaatsen waar je eenmalig gratis kunt overnachten. Deze gratis camperplaatsen hebben wij HIER voor u geselecteerd. Hier zijn vaak ook geen voorzieningen en aansluitingen, maar kun je wel prima overnachten op doorreis naar de eindbestemming. Het is een goed gebruik om alle campers met de neus in dezelfde richting te zetten, zodat je niet met de zijdeuren naar elkaar toestaat. 

Speciaal voor camperaars is er de Camperplaatsen-gids, een compleet overzicht met 9.000 gecontroleerde camperplaatsen én meer dan 3.600 geïnspecteerde campings waar u in het laagseizoen voordelig kunt overnachten. Wilt u met de kinderen op campervakantie? Wij geven u HIER de leukste bestemmingen voor een campervakantie met kleine kinderen. U neemt uw “huisje” overal mee naar toe, waardoor de kinderen elke dag dezelfde slaapplaats hebben, de koffers maar één keer in- en uitgepakt hoeven worden en je altijd een hapje, drankje en wc bij de hand hebt. 

Tegenwoordig is ook het micro kamperen helemaal hot. Micro kamperen is kamperen op privéland, kampeerplekken met heel weinig capaciteit of op ongewone plekken zoals in boomhutten of op dakterrassen, of gewoon met uw camper.  Anders dan bij het mainstream camping draaien microcampings meer om het avontuur en bijvoorbeeld minder om comfort. Alhoewel sommige glamping plekken ook in de categorie micro campings vallen, is het overgrote deel duidelijk anders dan wat je vindt in de gemiddelde kampeergids. Er zijn veel soorten vormen micro campings, maar de meest opkomende vorm is wel het micro kamperen in tuinen. Het idee is simpel, iedereen met een tuin of dakterras – simpelgezegd een stuk buitenruimte – eigen micro camping kan starten.

 Of je nu in de zomer of winter op campervakantie gaat, het is altijd een avontuur. Het enige nadeel van een vakantie met de camper, is wellicht dat de aanschaf relatief duur is. Maar huren kan ook! Zeker als je voor het eerst gaat, is het slim een camper te huren. Dit kan bijvoorbeeld bij Camptoo. Camptoo is een online platform waarop men een camper of caravan direct van de eigenaar kan huren. Daardoor heeft Camptoo een uniek aanbod aan campers en caravans, zoals gezinscampers, luxe campers maar ook hippe volkswagenbusjes voor bijvoorbeeld een roadtrip of festival. Doordat Camptoo particulieren de mogelijkheid geeft om hun camper te verhuren, maken zij een vakantie op wielen voor iedereen toegankelijk.

Wilt u meer meer informatie over camperen of advies over een camper huren of kopen dan nodigen wij u graag uit op ons forum op Camperpunt.

Camperplaatsen per provincie: