Update 24 juni

Op woensdag 24 juni vertelden premier Mark Rutte en minister De Jonge op televisie over corona en de nieuwe regels. Het gaat om regels voor binnen en buiten per 1 juli 2020. Opnieuw kunnen we een stap vooruit zetten in de corona-aanpak. We starten een nieuw hoofdstuk en gaan van een intelligente lockdown naar ruimte met regels. Algemene regels voor binnen en buiten. Die blijven nodig, want het coronavirus is zeker niet verdwenen.

De zomer van 2020 wordt anders dan anders. Meer Nederlanders kiezen er mogelijk voor om in eigen land op vakantie te gaan. Naast ontspanning en plezier moeten we oog blijven houden voor onze gezondheid. Voor iedereen in Nederland geldt: blijf je aan de basisregels houden. Plan uw vakantie, als het kan, buiten de schoolvakanties. Buitenlandse toeristen uit landen waar wij heen kunnen, zijn ook welkom in Nederland. Mits ze gezond zijn en zich aan de maatregelen houden die in Nederland gelden.

Ook op vakantie is het belangrijk om de RIVM-richtlijnen op te volgen, zoals 1,5 meter afstand houden en thuisblijven bij klachten. 

 

 

--------------------------- 

Update 3 juni  

Het is mogelijk om op vakantie te gaan in Nederland en daarvoor te boeken. Ook op vakantie moeten de RIVM-richtlijnen opgevolgd worden. Was dus vaak uw handen, hoest in de binnenkant van uw elleboog, gebruik papieren zakdoekjes, schud geen handen, houd 1,5 meter afstand en vermijd drukte. Gemeenschappelijke was-, toilet- en douchegelegenheden op vakantieparken en campings zijn tot 1 juli 2020 gesloten.

Hotels, campings en vakantieparken nemen maatregelen. 

  • Zwembad: binnen- en buitenzwembaden mogen open. Elke accommodatie maakt een eigen afweging of en op welke manier zij hun faciliteiten openen. Check hun website of vraag na hoe hiermee omgegaan wordt.
  • Restaurant: cafés en restaurants mogen weer open. Er gelden een aantal regels die ook van toepassing zijn op horeca op campings en vakantieparken. Zo moet er vooraf gereserveerd worden, bent u verplicht plaats te nemen aan een tafel, wordt u gevraagd of u verkouden bent of koorts heeft en houdt u 1,5 meter afstand van mensen die niet uit hetzelfde huishouden komen. Restaurants en cafés hebben mogelijk aanvullende (hygiëne)regels. Volg altijd de aanwijzingen op van het personeel.
  • Winkel: meestal zullen winkels gewoon open zijn. Zij hanteren vergelijkbare maatregelen als winkels buiten een vakantieaccommodatie. 
  • Animatie, binnenspeeltuin etc: elke camping, vakantiepark of hotel maakt een eigen afweging of en op welke manier zij hun faciliteiten openen. Check hun website of vraag na hoe hiermee omgegaan wordt.

Dit zijn de verwachtingen voor de reisadviezen buiten Nederland:

  • Per 15 juni gaan de reisadviezen van de volgende landen van oranje naar geel: België, Bulgarije, Duitsland, Estland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Portugal, Slovenië, Tsjechië, Caribisch deel van het Koninkrijk. U kunt dus naar deze landen op vakantie, maar let op de risico's.
  • Voorlopig op oranje blijven: Denemarken, het Verenigd Koninkrijk en Zweden. Vakantiereizen naar deze landen wordt afgeraden.
  • Een aantal landen moet nog besluiten wanneer ze de belemmeringen voor Nederlandse toeristen weer opheffen. De verwachting is dat deze landen daarover in de komende weken een besluit nemen. Het gaat om: Frankrijk, IJsland, Oostenrijk, Spanje, Zwitserland, Liechtenstein, Cyprus, Finland, Griekenland, Hongarije, Ierland, Malta, Noorwegen, Polen, Roemenië, Slowakije.

NB: Dit is een inschatting op basis van de informatie die nu beschikbaar is. Deze informatie wordt regelmatig geactualiseerd. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

 

--------------------------- 

Corona & Vakantie

De zomer staat voor de deur en daarmee ook de vakanties. Maar door de coronamaatregelen geven vakanties nu meer vragen dan voorpret. Want moet u de aanbetaling wel doen? Is het slim om een voucher te accepteren als uw reis of vlucht geannuleerd wordt? En mag uw werkgever uw vakantiegeld later of helemaal niet betalen?

Veel mensen hebben voor de komende periode een vakantie geboekt. Vanwege het coronavirus worden pakketreizen, vluchten en vakantiewoningen nu massaal geannuleerd. Wat zijn in dat geval uw rechten? Kunt u uw geld terugvragen? Of is er een andere oplossing?

Pakketreis geannuleerd
Als de reisorganisatie uw pakketreis annuleert vanwege het coronavirus, dan kunt u uw geld terugvragen. Veel reisorganisaties die zijn aangesloten bij ANVR en SGR geven u nu een voucher ter waarde van uw aanbetaling of de volledig betaalde reissom. De voucher is één jaar geldig. De reisorganisatie kan daarmee een faillissement voorkomen doordat zij niet direct een grote groep reizigers hoeft terug te betalen.

Voucher ontvangen pakketreis
U bent niet verplicht om de voucher te accepteren. U houdt namelijk het recht op uw geld terug. Het kan alleen wel verstandig zijn, omdat de voucher twaalf maanden gedekt is door SGR. Gaat de reisorganisatie in de tussentijd failliet? Dan staat SGR garant voor het bedrag dat u heeft betaald voor uw reis. Ook als u de voucher inmiddels hebt gebruikt voor een nieuwe vakantie. Zowel ACM als het Ministerie van Economische Zaken staan achter het voorstel van de voucher.

Voor de voucher is nu bedacht dat u pas vanaf zes maanden na ontvangst van de voucher uw geld terug kunt vragen. De vraag is hoe een rechter hierover denkt. Als u na die zes maanden besluit om geen gebruik te maken van de voucher, heeft de reisorganisatie de plicht om u de betaalde reissom terug te betalen.

Accepteert u de voucher niet? Dan staat de SGR niet garant als de reisorganisatie failliet gaat. De overeenkomst tussen u en de reisorganisatie bestaat immers niet meer nadat de voucher zijn geldigheid verloren heeft.

U moet zelf de afweging maken. Misschien kunt u de komende periode niet op vakantie? Dan heeft u niet zoveel aan de voucher. Bespreek in dat geval met uw reisorganisatie hoe u de situatie samen oplost. ANVR-reisorganisaties hebben namelijk aangegeven dat zij soepel met de regeling zullen omgaan.

Zelf pakketreis annuleren
Is het reisadvies van de overheid ‘code rood’ voor uw vakantiebestemming? Dan kunt u uw pakketreis kosteloos annuleren. Ook in dat geval zult u waarschijnlijk een voucher ontvangen. Is de code oranje? Dan heeft u een goede reden om te annuleren, maar mag de reisorganisatie de vakantie wel laten doorgaan. Bespreek dus eerst samen of u uw reis kosteloos kunt annuleren of niet. Dit voorkomt dat u verrast wordt door annuleringskosten.

Wilt u zelf niet meer op reis? Bijvoorbeeld omdat u niet op vakantie durft vanwege de huidige situatie op uw bestemming? Dan kunt u uw reis niet kosteloos annuleren. Kijk altijd goed naar de voorwaarden die gelden voor uw boeking.

Losse boekingen: vlucht en hotel
Heeft u een losse boeking gedaan? U heeft bijvoorbeeld een vakantiewoning of hotel los geregeld. Kijk dan altijd goed naar de algemene voorwaarden. Deze verschillen per boeking. In de uitzonderlijke situatie rond het coronavirus kunt u het best overleggen met het verhuurbedrijf of het hotel. Misschien kunt u uw boeking verzetten?

Kijkt u ook goed of het verhuurbedrijf de overeenkomst nog wel kan nakomen door de huidige maatregelen van de overheid. Dit verschilt per boeking. Als u een vakantiewoning voor een grote groep hebt geboekt, kan het verhuurbedrijf op dit moment geen veilige vakantiewoning bieden. Wellicht dat het verhuurbedrijf u ook een voucher aanbiedt.

Soms heeft u ook uw vlucht apart geregeld. Als de luchtvaartmaatschappij de vlucht annuleert, dan heeft u als passagier recht op uw geld terug voor uw ticket. Of u gaat mee met een alternatieve vlucht. Dit geldt voor een vlucht die vertrekt vanuit de Europese Unie. En voor een vlucht die aankomt in een land van de EU, uitgevoerd door een luchtvaartmaatschappij die is gevestigd in de EU. Ook luchtvaartmaatschappijen verstrekken nu vouchers. Als dat een goede oplossing voor u is, kunt u de voucher natuurlijk accepteren.

Mocht u er niet uitkomen, dan kunt u ook altijd contact opnemen met de organisatie achter uw reis- of annuleringsverzekering. Wellicht dat die iets voor u kan betekenen. Houdt u er wel rekening mee dat niet vanuit alle verzekeringen in deze situatie een vergoeding komt.

Toekomst onzeker
Het is nog onzeker hoe de huidige situatie zich gaat ontwikkelen. Als er nieuwe informatie bekend is, informeren wij u daar natuurlijk over. Het is een bijzondere tijd en daarom is het altijd goed om met de andere partij te kijken naar een redelijke oplossing. Blijf dus vooral in gesprek met elkaar!