Toeristen Informatie Nederland

Een dagje uit in Nederland zonder al te veel te moeten betalen. Hoe leuk is het om van dichtbij te bekijken hoe vliegtuigen de lucht in gaan of landen in ons eigen koude kikkerlandje. Het spotten van vliegtuigen is eigenlijk al een beleving op zich. Vliegtuigspotten is het volgen van de bewegingen van vliegtuigen. Mensen die hiermee bezig zijn noemt men vliegtuigspotters. Een algemene omschrijving van vliegtuigspotten is moeilijk te geven. In de spotterswereld bestaan diverse disciplines. Sommige spotters houden het bij het opschrijven van vliegtuigregistraties, anderen willen het liefste zo veel mogelijk vliegtuigen fotograferen. En een groep spotters vinden de meeste ontspanning in het luisteren naar het radioverkeer via een scanner. En dan hebben we natuurlijk nog de dagjesmensen die eruit willen en besluiten om een dagje vliegtuigen te spotten. Ook een combinatie van deze is mogelijk, evenals het genre van het gespotte. Niets is mooier dan het landen en opstijgen van een vliegtuig. Die grote gevaartes die zonder problemen de lucht in verdwijnen, is een wonderbaarlijk gezicht. We staan er eigenlijk niet bij stil hoe leuk dit kan zijn, en het kost niets!

Schiphol
Schiphol is gelegen in de gemeente Haarlemmermeer en is het grootste en bekendste vliegveld van Nederland. Hier kan men naar hartelust vliegtuigen spotten. De Polderbaan (18R – 36L) is een start- en landingsbaan van luchthaven Schiphol. Hij ligt ten westen van de Zwanenburgbaan. Met 3800 meter is de Polderbaan de langste start- en landingsbaan van de luchthaven. De baan is 60 meter breed, dit, in tegenstelling tot de overige banen, die 45 meter breed zijn. Ten westen van de Polderbaan (kant Vijfhuizen) bevindt zich een officiële spottersplaats. Vliegtuigspotters kunnen de toestellen zien landen of opstijgen, naargelang deze baan in gebruik is. Op schiphol is veel meer te doen dan alleen maar in een vliegtuig te stappen om op vakantie te gaan. Een dagje schiphol is een unieke beleving.

Eindhoven Airport
De Vliegbasis Eindhoven of Eindhoven Airport ligt aan de westkant van Eindhoven, tussen Best en Veldhoven. Rondom Eindhoven zijn 9 prachtige plaatsen voor vliegtuigspotters, spottersplaatsen geheten. Er vertrekken en landen zo’n 80 a 100 vliegtuigen per dag op vliegveld Eindhoven. De kans is groot dat u een bijzonder vliegtuig op ziet stijgen of ziet landen. De voornaamste luchtvaartmaatschappijen om te volgen zijn: Vueling, JetairFly, TuiFly, WizzAir, Transavia, Ryanair, Corendon. Vergeet u camera niet mee te nemen! LET OP: het is niet toegestaan om foto’s van het militaire platform en de bijbehorende infrastructuur op het internet te publiceren. Gemaakte foto’s mogen uitsluitend voor privédoeleinden worden gebruikt. Mocht u de lichtstad bezoeken dan is Eindhoven Airport zeker de moeite waard.

Maastricht Aachen Airport
Maastricht Aachen Airport is een vliegveld in de buurt van de gemeente Beek. Het ligt langs de snelweg en Maastricht zelf ligt er ongeveer 8 kilometer vandaan. Het is een van de grotere vliegvelden van Nederland. Ieder jaar vinden er ruim 41.000 vliegbewegingen plaats en worden er 176.000 reiziger vervoerd. Het vliegveld wordt niet alleen gebruikt voor het vervoer van reizigers, er wordt ook veel vracht vervoerd. Jaarlijks wordt er 60.000 ton aan vracht vervoerd vanaf en naar de airport.Dit vliegveld heeft twaalf plekken ingericht waar spotters vliegtuigen kunnen bekijken en fotograferen. Ze zijn te vinden aan de zuidkant van de baan: acht plekken langs de Nieuwe Vliekerweg ter hoogte van poort 7 en 8 en vier spotlocaties aan de Vliegveldweg in de buurt van poort 11. De spotplekken worden aangegeven met borden, waarop weetjes over het vliegveld te lezen zijn. Na een bezoek aan de airport is het in Maastricht goed vertoeven.

Rotterdam The Hague Airport
Rotterdam The Hague Airport, voorheen Rotterdam Airport en bij de aanleg in 1956 Vliegveld Zestienhoven genoemd, is sinds eind 2006 na Eindhoven Airport het tweede regionale vliegveld van Nederland, gemeten naar het aantal reizigers. Het vliegveld ligt in de Zestienhovensepolder, net ten noorden van Rotterdam. Een polder is een relatief laaggelegen, door de mens permanent drooggelegd stuk land dat door een of meer waterkeringen wordt omgeven en waarvan de waterstand kunstmatig wordt geregeld. Een Airbus A-380 of andere grote vliegtuigen hoef je niet te verwachten. Rotterdam The Hague Airport is het derde vliegveld van Nederland en ontvangt vooral regionale vluchten en charters, uitgevoerd door kleinere vliegtuigen. Er is een start en landingsbaan en zoals gezegd is het aantal start- en landingsbewegingen beperkt. Soms duurt het even tot het volgende vliegtuig komt. Vanaf het panoramaterras van Rotterdam The Hague Airport heb je een prachtig uitzicht op zowel de start- en landingsbaan maar ook de rest van de omgeving. Zo kun je foto’s maken van de vliegtuigen met een achtergrond die daarbij aansluit. Verder kun je naar de Doenkade gaan om nog dichter op baan 06 te komen. Hier kun je alleen niet parkeren, dus zul je de auto ergens anders neer moeten zetten. Voor baan 24 kun je naar de kruising tussen de Teugeweg en Bovendijk gaan, hier is een spottersplaats met parkeergelegenheid.

Groningen Airport
Groningen Airport Eelde ligt op ongeveer 15 kilometer afstand van Groningen en is goed bereikbaar. Vanaf Groningen en Assen is de luchthaven per auto eenvoudig te bereiken via de A28 (Groningen – Assen), afrit 37. Hoewel Groningen Airport Eelde over slechts twee start- en landingsbanen beschikt, is het toch de moeite waard voor vliegtuig spotters. Door Eelde Information te beluisteren op 133.550 MHz ben je altijd op de hoogte van het baangebruik op dat moment. Op die manier hoef je geen vliegtuigen te missen en kun je mooie foto’s maken. Bovendien draagt de natuur rond dit vliegveld bij aan de kwaliteit van je foto’s en kun je, wanneer je klaar bent met vliegtuig spotten, eventueel nog de nabijgelegen dorpen of steden als Groningen of Assen bezoeken. Vanaf het panoramaterras op het vliegveld kun je gebruik maken van de mogelijkheid om mooie foto’s te maken. Dit terras is elke dag open tussen 10:00 uur en 18:00 uur. Helaas kun je dus niet vanaf hier de vluchten fotograferen die buiten deze tijden om aankomen of vertrekken.

Lelystad Airport
Lelystad Airport, tot 1993 Luchthaven Lelystad, is een vliegveld dicht bij Lelystad in de provincie Flevoland. Lelystad Airport is het drukste vliegveld van Nederland wat betreft de algemene (particuliere) luchtvaart. Hoewel Lelystad Airport niet dezelfde bekendheid heeft als andere Nederlandse vliegvelden, is het vliegveld op de polder wel een erg aantrekkelijke luchthaven om vliegtuigen te spotten. Omdat er in Lelystad veel handel in vliegtuigen wordt gedreven, zijn er vaak mooie vliegtuigjes te zien. Ook zitten er verschillende vliegscholen, zoals de Martinair Flight Academy en AIS Flight Academy, en kun je helikopters spotten. Het bedrijf Heli Holland, bijvoorbeeld, leidt in Lelystad helikopterpiloten op en hier kun je dus ook het een en ander van zien. Lelystad Airport heeft maar twee banen, waarvan een 2.400 meter lange baan van asfalt is en de ander en 430 meter lange baan van gras.

Den Helder Airport
Vliegveld De Kooy is een Nederlands vliegveld ten zuidoosten van Den Helder. Het herbergt sinds 1918 het militaire Maritiem Vliegkamp De Kooy en sinds 1981 het civiele Den Helder Airport. Als spotter is het langs de hekken van Den Helder Airport goed vertoeven. Op de website van Spotting Group De Kooy vindt u fotomateriaal afkomstig van spotters op Den Helder Airport. Hier vindt u ook informatie over de meest geschikte spotlocaties. Tevens hebben de spotters een groep op Facebook genaamd EHKD-Spotters MVK De Kooy/Den Helder Airport. Den Helder is minder bekend dan overige steden waar vliegvelden liggen, maar zeker de moeite waard voor een dagje uit. Bezoek in combinatie met Den Helder Airport bijvoorbeeld ook eens de verschillende musea, zoals het Marinemuseum, het Reddingmuseum, Fort Kijkduin en het openluchtmuseum kunst- en natuurproject De Nollen!

Vliegveld Teuge
Vliegveld Teuge of Teuge Airport is een kleine civiele luchthaven in de Nederlandse provincie Gelderland. Het veld is bestemd voor de nationale en internationale burgerluchtvaart met als restrictie een maximaal gewicht van 6000 kilogram per toestel. Het veld ligt direct ten noorden van het dorp Teuge, tussen Apeldoorn en Twello en is eigendom van de gemeenten Apeldoorn, Deventer, Voorst en Zutphen. Het vliegveld heeft een verharde baan en daarnaast is er een zweefstrip. Vliegveld Teuge is een ideale bestemming om luchtvaart te beleven. Of je zelf graag in het vliegtuig stapt voor een rondvlucht of parachutesprong of liever de vliegtuigen spot vanaf een terrasje. Vliegveld Teuge biedt genoeg vermaak voor de hele dag. Ben je nieuwsgierig naar de bedrijven achter de hangars? Boek dan een rondleiding over het vliegveld. De rondleider neemt je graag mee in het verhaal hoe het vliegveld vanuit een weiland is uitgegroeid tot een ware toeristische bestemming. Kan je geen genoeg krijgen van deze toffe bestemming, blijf dan ook overnachten op het vliegveld!

Andere blogs

Vesting Bourtange

Het Groningse dorp Bourtange is een schitterend vestingdorp. Ooit gebouwd om Groningen te beschermen tegen aanvallen vanuit het oosten.

Meer informatie

Austerlitz

Austerlitz is vooral bekend door de Pyramide van Austerlitz. Maar deze staat echter op Woudenbergs grondgebied. Toch is Austerlitz bijzonder!

Meer informatie

De Nijmeegse 4Daagse

De Nijmeegse 4Daagse ofwel 'The Walk of The word' is een vierdaags wandelevenement rondom Nijmegen en start op de 3e dinsdag van Juli.

Meer informatie