Toeristen Informatie Nederland

De Noord-Hollandse stad Alkmaar staat vooral bekend om de kaas, maar de stad en de regio hebben veel meer te bieden! Alkmaar en omgeving kan je goed op de fiets of wandelend ontdekken, maar je kan bijvoorbeeld ook per SUP de binnenstad van Alkmaar ontdekken! In de omgeving is er onder andere het strand, de duinen, polders, molens, musea en bezienswaardigheden. Hier lees je 5 leuke ideeën voor uitjes in de regio Alkmaar.

Met de kinderen kom ik geregeld in Alkmaar, omdat er tal van familie uitjes te doen zijn. Naast de molen in het centrum zit het café de Koffiemolen, waar we graag komen voor koffie en taart. Daarna wandelen we over de grachten, gaan langs de winkels of duiken een museum in. Ik vind de Hekelstraat een van de leukste straatjes van de stad. Daarnaast hebben we een aantal favoriete uitstappen in deze regio die leuk zijn met én zonder kinderen!

Leukste uitjes in de regio Alkmaar

1. Museum Broekerveiling. Dit museum staat in het teken van de oudste (doorvaar)groenteveiling ter wereld. Hier is in 1887 het veilen bij afslag ontstaan, een systeem dat nu bij alle grote veilingen wordt toegepast. In het museum doe je mee aan een echte veiling! Dagelijks zijn er verschillende veilingen waarbij jij kan testen of je het in je hebt om op het juiste moment te drukken. Daarnaast kan je er een rondvaart maken, voor de kinderen is er een speurtocht en je kan de diereneilandjes bezoeken. Het museum Broekerveiling bezoeken is een unieke beleving voor jong en oud!

2. Wandelen door de duinen bij Schoorl. Voor mij is het duingebied bij Schoorl een van de mooiste plekken van Nederland. Je kan hier fantastisch wandelen en voor de liefhebber is de Duintoppenroute van 23 kilometer een aanrader. Deze route gaat over de hoogste duinenrij van het duingebied en je komt langs het strand. Als je niet in Schoorl overnacht, en wel gratis wilt parkeren, kan je beter in Groet starten.

3. Skeef Cable Ski and more. In Heerhugowaard, een plaats ten oosten van Alkmaar, kan je waterskiën en wakeboarden achter de kabel. Dit kan met kinderen vanaf 8 jaar. Na ongeveer een half uur snap je de basis hiervan. Skeef ligt in een recreatiegebied met strand, grasland en water. Daarbij is er een restaurant met bar en een deels overdekt terras.

4. Museummolen in Schermerhorn. Een echt Hollands uitje in de regio Alkmaar is een bezoek aan de Museummolen in Schermhorn. Dit is de middelste van de drie molens en deze is opengesteld voor publiek tussen april en november. Samen met 49 andere molens hebben deze 3 molens de Schermer bemalen. Je kan de gehele molen bekijken tijdens een bezoek. Onderweg ontdek je hoe een watermolen werkt en hoe de Schermerpolder 400 jaar geleden werd gevormd door het droogleggen van het Schermeer. 

 

5. Huis van Hilde. In Castricum kan je de archeologie en de bewoningsgeschiedenis van Noord-Holland ontdekken bij het Huis van Hilde. Er zijn allerlei vondsten tentoongesteld waaronder oude kano’s uit de Wieringermeer en er staan 14 mensfiguren uit verschillende periodes, waaronder Hilde uit Castricum. Voor de kinderen is er het ArcheoLab. Leuk is dat je dit uitje gemakkelijk combineert met wandelen door het duingebied bij Castricum én vanaf het Huis van Hilde wandel je zo het centrum van Castricum in.

Andere blogs

Vesting Bourtange

Het Groningse dorp Bourtange is een schitterend vestingdorp. Ooit gebouwd om Groningen te beschermen tegen aanvallen vanuit het oosten.

Meer informatie

Austerlitz

Austerlitz is vooral bekend door de Pyramide van Austerlitz. Maar deze staat echter op Woudenbergs grondgebied. Toch is Austerlitz bijzonder!

Meer informatie