Tourist Information Netherlands

Het Binnenhof (historische naam: Hof van Holland) is een gebouwencomplex in het centrum van The Hague, dat al eeuwenlang het middelpunt is van de Hollandse en Nederlandse politiek. Hier bevinden zich de Eerste en Tweede Kamer, de twee kamers die samen het parlement vormen, en een deel van de Raad van State, het orgaan dat over wetgeving adviseert en tevens dient als de hoogste bestuursrechter. Ook de minister-president, de hoogste politieke bestuurder van Nederland, heeft hier zijn kantoor, in het Torentje. 

Het Binnenhof is een acht eeuwen oud, monumentaal complex. Door de jaren heen is er op diverse plekken sprake van technische en bouwkundige gebreken ontstaan. Een voorbeeld hiervan is het houtrot, lekkende daken en verouderde installaties. Dat brengt dus ook risico’s voor de (brand)veiligheid met zich mee. Daarnaast vragen nieuwe veiligheidseisen en het groeiend aantal bezoekers om aanpassingen. Daarom worden alle gebouwen aan het Binnenhof, waaronder de Tweede Kamer gerenoveerd.

Elke Nederlander wil op zijn minst één keer het binnenhof bezoeken. Dit kon voorlopig voor de laatste keer tijdens Open Monumentendag op zaterdag 11 en zondag 12 september. Uiteraard was Toeristen Informatie Nederland hier ook bij. Kosteloos kon men een bezoek brengen aan de Eerste Kamer der Staten-Generaal, Statenzaal, Trêveszaal en het ministerie van Algemene Zaken. Vanaf 1 december gaat het binnenhof op slot. De renovatie zal ongeveer 5 jaar in beslag nemen. 

Andere blogs

Winterkamperen

Winterkamperen in Nederland. Wat is winterkamperen en wat zijn de leukste wintercampings in Nederland. De leukste tips per provincie.

More information

Vesting Bourtange

Het Groningse dorp Bourtange is een schitterend vestingdorp. Ooit gebouwd om Groningen te beschermen tegen aanvallen vanuit het oosten.

More information