Tourist Information Netherlands

Op vakantie gaan naar het bourgondische Noord-Brabant is al een beleving op zich. En bij vakantie hoort natuurlijk ook lekker koken en/of lekker uit eten gaan. Maar lekker uit eten gaan als je een gluten- en lactosevrij dieet moet volgen, is best een uitdaging.

Glutenintolerantie is een auto-immuunziekte. Het is een aandoening waarbij de darmen beschadigd worden door het eten van voedingsmiddelen waar gluten inzitten. Gluten zijn eiwitten die aanwezig zijn in granen (zoals: gerst, haver, tarwe, roggen, kamut en spelt) en in alle producten op basis van deze graansoorten.

Lactose is een suiker in melk en melkproducten. Om lactose goed te kunnen verteren, heeft ons lichaam het enzym lactase nodig. Wie dat enzym niet of onvoldoende heeft, kan lactose niet of moeilijk verteren. Dan spreken we van lactose-intolerantie (overgevoeligheid voor lactose).

Bij lactose- en glutenintolerantie kunnen volgende klachten of symptomenontstaan: misselijkheid, diarree, buikpijn, winderigheid, krampen.

Het is vaak nogal een zoektocht om een restaurant te vinden wat rekening houd met deze dieetwensen. Niet altijd is dit goed aangegeven op de website van een restaurant. Daarom enkele tips voor restaurants in Noord-Brabant, waar mensen met een gluten en lactose allergie toch lekker uit eten kunnen gaan zonder ziek te worden.

Bergeijk

Streekrestaurant de Hofkaemer houd rekening met wensen van gasten die een allergie hebben (o.a. glutenvrij, suikervrij, lactosevrij, veganistisch). De menukaart bestaat uit ruim 80% uit streekproducten. Het restaurant is gelegen in Hof 18, 5571 CC te Bergeijk.

 

Oirschot

Bij Ratatouille on Oirschot kan elke iedereen zorgeloos lekker eten, zonder uitzonderingen. Alle gerechten op de kaart zijn allergeen-, gluten- en lactosevrij. Ook is er een uitgebreid gamma aan vegetarische maaltijden. Alle gerechten kunnen aangepast worden. Het adres is Rijkesluisstraat 18, 5688ED in Oirschot. 

 

Zundert

Midden in het centrum van Zundert in de Molenstraat 11 ligt Restaurant Bij de Nonnen. Hier serveren ze wereldgerechten volgens de laatste trends! Ook gasten met speciale dieetwensen bijvoorbeeld een glutenallergie, een lactose-intolerantie, diabetes, vegetarisch of andere dieetwensen kunnen hier heerlijk eten. Geef dit wel een aan bij de reservering.

Helmond

Hotel Restaurant St. Lambert ligt nog geen acht minuten lopen van het station van Helmond en heeft een Frans-Italiaanse menukaart. Bij voorkeur speciale (dieet)wensen of allergieën even doorgeven. Het restaurant is te vinden op de Markt 2 in Helmond.

 

Eindhoven

Saffraan restaurant is een gezellig Perzische restaurant gelegen in de Tongelresestraat 321 te Eindhoven en ze serveren gluten- en lactosevrije gerechten. Bij de bestelling of reservering duidelijk uw allergieën of intoleranties kenbaar maken!

 

Breda

De Boschwachter Huisdreef 4, 4836 AM in Breda is gelegen in een bosrijke omgeving en heeft een Hollandse keuken. Kenmerken:  Europees, High Tea, Lunch, Terras, Tuin, Voor Groepen, Pop, Valentijnsdag, Voordelig Uit Eten, Glutenvrij, Lactose Intolerantie, Notenallergie.

Aarle-Rixtel

Herberg de Brabantse Kluis ligt aan de rand van een prachtig cultuurlandschap waar het melkvee graast in sappige weides. De Brabantse Kluis heeft een aparte lunch- en dinerkaart voor de meest gevraagde diëten (gluten- en/of lactosevrij). Maar ook voor de meeste andere diëten kunnen zij een heerlijk gerecht samenstellen. Het adres is Kloosterdreef 8 5735 SJ in Aarle-Rixtel.

 

Vinkel

Danny’s Eeterij aan de Lindenlaan 20 is een tappasrestaurant in Vinkel. Per ronde kunt u kiezen uit twee warme gerechten en eventueel een bijgerecht. Allergieën dienen vooraf doorgegeven te worden aangezien er veel tijd gaat zitten in de bereiding hiervan.

 

Rosmalen

Montimar is een Mediterraans georiënteerd restaurant in de Hintham 102, 5246 AJ in Rosmalen. De hoofdgerechten kunnen, door wat kleine aanpassingen, door mensen met dieetwensen prima gegeten worden.

Alphen

Bij Restaurant Aap in Alphen proef je de sfeer van Zuid-Afrika. Geniet van de smaakvolle Afrikaanse gerechten. Restaurant Aap heeft voor gasten met een dieetwensen een speciale menukaart. Het restaurant is te vinden in de Terover 3 5131 RA te Alphen.

Andere blogs

Winterkamperen

Winterkamperen in Nederland. Wat is winterkamperen en wat zijn de leukste wintercampings in Nederland. De leukste tips per provincie.

More information

Vesting Bourtange

Het Groningse dorp Bourtange is een schitterend vestingdorp. Ooit gebouwd om Groningen te beschermen tegen aanvallen vanuit het oosten.

More information