Tourist Information Netherlands

Wie op vakantie is in de provincie Groningen moet absoluut het vestingdorpje Bourtange bezoeken. Het plaatsje is een vestingdorp met nog geen 500 inwoners in de gemeente Westerwolde in de provincie Groningen. Voor kinderen is een bezoek aan Bourtange erg leuk en leerzaam. Het is niet een plaatsje waar je de hele dag kunt rondlopen, maar zeker wel een bezoekje waard. Onder het dorpje Bourtange vallen tevens ook de buurtschappen Stakenborg, Stobben, Wollingboermarke, Abeltjeshuis en Pallert. In het dorpsgebied is ook nog sprake van een buurtje met de naam: De Kiele, dat de inwoners” het mooiste plekje in Oost-Groningen” noemen.

Bourtange is tussen 1580 en 1593 tijdens de Nederlandse Opstand aangelegd, en  is de titel beschermd dorpsgezicht absoluut waard! Het dorp heeft namelijk een historisch verdedigingswerk, en het heden en verleden gaan perfect samen in dit unieke en kleine vestingstadje. Het vijfhoekige vestingdorp Bourtange is volgens kenners absoluut het mooiste dorp van Groningen en wordt vergeleken met een openluchtmuseum. Liefhebbers van cultuur zullen zich hier absoluut vermaken. Vele toeristen bezoeken brengen een bezoek aan deze oude vesting met schietgaten, aarden wallen en de veldslag die ieder jaar nagespeeld wordt. Bezoekers van het Bourtange van nu beleven hier hoe het eeuwen geleden is geweest. Bezoek Vesting Bourtange, de vesting die nooit ingenomen werd.

Van april tot oktober vindt op het marktplein een exercitie plaats. Hier is te zien hoe de soldaten klaar werden gestoomd om ten strijde te trekken. Uiteindelijk eindigt dit met enkele kanonschoten. Tevens is het op het plein gezellig vertoeven met de lokale winkeltjes en horecagelegenheden. Genoeg om even heerlijk te neuzen maar te weinig om uitgebreid te shoppen. Houd er rekening mee dat de winkeltjes eigen openingstijden hebben! Aan het Markplein liggen diverse steegjes die bezoekers o.a. naar vestingwal brengen waar ook de kanonnen staan opgesteld. Helaas staat er geen kerk op het Marktplein, dit is iets wat meteen opvalt bij een bezoekje aan het dorp. Deze staat in het noordwesten, op een steenworp afstand van de oude molen. Wel staan er op het plein16 prachtige lindebomen uit de 14 eeuw.

Het informatiecentrum is het entreegebouw en vormt de basis voor een bezoek aan de vesting. Naast een korte  uitleg over het verleden van de vesting krijgen bezoekers informatie over het Bourtange van het heden. Omdat Bourtange een openbaar dorp is kunnen toeristen hier het hele jaar terecht. In Bourtange bevinden zich zes kleine musea die samen het verhaal van Bourtange vertellen. Zo krijgen bezoekers o.a. in de Baracquen informatie over bodemvondsten en is de Kapiteinswoning ingericht anno 1742. Voor de verschillende musea van Vesting Bourtange wordt wel entree gevraagd, maar het is ook mogelijk om combinatie-entreekaarten voor de musea te verkrijgen. Een combikaart heeft een tijdsperiode van 2 uur, waarin men ruimschoots alle musea kan bezoeken.

Bezienswaardigheden in Bourtange

  • Officiershuizen
  • Kaarsenmakerij Victoria
  • Marktplein
  • Toegangsbrug
  • Vestingmolen Bourtange
  • Natte Horizon
  • Museum De Baracquen
  • Kapiteinswoning
  • Het nieuwe Kruithuis
  • De Dagen van Roem

Overnachten in Bourtange

Bourtange is een uitstekende basis om de provincie Groningen te verkennen. Omdat Bourtange dicht bij de Duitse grens ligt is een uitstapje naar Duitsland snel gemaakt. Vanuit Bourtange zijn er veel dus mogelijkheden om uit te wijken naar verschillende plaatsen. Overnachten kan in de schitterende natuurhuisjes die in Bourtange zijn gelegen of in het prachtige Hotel Vesting Bourtange. De receptie van dit hotel ligt buiten de vestingmuren maar de kamers bevinden zich binnen de muren van de oude vesting. Het is wel mogelijk met de auto uw bagage naar het hotel te brengen. Buiten de vestingmuren en op loopafstand is voldoende gratis parkeergelegenheid. Mindervalide bezoekers kunnen binnen de muren van de vesting parkeren.

Wandelen in Bourtange

Het is zeker de moeite waard om in dit herbouwde stukje Nederlandse geschiedenis rond te lopen. In het gebied ten noordoosten van de vesting is een prachtige wandeling van ongeveer 6 kilometer uitgezet. De wandeling voert langs vele krijgerssporen als de Linie en de Soldatendijk en  start bij de W. Lodewijkstraat 33, 9545 PA in Bourtange. In dit gebied zijn honden helaas niet toegestaan, dit in verband met loslopende paarden.

 

Toeristen Informatie Punt Bourtange
W. Lodewijkstraat 33
9545 PA Bourtange

Andere blogs