Borsele

Borsele is een gemeente op Zuid-Beveland, in de provincie Zeeland. De gemeente is voornamelijk bekend vanwege de kerncentrale Borssele en de centrale opslag voor radioactief afval en valt grotendeels samen met het Waardevol Cultuurlandschap de Zak van Zuid-Beveland. De gemeente Borsele omvat de dorpen Baarland, Borssele, Driewegen, Ellewoutsdijk, 's-Gravenpolder, 's-Heer Abtskerke, 's-Heerenhoek, Heinkenszand, Hoedekenskerke, Kwadendamme, Lewedorp, Nieuwdorp, Nisse, Oudelande en Ovezande en de buurtschappen Baarsdorp, Bakendorp, Coudorpe, De Groe (deels), De Zak, Graszode, Het Oudeland, Knaphof, Koekoek, Langeweegje, Rijkebuurt, Sinoutskerke en 't Vlaandertje. In totaal zijn dit 15 dorpen en 13 buurtschappen.

Locatie van de gemeente Borsele (gemeentegrenzen CBS 2016)

Bezienswaardigheden in Borsele

Landschapspark Borsele is hét landschapspark van Zeeland. Dit is het gebied bij uitstek waar u kunt ontspannen in een groene en relaxte omgeving. Hier vindt u vele mooie plekjes die het bezoeken meer dan waard zijn. Laat u verassen in deze unieke omgeving, de vele verschillende dorpskernen en de verhalen over het ontstaan van de polders. In onze regio is het Bevelands dialect nog vaak de voertaal. Al wandelend of fietsend kunt u de schoonheid van Landschapspark Borsele het beste zelf ervaren.

Borsele is het eindstation van de stoomtrein tussen Goes en Borsele. Het was oorspronkelijk de bedoeling om de stoomtrein tot in het dorp Borsele te laten rijden maar het spoor bleek te slecht te zijn en nu rijdt de trein tot het dorp Baarland. Dit maakt de rit echter niet minder speciaal. Bij de Stoomtrein Goes-Borsele beleefd u een treinreis zoals deze begin vorige eeuw plaats had kunnen vinden. Op de houten banken van de 3e klasse, of op het luxe pluche van de 1e /2e klasse, ziet u het landschap voorbij glijden.

Niet ver bij het dorp Borssele vandaan ligt de kerncentrale van Borsele en de daarbij behorende kernafvalopslag. De Kerncentrale Borssele is een Nederlandse kerncentrale en is in eigendom van de Elektriciteits Produktiemaatschappij Zuid-Nederland (EPZ). EPZ is eigendom van DELTA en Energy Resources Holding. Deze kerncentrale is in 1973 in gebruik genomen en heeft door de jaren heen voor veel protesten bij onder andere milieuorganisaties gezorgd. In de jaren negentig werd er door de regering besloten om de kerncentrale te sluiten in het jaar 2003. Dit leidde echter weer tot heftige protesten van het personeel en dit besluit werd teruggedraaid.

Overnachten in Borsele

In de omgeving van Borsele liggen diverse dorpen die u tijdens een verblijf in een vakantiehuis kunt bezoeken, waaronder Heinkenszand en ’s Gravenpolder. In de omgeving van Borsele staan er veel oude boerderijen. Ook kunt u een kijkje nemen bij één van de verschillende oude windmolens rond Borsele, zoals molen De Hoop en Verwachting en molen De Vijf Gebroeders of bij het fort van Ellewoutsdijk. Wilt u liever kamperen maar beschikt u zelf niet over een kampeermiddel, dan is het ook mogelijk om in de gemeente Borsele een caravan te huren.

Wandelen in Borsele

U vindt in Borsele diverse wandelroutes. Enkele voorbeelden hiervan zijn de Fruitwandelroute Oudelande en de Zwaakse Weel wandelroute.

De Fruitwandelroute Oudelande is geheel met bordjes aangegeven en voert langs de boomgaarden en het akkerland rond het dorp. Belangwekkende punten zijn bijvoorbeeld de rond het jaar 1300 aangelegde Vijfzodendijk, de oude zeedijk van vóór 1300 en een buitengedijkte weel. Verder voert de route u langs diverse oude boerderijen, zoals het Hof den Berg, dat uit de 17e eeuw stamt. Opvallend is de Dierikhoeve, die in 1920 in Engelse landhuisstijl gebouwd is als modelboerderij. In het dorp zelf zijn interessant de Nederlands Hervormde kruiskerk uit de 14e eeuw en het Dorpsplein met de begin 1800 geplante leilinden. 

De Zwaakse Weel (7,2 km) voert u over oude dijken, langs knotbomen en uitgestrekte rietvelden. Het fluiten van een oude locomotief valt niet uit de toon in dit historische landschap. De stoomtrein tussen Goes en Borsele maakt een tussenstop bij Kwadendamme. Vanaf het perron wandel je meteen door het natuurgebied de Zwaakse Weel. Onderweg wisselen rietkragen en weilanden elkaar af. Die rietvelden zuiveren niet alleen het water, maar bieden ook broedgelegenheid voor allerlei bijzondere moerasvogels, zoals de roerdomp, bruine kiekendief en kleine karekiet.

Wandelen over stille wegen en eeuwenoude dijken, dat is in Landschapspark Borsele nog mooier en makkelijker gemaakt. Het wandelnetwerk ‘Sporen in de Zak’ verbindt ruim 180 kilometer aan routes over paden, dijken en wegen met elkaar. Aan de hand van dit knooppuntensysteem kunt u zelf een route samenstellen, van korte ommetjes tot meerdaagse tochten.  

Winkelen in Borsele

Natuurlijk kunt u ook prima winkelen in Landschapspark Borsele. De dorpen ‘s-Gravenpolder en Heinkenszand hebben een zeer uitgebreid winkelbestand met op beide dorpen een grote supermarkt. Maar ook in de kleinere dorpen komt u echt leuke winkeltjes tegen!