Menu
Menu
In 2007 werden in Amsterdam meer dan 140 evenementen georganiseerd. Enkele bekende lokale evenementen zijn in maart de religieuze Stille Omgang, het Holland Festival voor de kunsten in juni, de Pride Amsterdam, een LHBTI+-evenement in augustus waar de bekende grachtenparade onderdeel van is. In 2016 viel dit evenement samen met de EuroPride, die ook in 1994 in Amsterdam gehouden was. Later in augustus is er het Grachtenfestival Amsterdam (waarvan het Prinsengrachtconcert een van de meer dan 250 concerten is) en de driedaagse Uitmarkt.
Eveneens in augustus vindt iedere vijf jaar Sail Amsterdam plaats (eerstvolgende in 2020). Over het IJ Festival is een jaarlijks terugkomend evenement, startend op de eerste donderdag in juli. Medio oktober vindt het Amsterdam Dance Event (ADE) plaats, het grootste festival voor elektronische muziek ter wereld. In november wordt Sinterklaas verwelkomd en is er het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA). In december is er het Amsterdam Light Festival met verlichte objecten langs de grachten.
Koningsdag wordt in Amsterdam uitbundig gevierd, met een kermis op de Dam (tot 2017) en een grote vrijmarkt. Tijdens de Nationale Dodenherdenking op 4 mei worden kransen gelegd bij het Nationaal Monument op de Dam.
Erg populair zijn ook de uiteenlopende muziekfestivals die op vele locaties in de stad gehouden worden: hun aantal steeg van 69 in 2012 naar 91 in 2013. In 2016 telde Amsterdam in totaal 195 festivals, waarvan 125 muziekfestivals. Het aantal foodfestivals, die met name in de zomer rondom allerlei soorten eten en drinken worden gehouden, was binnen drie jaar naar 28 gestegen. Daarnaast waren er in 2016 nog 42 filmfestivals, die vooral in het voor- en najaar populair zijn en waarvan ongeveer de helft niet ouder dan 5 jaar is. Onder meer door klachten van omwonenden, minder geschikte locaties en strengere regelgeving daalde het aantal muziekfestivals van 133 in 2016 naar 100 in 2018. Het aantal foodfestivals liep terug van 32 naar 24.
De Pride Amsterdam: Dit is een feestelijk evenement met een homocultureel karakter. Het wordt sinds 1996 jaarlijks gedurende het eerste weekend van augustus gehouden in de binnenstad van Amsterdam. De officiële naam van het evenement was aanvankelijk Amsterdam Pride, vervolgens van 2007 t/m 2016 Amsterdam Gay Pride en sinds 2017 heeft het evenement zijn huidige naam.
Hoogtepunt van de Amsterdam Gay Pride is de Canal Parade, een bonte stoet van boten die op de eerste zaterdag van augustus door de grachten vaart. Oorspronkelijk ging de tocht vanaf het Westerdok via de Prinsengracht, Amstel, Zwanenburgwal en Oudeschans naar het Oosterdok. Sinds 2017 varen de boten in omgekeerde richting, namelijk van het Oosterdok, via de Nieuwe Herengracht, de Amstel en de Prinsengracht naar het Westerdok. Jaarlijks komen enige honderdduizenden bezoekers op dit evenement af en het is daardoor een van de drukst bezochte publieksevenementen van Nederland. De Amsterdam Gay Pride duurt tegenwoordig ruim een week en omvat vele tientallen uiteenlopende activiteiten verspreid over de gehele binnenstad en daarbuiten.
Sail Amsterdam: Een 5-jaarlijks, meerdaags maritiem evenement in Amsterdam. Het is opgetuigd rondom een armada van monumentale zeezeilschepen, die na een parade door het Noordzeekanaal voor enkele dagen afmeert langs de kade van het IJ en in de grote IJ-havens.Sinds 1975 komen elke vijf jaar Tall Ships van over de hele wereld naar Amsterdam. SAIL werd 45 jaar geleden voor het eerst georganiseerd door de Amsterdamse haven als viering voor het 700-jarig bestaan van de hoofdstad. Dankzij het enorme succes werd toen besloten dit eens in de vijf jaar te herhalen. Door de jaren heen groeide SAIL uit tot het grootse vrij toegankelijke evenement van Nederland.
Het Amsterdam Dance Event (ADE): is een muziekconferentie, festival en het wereldwijde ontmoetingspunt voor de creatieve industrie gericht op elektronische muziek en vindt sinds 1996 jaarlijks in oktober plaats in Amsterdam. ADE bestaat uit het ADE By Day (conferentie en festival) en ADE By Night (festival) programma. In 2018 trok het evenement voor het eerst meer dan 400.000 bezoekers.
Het Amsterdam Dance Event bestaat uit een dag- en een nachtprogramma:
Het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA): is een Nederlands documentairefestival dat jaarlijks in de maand november in Amsterdam wordt gehouden. Het werd in 1988 opgericht om de documentairecultuur nationaal en internationaal te stimuleren. Sindsdien is IDFA uitgegroeid tot het grootste documentaire filmfestival ter wereld. Met meer dan 200.000 bezoeken per jaar en ruim 2.500 gasten uit de filmwereld speelt IDFA een belangrijke rol in zowel het Nederlandse als internationale cultuurlandschap. Er worden verschillende prijzen uitgereikt, waaronder de IDFA Award for Feature-Length Documentary.
Het Amsterdam Light Festival: is een sinds 2012 jaarlijks terugkerend lichtfestival in de binnenstad van Amsterdam. Het vindt plaats rond de jaarwisseling, in de maanden december en januari. Gedurende de festivalperiode zijn specifiek voor de gelegenheid ontworpen lichtkunstwerken en -installaties van hedendaagse (internationale) kunstenaars, designers en architecten tentoongesteld in de stad.
Het evenement is een publiek-private samenwerking die is ondergebracht in een stichting. Het bestaat uit twee tentoonstellingen, een waterexpositie en een landexpositie. In 2017 vond de landexpositie plaats op het Marineterrein Amsterdam en participeerde kunstenaar Ai Weiwei door de gehele grachtengordel te voorzien van zijn langste werk ooit ‘thin line’ (6,5 km). Het volgende festival zal plaatsvinden van 28 november 2019 tot 18 januari 2020.