Menu
Menu
Amsterdam is de hoofdstad en naar inwonertal de grootste gemeente van Nederland. De stad, in het Amsterdams ook Mokum genoemd,ligt in de provincie North-Holland, aan het IJ, het Noordzeekanaal en de monding van de Amstel. Het ligt aan de Amstel en het IJ. De haven van Amsterdam is via het Noordzeekanaal verbonden met de Noordzee. De binnenstad is opgedeeld in ongeveer 90 “eilanden”. Van de 1539 bruggen en viaducten die de gemeente telt, liggen er 252 in de binnenstad. Amsterdam is een bruisende en interessante stad met een open en tolerante sfeer: de Amsterdammer ontvangt iedereen die de stad bezoekt of hier wilt verblijven met open armen.
De binnenstad van Amsterdam bevindt zich ten zuiden van het IJ. De binnenstad omvat twee buurten: Oudezijde (bekend als Burgwallen Oude Zijde) en Nieuwezijde (bekend als Burgwallen Nieuwe Zijde). De Oudezijde is het gedeelte van de binnenstad van Amsterdam ten oosten van de oorspronkelijke loop van de Amstel. Dit gebied wordt nu begrensd door Damrak, Dam, Rokin, Amstel, Kloveniersburgwal, Nieuwmarkt, Geldersekade en Prins Hendrikkade. De Nieuwezijde is het gedeelte van de binnenstad van Amsterdam ten westen van de oorspronkelijke loop van de Amstel. Dit gebied wordt nu begrensd door het Damrak, de Dam, het Rokin, het Singel en de Prins Hendrikkade.
Het oudste gebied van de stad is de Wallen, wat als prostitutiegebied geldt. De naam “De Wallen” refereert aan de oude burgwallen rond het oude Amsterdam. De rosse buurt (in Engels: Red Light District) concentreert zich rond het noordelijke deel van de Oudezijds Achterburgwal en Oudezijds Voorburgwal. Bent u op zoek naar een veilige en leuke manier om de Amsterdamse rosse buurt te bezoeken, ook wel ‘de Wallen’ genoemd? Deze wandeling met gids is zonder twijfel de beste manier om het oudste beroep ter wereld in uitvoering te zien. De tocht leidt door de smalle straatjes van de wereldberoemde Amsterdamse rosse buurt. Een van die straten is de beroemde ‘Zeedijk’ waar matrozen kwamen op zoek naar vermaak. Ooit was het een van de gevaarlijkste straten van Amsterdam. Tegenwoordig, als gevolg van het verdwijnen van de haven, zijn de duistere bars zijn vervangen door typische Nederlandse cafés die zeker niet gevaarlijk meer zijn.
Buiten het historisch centrum en de Grachtengordel liggen ringvormig de in de 17e eeuw gebouwde voormalige arbeidersbuurten de Jordaan en de Oostelijke Eilanden en de in de 19e eeuw gebouwde toenmalige arbeidersbuurten Spaarndammerbuurt, Staatsliedenbuurt, Kinkerbuurt, Pijp en Oost. Bekende plaatsen in de stad zijn De Dam, het Museumplein, het Vondelpark, het Waterlooplein en dierentuin Artis.
Er is zoveel te zien en te doen in Amsterdam. Bezoek indrukwekkende concerten in bijzondere theaters, proef spannende gerechten in de beste restaurants of bekijk spectaculaire tentoonstellingen in wereldberoemde musea. Je komt ogen en oren te kort in de hoofdstad. Het toerisme in Amsterdam is belangrijk voor de stad; met 5 miljoen bezoekers (2015) is het de op vier na vaakst bezochte stad van Europa. Ook komen er jaarlijks een kleine 16 miljoen dagjesmensen naar Amsterdam. In 2016 steeg dit aantal tot 17 miljoen. Amsterdam ontving in 2014 ruim een half miljoen museumbezoekers meer dan het jaar ervoor, totaal zo’n 12 miljoen. Dit is een verdubbeling ten opzichte van tien jaar daarvoor.In 2016 ontving het Rijksmuseum 2,2 miljoen bezoekers, het Van Gogh Museum 2,1 miljoen bezoekers en het Anne Frankhuis circa 1,3 miljoen bezoekers.[38] Dit zijn tevens de drie drukst bezochte musea in Nederland. Andere druk bezochte musea zijn het EYE Filmmuseum (711 duizend bezoekers), het Stedelijk Museum (650 duizend), NEMO(620 duizend), de Hermitage (meer dan 470 duizend), het Scheepvaartmuseum (292 duizend), het Amsterdam Museum (495 duizend ) en het Joods Historisch Museum (325 duizend).
Andere toeristische trekpleisters blijven onverminderd populair. De meest bezochte attractie van de stad blijft een tocht per rondvaartboot door de Amsterdamse grachtengordel. Rondvaartboten trokken in 2007 3,2 miljoen bezoekers en scoorden daarmee als tweede op de lijst van de vaakst bezochte attracties van Nederland. De Efteling stond op de eerste plaats, met slechts 35.000 bezoekers meer. Onder de toeristen zijn voorts de vele andere musea, de coffeeshops, de restaurants en de raamprostitutie op de Wallen (‘Red Light District’) populair.
Tot slot profiteert Amsterdam van de opkomst van andere toeristengroepen. De stad doet het bijvoorbeeld goed als cruisebestemming. Deze sector is snel groeiend. Het toerisme naar de hoofdstad in zijn geheel groeit in economisch gunstige tijden gestaag met enkele procenten per jaar. Vooral van de Chinese en Indiase markt valt nog groei te verwachten. De huidige toeristenstroom naar Amsterdam bestaat vooral uit Britten, Chinezen, Duitsers, Amerikanen en Japanners. Er is rond 2014 een trendy waarneembaar in het aandeel Zuid-Europese toeristen. Op diverse plaatsen en tijdstippen bereikt de toeristendrukte inmiddels de grenzen van het absorptievermogen van de binnenstad
Amsterdam kent een gevarieerd en drukbezocht uitgaansleven. De belangrijkste uitgaanspleinen met terrassen en horecagelegenheden voor zowel Amsterdammers als toeristen zijn het Leidseplein en het Rembrandtplein. In deze omgeving bevinden zich ook de bekendste clubs: Jimmy Woo, Supperclub, Escape, Sugar Factory en Club AIR. Daarnaast zijn er elders in de stad Bitterzoet, ClubNL en Panama. Sinds 2015 hebben onder meer de A’DAM Toren en Radion en De School in stadsdeel West een 24-uursvergunning, die er op initiatief van de Amsterdamse nachtburgemeester gekomen is. Sinds de jaren vijftig kent Amsterdam relatief veel homo-uitgaansgelegenheden. Hoewel hun aantal vanaf 2010 sterk is afgenomen zijn ze nog steeds geconcentreerd in en rond de Reguliersdwarsstraat, de Kerkstraat, de Amstel, de Spuistraat en de Zeedijk. Bars voor homomannen met een leerfetisjisme zijn met name te vinden in de Warmoesstraat en sinds 2004 is er een circuit party onder de naam Rapido. Voor lesbische vrouwen resteert sinds de sluiting van Vivelavie alleen nog café Saarein.
Romantisch tafelen, een snelle hap of een lekker wijntje? Amsterdam heeft het allemaal, van bruine kroeg tot gezellige proeflokalen en van chique restaurants tot friettenten. Een uitgebreide rijsttafel, een Indiase thali of een pittige Thais driegangenmenu of heb je liever een puntzak Vlaamse friet, Spaanse tapas of een broodje kroket? Er zijn zoveel grand cafes, restaurants en bruine kroegen in Amsterdam dat het moeilijk is een keuze te maken. In Amsterdam zitten zoveel restaurants dat elke toerist door de bomen het bos niet meer ziet. En natuurlijk wil je maximaal genieten van alles wat deze bijzondere stad te bieden heeft.
Met Walking Dinner ontdek men alle culturele highlights van een stad, door middel van mooie wandelingen én 3 gerechten bij 3 verschillende restaurants. Tijdens een Walking Dinner krijg je de kans om de culturele en culinaire kanten van deze stad te ontdekken en ook nog eens lekker te eten. Walking Dinner brengt je naar drie verschillende restaurants die ieder één gang serveren. Tussen de gangen dwaal je door het compacte centrum van Amsterdam. Je wandelt onder meer langs het Paleis op de Dam, het Anne Frank Huis en trekt door het beroemde Red Light District.
Dit wordt een tour die je niet zult vergeten…
Amsterdam kent vele musea, waarvan een aantal een groot deel van de Nederlandse kunstcollectie herbergen. Het bekendste museum van Amsterdam is het Rijksmuseum. Deze opende in 1885 en neemt de bezoeker mee op een reis door de Nederlandse geschiedenis. Het bekendste stukje van het museum is de Eregalerij, waar De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn hangt. Het Rijksmuseum ligt aan het Museumplein, waar ook het Stedelijk Museum Amsterdam (moderne kunst) en het Van Gogh Museum (kunst van Vincent van Gogh) te vinden zijn. Ook deze twee musea zijn erg bekend en worden drukbezocht.
Een ander populair museum is het Anne Frank Huis. Dit museum is gevestigd in hetzelfde gebouw waar Anne Frank tussen 1942 en 1944 ondergedoken zat. Aanvankelijk zou het gebouw naar de Tweede Wereldoorlog gesloopt worden, maar dit zorgde voor te veel verontwaardiging. Hierdoor besloot men in 1957 het gebouw te kopen en er een museum van te maken, ter nagedachtenis van Anne Frank. Naast het oude Achterhuis is er ook een museumdeel gewijd aan de oorlog. Een andere museum omtrent de Tweede Wereldoorlog is het Verzetsmuseum Amsterdam. Dit museum richt zich op Nederland gedurende oorlogstijd. Ook de Hollandsche Schouwburg doet tegenwoordig dienst als oorlogsmonument.
In Het Grachtenhuis kunnen bezoekers ervaren hoe de grachtenhuizen er in de Gouden Eeuw uitzagen. Het museum is gevestigd in een oud grachtenhuis, dat ingericht is zoals vroeger het geval was. Het Amsterdam Tulip Museum vertelt de bijzondere geschiedenis van de tulp. In het Tropenmuseum ervaren bezoekers de kunst uit onder meer Suriname en voormalig Nederland-Indië. In Het Scheepvaartmuseum krijgt men meer te weten over de geschiedenis van Nederlandse scheepvaart. Het Joods Historisch Museum gaat dieper in op de Joodse geschiedenis en cultuur in Nederland. Het Hermitage Amsterdam toont een deel van de kunst van de Russische Hermitage in Sint-Petersburg. Het Amsterdam Museum vertelt meer over de geschiedenis van de stad Amsterdam zelf en de Amsterdam EXPO laat internationale reizende tentoonstellingen zien.
Amsterdam is een walhalla als je van shoppen houdt. Trek gemakkelijke schoenen aan en maak je klaar om meters te maken door de fantastische winkelgebieden van Amsterdam met de beste winkels van de stad. Wie geld heeft, gaat in de P.C. Hooftstraat winkelen. De P.C. Hooftstraat staat bekend om zijn dure winkels en grote merken. Chanel, Hermes, Cartier, Hugo Boss en Armani; je komt ze er allemaal tegen. De winkels die er zijn hebben of een grote naam of kenmerken zich door uitstekende klantvriendelijkheid.
De Kalverstaat en Leidsestraat zijn deze twee straten bij Monopoly de straten waar je het meeste geld voor betaalt. De Kalverstraat en het Leidseplein zijn de belangrijkste winkelstraten van Amsterdam en misschien wel van Nederland. De straat is geheel autovrij. er mag alleen winkelend publiek komen.Alle grote merken hebben hier een eigen winkel en zo goed als alle grote winkelketens zijn er vertegenwoordigd. Het is er dan ook altijd erg druk. De straat is ieder moment van de dag gevuld met hordes toeristen. Je komt er geen speciale of unieke winkels tegen, maar er is wel een ontzettend groot aanbod van diverse winkels te vinden. Er zijn eveneens twee grote winkelcentra vlakbij de kalverstraat: de Kalvertoren en het Magna Plaza.
Voor leuke tweedehandsspullen kom je naar het Waterlooplein. Het Waterlooplein is een plein in het centrum van Amsterdam. Het is vernoemd naar de Slag bij Waterloo. Op het Waterlooplein en langs de Zwanenburgwal wordt zes dagen per week een vlooienmarkt gehouden. Er zijn ongeveer 300 standplaatsen. Op zondag is de markt gesloten. Op deze rommelmarkt kom je de leukste oude spullen en prullaria tegen. Oude platen of boeken, bijzondere vintage kleding of prachtige snuisterijen uit grootmoeders tijd.
De Negen Straatjes is een echt hip en upcoming winkelgebied in Amsterdam. The 9 Streets zijn een aantal winkelstraatjes in Amsterdam-Centrum. Om precies te zijn in de Grachtengordel, het Amsterdamse Unesco werelderfgoed. De straatjes verbinden de Prinsengracht, de Keizersgracht, de Herengracht en het Singel met elkaar. Sinds de jaren negentig presenteren de ondernemers in deze straatjes zich onder de naam De 9 Straatjes.
Het Spiegelkwartier is een gebied in de Amsterdamse grachtengordel rond de Nieuwe Spiegelstraat en Spiegelgracht dat, evenals het gebied de Negen Straatjes, veel toeristen en dagjesmensen trekt. Alleen zijn de Negen Straatjes meer op consumenten gericht en is het Spiegelkwartier meer gericht op beeldende kunst en antiek. In dit kwartier hebben zich meerdere antiquairs en galeries gevestigd. De naam ‘Spiegelkwartier’ is bedacht door de in glas gespecialiseerde antiquair Frides Laméris, die ook een van de oprichters was van de nog altijd bestaande Vereniging Spiegelkwartier. Ben je op zoek naar een onontdekte Rembrandt of naar die ene bijzondere antieke kroonluchter, dan ben je hier zeker aan het juiste adres.
De Albert Cuypmarkt is een dagmarkt in Amsterdam op het gedeelte van de Albert Cuypstraat tussen de Ferdinand Bolstraat en de Van Woustraat in De Pijp in het stadsdeel Zuid. De straat en de markt zijn vernoemd naar Albert Cuyp, een kunstschilder uit de 17e eeuw. Iedere dag, behalve op zondag, vind je deze gezellige markt midden in hartje Amsterdam. Er is een grote diversiteit aan verse producten te krijgen, zoals bloemen, verse groenten, fruit, vis en ga zo maar door. Er staan kraampjes met lekkere Hollandse kazen en er zijn ook diverse standjes met lekkere hapjes zoals Churros en andere lekkernijen. Erg leuk om langs te slenteren terwijl de marktkoopmannen luidkeels met een zwaar Amsterdams accent hun waar aanprijzen.
In Amsterdam zijn diverse schouwburgen en theaters voor toneel, waaronder het Koninklijk Theater Carré, het DeLaMar, de Stadsschouwburg en het Compagnietheater. Het Nieuwe de la Mar Theater is in 2005 gesloopt, waarna er een nieuw theater onder de naam DeLaMar gebouwd werd en in 2012 geopend. Drie bekende cabarettheaters in de stad zijn De Kleine Komedie, Boom Chicago en Toomler.
De stad kent ook twee grote concertzalen, namelijk het moderne Muziekgebouw aan ‘t IJ en het klassieke Concertgebouw aan de Van Baerlestraat. Onder andere het wereldberoemde Koninklijk Concertgebouworkest speelt in het Concertgebouw. In de Stopera huist ook het Muziektheater, de thuisbasis van De Nederlandse Opera en Het Nationale Ballet.
Grote (pop-)optredens worden veelal in de AFAS Live (voorheen de Heineken Music Hall), de Johan Cruijff ArenA en Ziggo Dome gehouden. Daarnaast zijn vlak bij het Leidseplein ook de bekende poptempels Paradiso en Melkweg gevestigd, alsmede De Balie en het City Theater. Dat laatste was van 2007 tot 2012 gesloten vanwege een grootscheepse renovatie.
Aan het begin van de 21e eeuw verrees op het terrein van de oude Westergasfabriek een nieuw cultuurpark, waar tegenwoordig vele exposities en optredens plaatsvinden.
In Amsterdam zijn er meerdere filmtheaters en bioscopen, waaronder het Theater Tuschinski, Pathé de Munt, Rialto, Filmtheater de Uitkijk, The Movies, de Filmhallen en EYE Film Instituut Nederland.
GVB verzorgt het openbaar vervoer in en rond Amsterdam. Dagelijks reizen ongeveer 875.000 mensen in de metro, tram en bus en op de veren over het IJ en Noordzeekanaal. In de binnenstad en het buitengebied ten zuiden van het IJ rijden trams op 15 tramlijnen en in de hele stad 23 dagbuslijnen.
Ga ook een keertje met tram 2. Het eerste deel van de route van Centraal Station tot het Hoofddorpplein voert je langs een ruim aantal bezienswaardigheden, zoals het Vondelpark, de grachten, het Rijksmuseum, het Stedelijk en het Van Gogh. Volgens het blad National Geographic Traveler is lijn 2 in Amsterdam een van de mooiste van de wereld. Amsterdam is in gezelschap van steden als New Orleans, Budapest en Berlijn als het gaat om mooie tramroutes.
Over het IJ varen diverse veerdiensten voor fietsers en voetgangers,welke hiervan gratis gerbuik mogen maken. Verder rijden er ook honderden taxi’s en sinds 2006 enige tientallen fietstaxi’s. Nieuw in 2007 is de tuktuk. Amsterdam heeft het grootste aantal taxi’s van Nederland. De grootste taxicentrale van de stad is de Taxi Centrale Amsterdam (TCA). Voor diegenen die de mooiste bezienswaardigheden van het land willen verkennen, biedt TCA een aantal zeer interessante privé-excursies aan.
De stijlvolle taxi’s brengen u onder andere naar het pittoreske vissersstadje Enkhuizen, openluchtmuseum ‘de Zaanse Schans’ maar ook naar bijvoorbeeld Madurodam of het Kröller-Müller museum. Tot 3 personen kunt u in een luxe sedan wagen met privéchauffeur voor €50 per uur de leukste plekjes van Nederland bezoeken. Bent u met meer personen? Dan kunt u ook gebruikmaken van luxe bussen. Deze zijn geschikt voor maximaal 7 personen en kunt u voor €55 per uur huren. In beide gevallen geldt een minimale afname van 4 uur.
Bezoekers die op eigen gelegenheid Amsterdam willen verkennen maken veelal gebruik van de I amsterdam City Card. Met deze kaart krijgt men gratis entree tot talloze topmusea en attracties, waaronder het Van Gogh Museum (met de optie voor gereserveerde toegang), het Rijksmuseum, de Hermitage Amsterdam en het Rembrandthuis Museum. De kaart geeft je ook korting op andere attracties, zoals de Heineken Experience, Madame Tussauds en de Amsterdam Dungeon. De kaart is geldig voor 24, 48, 72 of 96 uur. Na het eerste gebruik kunt u tijdens de gekozen geldigheidsduur onbeperkt gebruiken van het openbaar vervoer waardoor u de stad gemakkelijk kunt verkennen. U krijgt hierbij ook een gratis rondvaart bij diverse rondvaartorganisaties op vele locaties in Amsterdam. Er zijn dus genoeg manieren om Amsterdam te bezichtigen.
Amsterdam heeft elf spoorwegstations. De stations Amsterdam Centraal, Sloterdijk, Zuid, Amstel en Bijlmer ArenA hebben een intercity-status. De andere stations in de stad zijn Holendrecht, Lelylaan, Muiderpoort, RAI, ArenA (alleen bij evenementen) en Science Park. Naast deze stations worden ook de stations Duivendrecht, Diemen en Diemen Zuid door reizigers van en naar Amsterdam gebruikt, maar deze stations liggen niet in de gemeente Amsterdam. Vanaf het Centraal Station en de tien andere Amsterdamse spoorwegstations zijn er treindiensten naar vele bestemmingen in Nederland, ook zijn er internationale treindiensten naar België, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. Het Centraal Station is het vertrekpunt voor de internationale hogesnelheidstreinen ICE, Thalys en de Eurostar.
De buitenlandse en Nederlandse toeristen en de vele airbnb’s hebben van Amsterdam een heuse wereldstad gemaakt. Maar ook een dure stad. De prijzen rijzen de pan uit en ook bezienswaardigheden als het Rijksmuseum, Madame Tussauds en een grachtengordeltocht zijn niet goedkoop. Houd daarom onze aanbiedingen in de gaten en reis met korting naar Amsterdam. Tijdens een goedkope vakantie Amsterdam kun je zomaar tientallen euro’s besparen en die weer uitgeven in de winkels. Amsterdam heeft een breed aanbod aan hotels voor de vele toeristen die jaarlijks onze hoofdstad bezoeken. Deze hotels midden in de stad zijn vaak wel duur. U kunt vlakbij de hoofdstad ook mooie en voordelige vakantiehuizen of een bed and breakfast huren. Ook zijn er zat campings & motorhome sites in en om Amsterdam die qua prijs vaak veel goedkoper zijn. Bij een verblijf in Amsterdam behoort naast de vele hotels, bed & breakfasts, hostels en woonboten ook een short-stay appartement tot de mogelijkheden. Wie dus op zoek is naar een bruisende stedentrip, hoeft het helemaal niet ver te zoeken. U kunt namelijk gewoon een weekendje weg boeken naar onze eigen hoofdstad: Amsterdam!