Toeristen Informatie Nederland

Wadlopen is het bij laagwater bewandelen van het gedeeltelijk of geheel drooggevallen wad. Een wad is een zand- of modderplaat die in een ondiepe zee is ontstaan. Het is een activiteit wat door iedereen eigenlijk een keertje zou moeten doen. Wadlopen ontstaat door de verschijnselen eb en vloed. Eb betekent dat het water wegtrekt, je krijgt dan laagwater, met vloed komt het water weer op. Je kan alleen wadlopen wanneer het laag water is en je loopt dan letterlijk op de bodem van de zee. De oorzaak van eb en vloed komt doordat het water op de aarde wordt door de maan aangetrokken. Grofweg zijn er drie wadlooptochten te onderscheiden: Een tocht naar een bewoond eiland, een oversteek naar een onbewoond eiland en zwerftochten.

Tijdens het wadlopen passeer je zandbanken, kwelders, slikvelden, zeehonden die op een zandplaat rusten en diepe geulen. Het is een bezigheid waarbij unieke flora en fauna zijn te bewonderen. Dit is dan ook de reden dat het waddengebied uitgeroepen is tot Werelderfgoed door UNESCO!

Het is mogelijk om vanuit de noordelijke provincies zoals Friesland, Groningen en Noord-Holland over te steken naar bijvoorbeeld de Waddeneilanden: Texel, Terschelling, Ameland of Schiermonnikoog. Ook het onbewoonde eiland Rottumerplaat is te bereiken. Voor een overtocht naar de Waddeneilanden is het wel een vereiste dat een goede conditie hebt. Het duurt een paar uur ( afhankelijk van het eiland ) voordat je het eiland bereikt. Daarbij kan het voorkomen dat je soms tot je middel in het water komt te staan.

Wadlopen moet je nooit in je eentje of zonder begeleiding doen. In verband met de waterstanden is er altijd een gids nodig die voldoende kennis heeft van de getijden. Ga altijd voorbereid en gepast gekleed het wad op.

  • Wadlopen gaat het beste in zwemkleding of een korte broek. Maar in verband met de temperatuur is het aan te raden om als bovenkleding verschillende lagen aan te doen., zoals een extra trui en wind- of regenjack.
  • Neem een waterdichte tas mee voor eventuele spullen in op te bergen.
  • Eventueel eten en drinken.
  • Zonnebrandcrème
  • Droge kleding om na de tocht aan te doen.
  • Draag hoge schoenen die in ieder geval vies mogen worden. Met lage schoenen of laarzen is de kans groot dat je in het slik blijft steken.

Natuurlijk zijn er meerdere vertrekpunten om een wadlooptour te boeken. Deze zijn te boeken bij een toeristeninformatiepunt op het eiland waar je verblijft.

Eén van de vertrekpunten voor de wadlooptochten op het vasteland is in het uiterste puntje van Nederland, gelegen naast Zeehondencentrum Pieterburen. Wandelaars kunnen dan overnachten in Hotel Waddengenot in Pieterburen.  Hier zijn van allerlei tochten te boeken zoals o.a. kindertochten, Oestertocht, Lauwersoogtocht, Zeehondentocht, Ameland oversteek etc.

De kindertochten zijn erg leuk en leerzaam want bij dit educatieve uitje leren kinderen wat er allemaal op het wad leeft. De kindertochten zijn niet te zwaar of te ver, maar vol met ontdekkingen.  Een aantal aanbieders biedt al wad belevingen aan vanaf 4 jaar. Het is tevens een leuke activiteit voor een kinderfeestje.

De prijzen voor een wadlooptour is afhankelijk van de tocht. Maak je een overtocht in een groep, dan is deze vaak goedkoper dat een privétour. Ook speelt de afstand mee in de prijs. Het is wel mogelijk om online een goedkope wadloop tocht te boeken. Deze zijn vaak goedkoper dan de tickets die ter plaatse worden aangeboden, en deelname is dan gegarandeerd.

Andere blogs

Wat is Packraften?

Wat is Packraften? Packrafting Combineert wandelen en raften in één avontuur. Een leuke activiteit voor zowel beginners als gevorderden.

Meer informatie

Dagje Drouwen

Dagje Drouwen Tips om dit mooie esdorp in Drenthe te verkennen. Het dorp is gelegen op de Hondsrug in de gemeente Borger-Odoorn.

Meer informatie

Wadlopen

Wadlopen is een unieke vorm van recreatie die voornamelijk wordt beoefend in de Waddenzee. Een blog met tips en uitleg over wadlopen.

Meer informatie

Mooi Marken

Ontdek het schiereiland Marken! Marken ademt de authentieke sfeer van vroeger in een oer-Hollandse omgeving, waar groen en water elkaar afwisselen.

Meer informatie

Winterkamperen

Winterkamperen in Nederland. Wat is winterkamperen en wat zijn de leukste wintercampings in Nederland. De leukste tips per provincie.

Meer informatie