Toeristen Informatie Nederland

De prijs van uw vakantieaccommodatie wordt vaak verhoogd met “toeristenbelasting”. Maar wat is dit nu precies? Voor velen is dit vaak niet erg duidelijk. Toeristenbelasting is een belasting die door de provincie of gemeente wordt geheven over de verhuur van uw vakantieaccommodatie. U betaalt toeristenbelasting als u verblijft in een gemeente waar u niet staat ingeschreven. Bijvoorbeeld bij verblijf in een hotel, pension, caravan of bungalow. maar het kan ook accommodatiebelasting, kamerbelasting, omzetbelasting of hotelbelasting worden genoemd. Een voorbeeld is ook dagverblijf op het water binnen de gemeente of op het grondgebied van de gemeente (denk daarbij aan de Waddeneilanden). Ook als u een zakelijk bezoek brengt aan een stad moet u deze belasting betalen. De hoogte van de toeristenbelasting verschilt per gemeente. Gemeenten mogen zelf bepalen of zij toeristenbelasting heffen en hoe zij het tarief berekenen. Bijvoorbeeld een vast bedrag per verblijf of een percentage per overnachtingprijs. Elke gemeente kan de hoogte regelen in een eigen verordening. De verordening kunt u opvragen of inzien bij de gemeente.

Er zijn 2 soorten toeristenbelasting:

Landtoeristenbelasting (voor overnachtingen in hotels, bed & breakfasts, pensions, vakantiewoningen, caravans en tenten)
Watertoeristenbelasting (voor overnachtingen op boten).

De toeristenbelasting is in de jaren 70 ingevoerd om gemeenten, die extra kosten maken door het huisvesten van grote aantallen toeristen, extra financiële middelen te geven. Bezoekers die overnachten in de gemeente, dragen hierdoor bij aan de voorzieningen waar zij gebruik van maken. Het aantal gemeenten dat toeristenbelasting heft, is in de afgelopen 40 jaar geëxplodeerd. Anno 2013 heffen 318 gemeenten (78%) toeristenbelasting.

De Reclamecode Reisaanbiedingen is duidelijk: alle vaste, onvermijdbare kosten van een aanbieding, ook van hotels en bungalowparken, moeten bij de totaalprijs inbegrepen zijn. Alleen als de onvermijdbare kosten variabel zijn – bijvoorbeeld omdat ze afhankelijk zijn van het aantal personen – hoeft dit niet. In zo’n geval moeten de kosten wel helder vermeld worden bij de aanbieding. Toeristenbelasting is een voorbeeld van een variabele, onvermijdbare kostenpost. Toch wordt die vaak niet bij de aanbiedingsprijs vermeld. Je weet dan niet direct wat de totaalprijs van een hotelkamer of vakantiehuisje is, of je vindt die pas aan het eind van het boekingsproces. Dat maakt een eerlijke prijsvergelijking onmogelijk. Vraag hierom als dit onduidelijk is!

Andere blogs

Vesting Bourtange

Het Groningse dorp Bourtange is een schitterend vestingdorp. Ooit gebouwd om Groningen te beschermen tegen aanvallen vanuit het oosten.

Meer informatie

Austerlitz

Austerlitz is vooral bekend door de Pyramide van Austerlitz. Maar deze staat echter op Woudenbergs grondgebied. Toch is Austerlitz bijzonder!

Meer informatie

De Nijmeegse 4Daagse

De Nijmeegse 4Daagse ofwel 'The Walk of The word' is een vierdaags wandelevenement rondom Nijmegen en start op de 3e dinsdag van Juli.

Meer informatie