Tourist Information Netherlands

The Vondelpark

Het Vondelpark is een langgerekt stadspark in Amsterdam, daterend uit 1865. Het park ligt in het stadsdeel Amsterdam-Zuid, op de grens met het stadsdeel Amsterdam-West. Het strekt zich uit van de Stadhouderskade tot aan de Amstelveenseweg. Bij de opening in 1865 heette het park het Nieuwe Park, in de volksmond Wandelpark. Na de onthulling in oktober 1867 van het Vondelmonument, een standbeeld ter ere van de dichter en toneelschrijver Joost van den Vondel, werd de naam gewijzigd in Vondelpark. Sinds 1996 is het park een rijksmonument.

Het Vondelpark is het bekendste en drukst bezochte park van Amsterdam geworden. Naast de Amsterdammers vinden ook veel toeristen hun weg naar dit park. Jaarlijks zijn er gemiddeld zo’n 10 miljoen bezoeken. Iedere zomer kun je op vrijdag, zaterdag én zondag in het Vondelpark Openluchttheater terecht voor verrassende voorstellingen en concerten: dans, jeugdtheater, cabaret, klassieke- en popmuziek. Met grote namen en jong talent. Alle voorstellingen zijn gratis toegankelijk. Voor kinderen zijn er verschillende voorzieningen zoals: een pierenbad, speeltuinen en zandbakken. 

In de zomer kan je je hier heerlijk terugtrekken van de drukte van de stad. Of genieten van een picknick. Kinderen kunnen naar hartenlust spelen in één van de vijf speeltuinen en daarna even afkoelen in het pierenbad. Maar ook in de winterperiode biedt het Vondelpark nog voldoende faciliteiten om je zondagmiddag door te brengen. Al is het Vondelpark toch vooral in de zomer ‘the place to be’.

In het Vondelpark bevinden zich verscheidene vijvers en andere waterpartijen. In de Grote Vijver bij de Van Eeghenstraat is in het water een simpele fontein.

Er zijn verscheidene bruggen en duikers in het park. De volgende bruggen hebben van de gemeente een naam en/of een nummer gekregen:

  • Pater van Kilsdonkbrug (Iepenbrug) (450), afzonderlijk aangewezen als rijksmonument, tussen het Blauwe Theehuis en de Vondelstraat
  • brug 451, naar de muziekkoepel
  • brug 452 (“het blauwe bruggetje”), bij het Blauwe Theehuis
  • Norbert Eliasbrug (Hulstbrug) (453), rm, bij het rosarium
  • Diaconessenbrug (Willemsbrug) (454), rm, bij de Emmalaan
  • Brandbrug (Weidebrugje) (455), rm, ten zuiden van de Frederiksstraat.

 

Deze bruggen bestemd zijn bestemd voor voetgangers, alleen de Diaconessenbrug is ook voor fietsen. Aan de zuidwestrand van het park loopt brug 136 in de Oranje Nassaulaan over de Willemsparkvijver.

Kinderbadje Vondelpark

In het verlengde van de Kattenlaan ligt het kinderbadje. Vanaf mei kunnen kinderen in het kinderbadje weer volop genieten van het koele water bij lekker warm weer. De openingstijden zijn van maandag t/m zondag met toezicht van 10.00 tot 18.00 uur. Aan al deze vreugde komt in september een eind, want dan wordt het bad leeggepompt. De beheerders van het park wensen u veel plezier.

Bereikbaarheid Openluchttheater

Het Vondelpark is vanaf vele locaties goed te bereiken – onder andere vanaf de Van Baerlestraat, Overtoom, Museumplein en Amstelveenseweg. Hiervoor kunt u tram 2,3 of 5 nemen.