Toeristen Informatie Nederland

Er bestaan verschillende vormen van toerisme:

 Argotoerisme: Agrotoerisme betekent letterlijk toerisme op het platteland. Tijdens deze vorm van recreatie probeert de toerist de authentieke sfeer van het platteland te beleven.

Audiotoerisme: Audiotoerisme is een relatief jonge vorm van toerisme. Bij audiotoerisme gaat de toerist met speciale koptelefoons door een museum of andere toeristische attractie.

Avontuurisme: Bij deze vorm van toerisme gaat de toerist opzoek naar vaak afgelegen en onbekende plekken om daar bijvoorbeeld extreme sporten uit te oefenen. Maar ook bijvoorbeeld mountainbiken en raften horen bij deze vorm van toerisme.

Bedevaarttoerisme: Dit is een soort van toerisme. Het is een vorm van toerisme waarbij pelgrims op bedevaart gaan naar een bedevaartsoord. Bedevaarttoerisme kan vaak plaatsvinden onder de vorm van een jaarlijks weerkerende activiteit. Een voorbeeld hiervan zijn de miljoenen moslims die tijdens de Dhu al-Hijjah naar Mekka afreizen.

Cultuurtoerisme: het afreizen naar een bepaalde plaats of een bepaald land vanwege de cultuur en het culturele leven op die plaats, met de bedoeling daar culturele uitstapjes te maken, bv. naar musea of kunstwerken.

Cruisetoerisme: Dit is een vorm van toerisme waar mensen een reis (cruise) per cruiseschip maken. Hierbij doen zij havens aan waar bezienswaardigheden zijn.

Dagtoerisme: Deze vorm van toerisme is maar voor één dag, en is vaak in eigenland. Bij deze vorm van toerisme moet je vooral denken aan een bezoek aan een attractiepark, een stad of het lopen van een wandelroute.

Duiktoerisme: Duiktoerisme is een vorm van toerisme waarbij het duiken centraal staat. Er zijn vele duikgebieden waar speciale duikreizen naartoe gaan. Dit gebeurt zowel particulier als via duikverenigingen. Ook gebeurt dit gecombineerd met een strandvakantie. In Nederland zijn hier niet veel mogelijkheden voor.

Drugstoerisme: Bij deze vorm van toerisme gaat de toerist vaak naar een bepaald land of een bepaalde plek met als doel daar drugs te kopen. In Nederland komt dit vooral voor in Amsterdam

Duurzaam / Eco toerisme:  Deze vorm van toerismeis niets anders dan reizen en rekening houden met milieu, mensen, natuur en cultuur, zodat ook aan de volgende generaties aantrekkelijke bestemmingen kunnen worden aangeboden.

Erfgoed toerisme: Deze vorm van toerisme is erg populair, vooral in Europa. Je gaat als toerist de belangrijke bezienswaardigheden in een land, gebied of stad bekijken. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan de gebouwen en gebieden op de werelderfgoedlijst.

Extreem toerisme: Ditis een vorm van toerisme waarbij mensen naar gevaarlijke plaatsen (bergen, oerwouden, woestijnen) reizen of deelnemen aan gevaarlijke evenementen. Extreem toerisme heeft hetzelfde doel als extreme sporten: een adrenalinestoot krijgen door de risico’s die aan bepaalde gebeurtenissen verbonden zijn.

Genealogietoerisme: Bij deze vorm van toerisme reizen van mensen met het doel meer informatie over hun voorgeslacht te vinden.

Golftoerisme: Hier staat het golfen centraal.

Gezondheidstoerisme: Ditis een vorm van toerisme. Het kan worden omschreven als het bezoeken van plaatsen en/of gebieden buiten het eigen woongebied ter bevordering van de mentale of fysieke gezondheid. Hoewel het verschijnsel tegenwoordig veel aandacht krijgt, is het in feite al eeuwenoud.

Goktoerisme: Deze vorm van toerisme komt maar weinig voor. Het gaat er hierbij om om op vakantie te gaan naar de ideale plaatsen om te gokken. Hierbij moet je denken aan Las Vegas, Monte Carlo en Macau.

Hobbytoerisme is een soort van toerisme waarbij men alleen of in groep reist om aan hobby’s deel te nemen of anderen met gelijklopende interesses te ontmoeten. Men kan hierbij ook iets toepasselijk rond de hobby ervaren.

Medisch toerisme: mensen gaan naar plaatsen om hun mentale of fysieke gezondheid bevorderen. Maar ook mensen die bijvoorbeeld abortus of euthanasie willen plegen zoeken hun heil in een ander land. Ook tekortkomingen in eigen land of lange wachtlijsten zorgen voor een toename van deze vorm van toerisme.

Natuurtoerisme: Bij natuurtoerisme willen de toeristen hun vakantie in de natuur door brengen. Denk hierbij aan gebieden met bijzondere natuurverschijnselen zoals bergen, gletsjers, vulkanen, nationaal parken, fjorden, watervallen, duikgebieden, regenwouden.

Oorlogstoerisme: Ditis een soort toerisme naar of in een streek of stad waar een oorlog heeft plaatsgevonden. Oorlogstoerisme wordt geassocieerd met het bezoeken van oorlogsmusea, oorlogsmonumenten en militaire begraafplaatsen.

Popcultuur toerisme: Mensen gaan hierbij op vakantie naar plaatsen die voorkomen in boeken, films of muziek. Zo zijn vele mensen op vakantie gegaan na het zien of lezen van de Da Vinci Code.

Ramptoerisme: Toeristen die op pad gaanals ze vernemen dat er ergens een ongeluk, brand of andere ramp heeft plaatsgevonden erheen snellen om de situatie in ogenschouw te nemen.

Rugzaktoerisme: Rugzaktoerisme, ook wel backpacken genoemd, is een vorm van reizen die voornamelijk door jongeren word uitgeoefend. Hierbij gaan ze met een grote rugzak lange reizen maken en zijn slechts maar kort op een bepaalde locatie.

Ruimtetoerisme: Dit is toerisme buiten de aardatmosfeer.

Safaritoerisme: Hierbij gaan toeristen speciaal of op vakantie om een safari te maken in wildparken in de hoop gevaarlijke en mooie wilde dieren te zien.

Sekstoerisme: Dit is toerisme gericht op seksuele ontspanning. Veel van deze toeristen bezoeken hiervoor onze hoofdstad Amsterdam.

Skitoerisme of wintersporttoerisme: Dit is een vorm van toerisme waarbij mensen op reis gaan naar bergachtige gebieden waar veel sneeuw valt, zodat men er wintersporten kan beoefenen. Populaire wintersporten zijn skiën, snowboarden en langlaufen, maar op ski- of wintersportvakantie kan men bijvoorbeeld ook bergwandelen.

Sporttoerisme: Hierbij staat sport centraal. Dit kan zijn zelfsporten maar ook het bekijken van sporten valt onder sporttoerisme, voorbeelden hiervan zijn het EK voetbal of de Olympische spelen.

Tuintoerisme: Dit is een soort toerisme waarbij men botanische tuinen en plaatsen die met de geschiedenis van het tuinieren te maken hebben bezoekt. ‘Tuintoeristen’ reizen individueel in landen waar ze zich thuis voelen of vergezellen anderen tijdens georganiseerde ‘tuintrips’ naar landen waar men misschien problemen met de taal of het vinden van een verblijfplaats kan ervaren.

Wijntoerisme: Dit  is het proeven, consumeren of aanschaffen van wijn, vaak bij de bron. Wijntoerisme kan bezoeken aan wijnboeren, proeverijen of restaurants bevatten.

Zakelijk toerisme: Een zakenreis, ook wel dienstreis genoemd, is een door een werkgever of door de overheid georganiseerde reis voor een of meer werknemers of ambtenaren met het doel om contacten te leggen en/of zaken te doen met anderen die in dezelfde of aanverwante branches werkzaam zijn.

Andere blogs

Vesting Bourtange

Het Groningse dorp Bourtange is een schitterend vestingdorp. Ooit gebouwd om Groningen te beschermen tegen aanvallen vanuit het oosten.

Meer informatie

Austerlitz

Austerlitz is vooral bekend door de Pyramide van Austerlitz. Maar deze staat echter op Woudenbergs grondgebied. Toch is Austerlitz bijzonder!

Meer informatie

De Nijmeegse 4Daagse

De Nijmeegse 4Daagse ofwel 'The Walk of The word' is een vierdaags wandelevenement rondom Nijmegen en start op de 3e dinsdag van Juli.

Meer informatie