Toeristen Informatie Nederland

Valkenburg aan de Geul is een stad in de Nederlandse gemeente Valkenburg aan de Geul, gelegen in het Zuid-Limburgse Heuvelland. Een bezoek aan de nabijgelegen Limburgse stad Maastricht is dan ook heel goed te combineren met uw bezoek aan Valkenburg. Valkenburg heeft een sterk toeristisch karakter, dus als u wat meer tijd nodig denkt te hebben dan zijn hier talloze leuke hotelletjes waar u kunt overnachten. Als u voor een goedkoop hotel in Valkenburg kiest, bent u midden in de natuur. Dit is perfect voor een actief verblijf met het gezin of met een groep vrienden. Valkenburg ligt namelijk  in een prachtige heuvelachtige omgeving die ideaal is voor activiteiten als een trimtocht, mountainbiken en nordic walking. Daarnaast zijn er zowel diverse stadsparken als natuurparken in Valkenburg waar je kunt wandelen of gewoon op een bankje genieten van de rust.  Ook de historische stadskern met zijn vele horecagelegenheden, het omliggende heuvelland en een groot aantal toeristische attracties vormen de belangrijkste publiekstrekkers.

In Valkenburg en in de omgeving eromheen liggen meerdere grotten hiervan zijn de Gemeentegrot en de Fluweelengrot de bekendste. Al deze grotten zijn ontstaan door de winning van mergel of kalksteen. In totaal ligt er hier ongeveer 200 kilometer aan verschillende gangenstelsels. Ieder jaar wordt in de Gemeentegrot van Valkenburg een grote kerstmarkt georganiseerd. Dit al sinds 1985. De kerstmarkt in de Gemeentegrot trekt ieder jaar vele tienduizenden bezoekers. Er zijn zelfs jaren dat er meer dan 150.000 mensen de grot bezoeken.

Valkenburg heeft maar liefst u twee attractieparken: pretpark de Valkenier en het themapark Sprookjesbos. U beleeft volop spanning en sensatie in het Spookkasteel en de achtbaan in pretpark De Valkenier, en jongere kinderen kunnen genieten van de op beroemde verhalen gebaseerde attracties in het Sprookjesbos. Begonnen als Kabelbaan Valkenburg in 1954 is Agogo Valkenburg reeds uitgegroeid tot een van de meest aantoonbare attractiebedrijven in Valkenburg a/d Geul! De bekende rodelbaan is hier ook gelegen. Met een prachtig uitzicht suis je naar beneden over de 375 en 325 meter lange rodelbanen. Je bepaalt zelf de snelheid! Wanneer je met een baan klaar bent, wordt je door een sleeplift terug naar boven gebracht

Valkenburg barst van de evenementen. Vroeg in het jaar trapt het seizoen af met carnaval, waarna kunst-, muziek-, wieler- en wandelevenementen elkaar opvolgen met in oktober jaarmarkt de Bokkemért en de internationale trekpleister Kerststad Valkenburg als feestelijke afsluiter.

In Valkenburg is alles gelegen op loopafstand van elkaar. U heeft dus geen vervoer nodig om van het ene naar het andere te gaan. De bekendste attracties in Valkenburg zijn:

  • Gemeentegrot, Fluweelengrot, Romeinse Katakomben, Steenkolenmijn Valkenburg, MergelRijk en andere mergelgrotten
  • Museum Land van Valkenburg
  • Wilhelminatoren en Kabelbaan Valkenburg
  • Rotspark en Openluchttheater Valkenburg
  • Kuurpark, Thermae 2000 en Holland Casino
  • Pretpark De Valkenier
  • Sprookjesbos Valkenburg
  • Amstel Gold Race Xperience

Er zijn wel honderd restaurants en eetcafés in Valkenburg. De keukens lopen uiteen van Europees tot Aziatisch. Uiteraard kun je ook proeven van typisch Limburgse streekgerechten, zoals zuurvlees, asperges en uiteraard de Limburgse vlaai. In het centrum, onder meer aan de Berkelstraat en aan het Grendelplein, zijn vele gezellige terrasjes te vinden. Er zijn meer eet en drinkgelegenheden dan overige winkels. Een uniek terras met een historische sfeer is dat van Leeuw aan de Brug. Hier kijk je uit op de Geulpoort, een voormalige stadspoort van Valkenburg.

Toeristen Informatie Punt Valkenburg

Bezoek het TIP voor inspiratie over de mooiste wandelroutes, bezienswaardigheden, diverse originele cadeaus uit de streek, souvenirs en tickets voor attracties en evenementen.

Het Tip is gelegen aan het Theodoor Dorrenplein 5 in Valkenburg.

Andere blogs

Winterkamperen

Winterkamperen in Nederland. Wat is winterkamperen en wat zijn de leukste wintercampings in Nederland. De leukste tips per provincie.

Meer informatie

Vesting Bourtange

Het Groningse dorp Bourtange is een schitterend vestingdorp. Ooit gebouwd om Groningen te beschermen tegen aanvallen vanuit het oosten.

Meer informatie