Toeristen Informatie Nederland

De prijs van uw vakantieaccommodatie wordt vaak verhoogd met “toeristenbelasting”. Maar wat is dit nu precies? Voor velen is dit vaak niet erg duidelijk. Toeristenbelasting is een belasting die door de provincie of gemeente wordt geheven over de verhuur van uw vakantieaccommodatie. U betaalt toeristenbelasting als u verblijft in een gemeente waar u niet staat ingeschreven. Bijvoorbeeld bij verblijf in een hotel, pension, caravan of bungalow. maar het kan ook accommodatiebelasting, kamerbelasting, omzetbelasting of hotelbelasting worden genoemd. Een voorbeeld is ook dagverblijf op het water binnen de gemeente of op het grondgebied van de gemeente (denk daarbij aan de Waddeneilanden). Ook als u een zakelijk bezoek brengt aan een stad moet u deze belasting betalen. De hoogte van de toeristenbelasting verschilt per gemeente. Gemeenten mogen zelf bepalen of zij toeristenbelasting heffen en hoe zij het tarief berekenen. Bijvoorbeeld een vast bedrag per verblijf of een percentage per overnachtingprijs. Elke gemeente kan de hoogte regelen in een eigen verordening. De verordening kunt u opvragen of inzien bij de gemeente.

Er zijn 2 soorten toeristenbelasting:

Landtoeristenbelasting (voor overnachtingen in hotels, bed & breakfasts, pensions, vakantiewoningen, caravans en tenten)
Watertoeristenbelasting (voor overnachtingen op boten).

De toeristenbelasting is in de jaren 70 ingevoerd om gemeenten, die extra kosten maken door het huisvesten van grote aantallen toeristen, extra financiële middelen te geven. Bezoekers die overnachten in de gemeente, dragen hierdoor bij aan de voorzieningen waar zij gebruik van maken. Het aantal gemeenten dat toeristenbelasting heft, is in de afgelopen 40 jaar geëxplodeerd. Anno 2013 heffen 318 gemeenten (78%) toeristenbelasting.

De Reclamecode Reisaanbiedingen is duidelijk: alle vaste, onvermijdbare kosten van een aanbieding, ook van hotels en bungalowparken, moeten bij de totaalprijs inbegrepen zijn. Alleen als de onvermijdbare kosten variabel zijn – bijvoorbeeld omdat ze afhankelijk zijn van het aantal personen – hoeft dit niet. In zo’n geval moeten de kosten wel helder vermeld worden bij de aanbieding. Toeristenbelasting is een voorbeeld van een variabele, onvermijdbare kostenpost. Toch wordt die vaak niet bij de aanbiedingsprijs vermeld. Je weet dan niet direct wat de totaalprijs van een hotelkamer of vakantiehuisje is, of je vindt die pas aan het eind van het boekingsproces. Dat maakt een eerlijke prijsvergelijking onmogelijk. Vraag hierom als dit onduidelijk is!

Andere blogs

Someren in beeld

Wat is er te doen in Someren? In deze blog leuke uitjes in Someren en mogelijkheden voor een geslaagde vakantie in Noord-Brabant.

Meer informatie

Arcen Bruist!

Arcen is een zeer toeristisch dorp gelegen in de gemeente Venlo. Er is van alles te doen en te zien. In deze blog de hoogtepunten.

Meer informatie

Campings met viswater

Campings in Nederland met viswater. Welke camping in Nederland zijn viscampings. Gooi je hengel uit op een viscamping. In deze blog enkel tips.

Meer informatie