Tourist Information Netherlands

De Veluwe is een zeer toeristische trekpleister, maar niet altijd is duidelijk wat met dit gebied precies bedoeld word. Bij De Veluwe denkt men aan bos en natuur, en dat klopt inderdaad maar de Veluwe is veel meer dan dat. De Veluwe meet ongeveer 1.000 km², maar heeft niet duidelijk gedefinieerde vaste grenzen. Globaal gezien ligt de regio ingesloten tussen de Veluwerandmeren, de Nederrijn, het IJsseldal, en de Gelderse Vallei. Ongeveer 912 km² hiervan is aangemerkt als Natura 2000-gebied. Een Natura2000 gebied wil zeggen dat dit gebied  is  aangemerkt als één van de beschermde natuurgebieden op het grondgebied van de lidstaten van de Europese Unie.

De streek Veluwe omvat de gemeenten Harderwijk, Hattem, Heerde, Nijkerk, Nunspeet, Oldebroek, Renkum, Rheden, Voorst, Wageningen, Arnhem, Barneveld, Brummen, Ede, Elburg, Epe, Ermelo en Apeldoorn. Apeldoorn is de grootste stad op de Veluwe.

De Veluwe is een overwegend beboste landstreek in Gelderland en bestaat voornamelijk uit naaldbos en loofbos. Daarnaast liggen er grote zandverstuivingen en heidevelden, en is er landbouwgrond maar ook stedelijk gebied. Er liggen enkele prachtige Hanzesteden in de Veluwe, die absoluut een bezoekje waard zijn. Verder lopen er verschillende vennen en beken door de Veluwe. In dit enorme beschermde gebied bestaan dan ook nog echte natuurlijke processen. De Nederlandse big five, zoals vossen en wilde zwijnen en edelherten krijgen hier dus alle ruimte. Het spreekt vanzelf dat hier veel dieren te spotten zijn.

De Veluwe kent meerdere populaire bezienswaardigheden, en is dan ook erg veelzijdig. Het aanbod is groot en divers, en zeker leuk om eens te bezoeken. Naast de geweldige natuur is er veel meer om te bezichtigen. Denk aan een leuke beeldentuin, attractieparken, museums, uitkijktorens, of een landgoed. Een kleine greep uit de hoogtepunten van de Veluwe:

 • Paleis Het Loo: Paleis Het Loo is een paleis aan de rand van Apeldoorn. Het paleis werd tot 1975 door leden van de Koninklijke familie  bewoond.
 • Kröller-Müller Museum: Hier is een unieke collectie van het Kröller-Müller Museum te bewonderen, met topstukken van beroemde meesters, zoals Mondriaan en Van Gogh.
 • Apenheul: Apenheul is een dierentuin met apen aan de rand van de Apeldoorn. In het park verblijven ruim 300 apen van zo’n 35 verschillende soorten die thuishoren in Zuid-Amerika , Afrika, en Azië.
 • Radio Kootwijk: Het monumentale voormalige zendstation Radio Kootwijk verrijst in het hart van de Veluwe, waar de bomen plaats maakten voor een open gebied van zandverschuivingen en heidevelden.
 • Ginkelse Heide: Dit is een bosgebied bij Ede dat wordt afgewisseld met heide. Hier is ook een schaapskudde van circa 160 schapen actief, erg leuk om te zien.
 • De Posbank: De Posbank is een stenen bank op een hoger punt die in 1918 aan de rand van Herikhuizerveld is geplaatst. Het uitzicht is hier overweldigend.
 • Nationaal Park De Hoge Veluwe: Nationaal Park De Hoge Veluwe is een nationaal park gesticht in 1935 van circa 5400 hectare groot.
 • Schaapskooi Ermelo: Prachtige schaapskooi om te bewonderen. Naast de schaapskooi staat een bezoekerscentrum waar informatie te vinden is over de herder en zijn schapen, de honden, de bijen, en de natuur in de omgeving. Er zijn verder wandelpaden voor het hele gezin.
 • Speulder- en Sprielderbos: Het Speulder- en Sprielderbos is een echt oerbos. De knoestige eikenbomen zijn deels met elkaar vergroeid, waardoor het bos heel bijzonder aandoet.
 • Kootwijkerzand: Het Kootwijkerzand is een stuifzandgebied.
 • Kasteel Doorwerth: Een stoer middeleeuws kasteel in Doorwerth waar men kan beleven hoe er vroeger op een landgoed werd geleefd.

De Veluwe is dus niet alleen maar landschap en natuur. Het zal duidelijk zijn dat men aan één dag op de Veluwe niet genoeg heeft om alle hoogtepunten te bezichtigen. Zowel kinderen als volwassenen zullen zich hier uitermate vermaken. Een verblijf op de Veluwe is dus zeker de moeite waard, en het aanbod aan accommodaties hierin is dan ook groot. Vakantie Veluwe heeft vakantiehuizen over de Veluwe verspreid, maar ook worden er vakantiehuisjes, appartementen en Groepsaccommodaties in overige regio‘s verhuurt. Vakantie Veluwe Vakantiehuizen heeft erg veel keus. Van een budget bungalow op een vakantiepark op de Veluwe tot een luxe villa in Gelderland. Alle vakantiehuizen zijn door Vakantie Veluwe geïnspecteerd zodat iedereen weet waar hij aan toe is en kan vertrouwen op een kwaliteit die past bij de prijs van de gekozen accommodatie. Toeristen die liever willen kamperen op de Veluwe kunnen terecht bij de vele campings in Gelderland.

Veel plezier op de Veluwe!

Andere blogs