Tourist Information Netherlands

Het bijzondere eiland Tiengemeten is absoluut de moeite waard om in de picture te staan. Voor veel mensen is dit een onbekend stukje natuurschoon, wat absoluut ontdekt moet worden. Zo dicht bij de grote drukke stad Rotterdam vind je hier enkel stilte, natuur en rust. Het is bijna niet voor te stellen dat dit natuureiland een aantal jaren geleden er nog volstrekt anders uitzag. Tiengemeten is een prachtig eiland in het Haringvliet in de provincie Zuid-Holland en maakt deel uit van de gemeente Hoeksche Waard. Het eilandje was vroeger een zandplaat maar is in de loop van de eeuwen uitgegroeid tot een eiland. Het eiland is één ongerepte wildernis en ouderwetse stukjes platteland, waar o.a. de zeearend, reeën, hazen en bevers wonen.  Er zijn 3 gebieden op het eiland, met zeer bijzondere namen:  Weemoed (Dit gebied ligt ten oosten van het eiland, hier staat de cultuur en de geschiedenis van het eiland centraal), Wildernis (Dit gebied ligt in het westen van het eiland en hier ontwikkelt de natuur zich op basis van het getij vanuit het Haringvliet), Weelde (Dit gebied bestaat  uit moerasgebied en is te vinden in het midden van het eiland.)

Om het eiland te bereiken moet men per boot over het Vuile Gat (onderdeel van het Haringvliet) varen waarbij bezoekers gebruik kunnen maken van de veerdienst tussen Tiengemeten en Nieuwendijk. Aangekomen op Tiengemeten loop je zo het Bezoekerscentrum binnen, een voormalige grote boerenschuur van de Margueritahoeve. Binnen zijn een expositie over de geschiedenis van Tiengemeten te zien: van landbouwgebied naar natuurparadijs. Natuurlijk is het ook mogelijk om met een eigen boot het eilandje aan te doen. Let hierbij wel op dat de passantenhaven de enige haven op Tiengemeten is waar toeristen met een eigen boot of kano kunnen aanmeren. De veerhaven waar het pontje aankomt is namelijk alleen bestemd voor charters en beroepsvaart. In het kleine haventje aan de oostpunt van het eiland (bij Herberg Tiengemeten) kan men alleen met een kano aanleggen.

Tiengemeten trekt talloze vogels aan, vooral in de winter. Vogels uit het verre noorden, zoals de de blauwe kiekendief en de smient, komen naar dit eiland om aan te sterken waarna ze in het voorjaar terug keren naar hun broedgebieden. Op Tiengemeten verblijven steeds meer vogels. Het moeras in het midden van het eiland is een waar vogeleldorado. Overal waar je kijkt zie je vogels. Ze broeden, slapen, foerageren, rusten, en brengen er hun jongen groot. Ook kun je zomaar ook oog in oog komen te staan met de indrukwekkende Schotse Hooglanders. De Schotse hooglanders zorgen dat het gebied mooi open blijft, en hierdoor is overal op het eiland het water om je heen te zien.

Verspreid over het eiland zie je kleine groepjes bomen en hoog op de rietheuvel staat een hele mooie eenzame boom, met een adembenemend uitzicht. Natuurliefhebbers komen hier dan ook ruim aan hun trekken en met grote regelmaat komen wandelaars het gebied bezoeken. Op het eiland mag overal worden gewandeld. Er zijn drie verschillende wandelroutes uitgezet die starten bij het informatiecentrum van Natuurmonumenten, nabij de aanlegplaats van de veerpont. De wandelroutes variëren van 1,5 tot 10 km. Ook voor rolstoelgebruikers is er een wandeling uitgezet, zodat echt iedereen het mooie eiland kan ontdekken. Het is ook mogelijk om met een gids een wandeling te maken, zo weet je in ieder geval zeker dat je niks mist.

Maar niet alleen liefhebbers van de natuur kunnen hier hun hart ophalen, ook kinderen zullen zich prima vermaken op het eiland.  Op het eiland is een prachtige natuurspeelplaats voor kinderen. Speelnatuur van OERRR is een natuurlijke speelplek van 4,5 hectare waar kinderen heerlijk kunnen ravotten, kunnen glijden van de modderglijbaan, hutten en vlotten kunnen bouwen, in bomen kunnen klimmen, lekker spelen met zand en water, bloemen plukken en nog veel meer. Voor allerkleinste kinderen is er een veilig Ukkie-eiland.

Op het eiland liggen twee bezienswaardige musea. Het Rien Poortvliet Museum en het Landbouwmuseum Tiengemeten. Het Rien Poortvliet Museum is een museum over het leven van beeldend kunstenaar Rien Poortvliet. Het Landbouwmuseum geeft een kijkje in de  landbouwmechanisatie van de jaren 1920 tot 1955. Een bezoek aan deze musea is goed te combineren met een prachtige wandelroute op het eiland.

In één dag krijgt men zeker wel een aardige indruk van het eiland Tiengemeten, maar om echt de rust en natuurschoon van het eiland goed te ervaren is een overnachting of korte vakantie zeer aan te bevelen. Op het ‘Cast Away’ eilandje Tiengemeten ligt het meest unieke plekje van Nederland om te overnachten. Een glamping waar bezoekers kunnen genieten van de natuur, maar waar het ook heerlijk is om te borrelen, eten en dansen met vrienden en andere gasten.

Andere blogs