Toeristen Informatie Nederland

Overloon is een dorp in een bosrijke omgeving met ongeveer 4.090 inwoners (2021) aan de rand van de Peel, in de gemeente Land van Cuijk, in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Het is zeer toeristisch en gezellig waardoor er veel dagjes mensen zijn. Historisch gezien staat Overloon met name bekend om de ‘Slag bij Overloon’, welke plaats vond aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Bij deze slag werd het dorp bijna geheel verwoest, waarna op 16 oktober 1944 de bevrijding een feit was. Op de grond van één van de grootste slagvelden van deze Wereldoorlog staat nu het OorlogsmuseumVakantiepark landal de Vers Overloon is daarvoor een prima uitvalsbasis om het museum en de omgeving te verkennen.

In de nabije omgeving is namelijk ontzettend veel te doen en te bezichtigen. Bezoek de plaats Venray, ga op ontdekkingsreis in ZooParc Overloon en om af te koelen bezoekt u het Schaartven met talrijke mogelijkheden voor waterrecreatie. Op Camperpark ‘t Schaartven is er tevens een natuurkampeerterrein aanwezig. Bent u een wandel of fietsliefhebber dan moet u zeker naar Overloon komen. Doordat Overloon omringd is door bossen, kunt u hier alle kanten op. In de ‘Overloonse Duinen’ moet u dan absoluut geweest zijn. De Overloonse Duinen is de verzamelnaam voor een aantal bossen en natuurgebieden ten zuidoosten van Overloon. Dit gebied bestond vroeger, tot begin 20e eeuw, uit zogenaamde woeste gronden. Men is toen begonnen met het aanplanten van bomen voor houtproducties. Later begon recreatie en natuur een steeds belangrijkere rol te spelen. Met de bouw van een uitkijktoren in 2009 en het aanleggen van een verhard fietspad zijn de Overloonse Duinen ook per fiets te bekijken. Er liggen verschillende wandelroutes in Overloon:

Museumroute (2,2 km):
Deze gecombineerde wandeling gaat door het bos en het museumpark rondom het Oorlogsmuseum. U parkeert de auto op de grote parkeerplaats bij het Oorlogsmuseum en kunt gelijk starten met de wandeling. De route is gemarkeerd met paaltjes met een gele kop.

Spurktroute (2,4 km):
Neemt u de Spurktroute dan zult u geleid worden langs een uniekgebied met Jeneverbesstruiken. De gemeente Boxmeer doet er veel aan om dit gebied goed te beschermen, omdat de Jeneverbes in Nederland in zijn bestaan bedreigd wordt. U kunt de route starten vanaf de parkeerplaats van het Oorlogsmuseum, sporthal De Raayhal of Landal De Vers. De route is gemarkeerd met paaltjes met een blauwe kop.

Versroute (3,1 km):
Zoals de naam al aangeeft loopt deze route om bungalowpark Landal De Vers heen. Ook op deze route komt u de Jeneverbes tegen, maar zijn er ook smalle paden en open vlakten. U kunt deze route natuurlijk het beste starten vanaf Landal De Vers. De route is gemarkeerd met paaltjes met een rode kop.

Van Abelroute (1,3 km)
Deze korte route loopt langs de War Cemetry (militaire oorlogsbegraafplaats) en bevindt zich nabij het Oorlogsmuseum. Deze wandeling is goed te combineren met een van de andere wandelroutes en wordt gestart vanaf de militaire begraafplaats. De route is gemarkeerd met paaltjes met een groene kop.

Toeristen Informatie Punt Overloon

Het kleine dorpje Overloon bied vertier voor klein en groot, maar ook de omgeving is de moeite waard. Voor meer toeristiche informatie kunt u terecht bij:

Bibliotheek Servicepunt Overloon
14 Oktoberplein 2
5825 CC Overloon

Plien
Museumlaan 30
5825 AK Overloon

 

Andere blogs

Vesting Bourtange

Het Groningse dorp Bourtange is een schitterend vestingdorp. Ooit gebouwd om Groningen te beschermen tegen aanvallen vanuit het oosten.

Meer informatie

Austerlitz

Austerlitz is vooral bekend door de Pyramide van Austerlitz. Maar deze staat echter op Woudenbergs grondgebied. Toch is Austerlitz bijzonder!

Meer informatie

De Nijmeegse 4Daagse

De Nijmeegse 4Daagse ofwel 'The Walk of The word' is een vierdaags wandelevenement rondom Nijmegen en start op de 3e dinsdag van Juli.

Meer informatie