Toeristen Informatie Nederland

Er zijn verschillende soorten campings. Wat is het aanbod, en welke camping past bij uw wensen en behoeften? Voordat u op zoek gaat naar een camping in Nederland moet duidelijk zijn wat uw wensen zijn. Wilt u een caravan of tent huren of trekt u er zelf op uit met uw camper. Alhoewel Nederland een klein land is is het aanbod in soorten campings groot. Wij kennen verschillende soorten campings

Natuurcampings: Kamperen in het midden van prachtige natuur terwijl je wel van alle basisvoorzieningen gebruik kan maken. Dat is kamperen op een natuurcamping! Kamperen op een natuurcamping is onvergetelijk want op een natuurcamping heeft u alle vrijheid en ruimte. In Nederland kan een camping zich alleen natuurkampeerterrein noemen wanneer deze is goedgekeurd door de Stichting Natuurkampeerterreinen. De natuurkampeerkaart, die uitgegeven wordt door deze stichting, is verplicht om te mogen kamperen op deze terreinen. De natuurkampeerterreinen zijn zeer rustig gelegen in een natuurlijke omgeving. De natuurbeleving staat bij deze terreinen voorop. Ze hebben ruime plekken met veel privacy. Op sommige terreinen zijn er plekken die bestaan uit een veldje voor één tent in het bos. Ook zijn er terreinen die deel uitmaken van een grotere camping. Er zijn eenvoudige sanitaire voorzieningen en in veel gevallen een kleine speeltuin en slechtweerruimte. Op vrijwel alle terreinen is warm, stromend water en een stroomaansluiting aanwezig. Sommige Natuurkampeerterreinen, bijvoorbeeld die van Staatsbosbeheer, hebben geen receptie, maar een “zelf-inschrijfservice” die door een opzichter regelmatig gecontroleerd wordt.

Naturistencampings: Een naturistencamping is een camping waarop de aanwezigen geen kleding hoeven te dragen. Men kan hier naakt recreëren. Voor gezinnen en groepen waarbij een deel naakt en een ander deel gekleed wil blijven, bestaan er campings met een zogenaamd “Clothing optional” beleid. In het Nederlands betekent dit dat er zowel naakt als gekleed gerecreëerd wordt.

Boerencampings: Een boeren of boerderijcamping is een camping gelegen bij een boerderij. De boer richt daartoe een stuk van z’n land of erf in als camping. Er zijn relatief weinig faciliteiten. Soms is er de mogelijkheid om het boerenbedrijf van zeer dichtbij mee te maken. Zo is het op sommige boerencampings mogelijk aanwezig te zijn bij het melken, het sorteren van aardappelen of het oogsten van groenten of fruit. Het ontbreken van faciliteiten die op grotere campings wel aanwezig zijn, maakt dat het verblijf op een boerderijcamping doorgaans goedkoper is. Kamperen bij de boer is voor u en uw kinderen een onvergetelijke ervaring!

Jongerencampings: Jongerencampings zijn geheel ingericht en gericht op jongeren. De doelgroep ligt meestal tussen de 16 en 21 jaar. Jongerencampings bieden alle faciliteiten die aan de wensen van de jongeren voldoen.

Seniorencampings: Seniorencampings zijn campings met een ontspannen karakter. In uw vakantie wilt u lekker in uw eentje op stap of genieten van elkaar en uw mede kampeerders, een volwassen conversatie bij het avondeten en geen schreeuwende, rennende of gillende kinderen om u heen. Sommige seniorencampings zijn ook rolstoelvriendelijk en hebben een aangepast animatieprogramma.

Watersportcampings: Op de watersportcamping treft men vaak een ander soort kampeerder aan. Niet iemand die op zoek is naar rust, vertier of luxe. Maar iemand die gewoon op het water wil zijn en ‘s avonds weer heerlijk op de camping bij wil komen in caravan of tent. Deze campings bieden vaak een breed scala aan watersportmogelijkheden aan. Nederland kent ook watersportcampings. Met name in Friesland en Zuid-Holland vindt u op aan het water bijzonder mooie en leuke watersportcampings.

Zorgcampings: Dit zijn campings met aangepaste voorzieningen voor mensen met een beperking. de kampeerplaatsen zijn rolstoeltoegankelijk. In de badkamers is aangepast sanitair, en het animatieprogramma vaak aangepast. Er zijn campings die een gezinsbegeleider per gezin beschikbaar hebben die zich zal ontfermen over uw zoon of dochter. Daarnaast verzorgen zij de warme maaltijden, zodat u deze weekenden niet zelf hoeft te koken! De mogelijkheid bestaat dat een deel of het totale bedrag van de vakantie voor het kind met een beperking betaald wordt uit een PGB.

Gezinscampings: Op een gezinscamping vindt u plezier voor het hele gezin. Jong en oud, voor iedereen is er wel wat te doen en beleven. Veel van de gezinscampings organiseren veel activiteiten voor alle leeftijden. Dat varieert van sport en spel wedstrijden tot animatie programma’s met feestavonden en shows. Van knutselochtend tot bingoavond. Diverse activiteiten voor het hele gezin!

Minicampings: Minicampings zijn campings met minder kampeerplaatsen dan de standaard gezinscampings maar hebben daardoor ook een gezellige en rustige sfeer. Daardoor kunt u goed van de rust genieten. U heeft er namelijk veel privacy. Op minicampings is doorgaans minder animatie dan op grotere campings. Echter liggen minicampings vaak op mooie locaties waardoor verveling uitgesloten is. In Nederland worden steeds vaker minicampings opgezocht. Minicampings zijn doorgaans goedkoper dan grotere campings.

Glampings: Glamping is een begrip dat voortkomt uit een combinatie van de woorden ‘glamorous’ en ‘camping’. Het woord ‘glamping’ staat voor kamperen met luxe en in een bijzondere sfeer, in een apart soort accommodatie zoals een speciale tent. Voorbeelden van accommodaties waarin een glamping vakantie kan worden beleefd zijn een Lodgetent, luxe stacaravan en een Safaritent. Glamping accommodaties zijn luxe ingericht en bieden vaak meer voorzieningen. Campings spelen doorgaans steeds meer in op glamping, door het plaatsen van bijvoorbeeld ingerichte luxe Lodgetenten met onder andere een douche, een bad, een toilet, en een televisie. Nederland heeft alles te bieden voor een vakantie op een luxe Glamping!

Andere blogs

Vesting Bourtange

Het Groningse dorp Bourtange is een schitterend vestingdorp. Ooit gebouwd om Groningen te beschermen tegen aanvallen vanuit het oosten.

Meer informatie

Austerlitz

Austerlitz is vooral bekend door de Pyramide van Austerlitz. Maar deze staat echter op Woudenbergs grondgebied. Toch is Austerlitz bijzonder!

Meer informatie

De Nijmeegse 4Daagse

De Nijmeegse 4Daagse ofwel 'The Walk of The word' is een vierdaags wandelevenement rondom Nijmegen en start op de 3e dinsdag van Juli.

Meer informatie