Toeristen Informatie Nederland

Wie op vakantie in Drenthe is geweest heeft vast wel eens het prachtige dorpje Orvelte bezocht. Het brinkdorp – vermoedelijk ontstaan tussen de 11e en 13e eeuw – staat bekend als monumentendorp vanwege de vele historische bezienswaardigheden in en rond het dorp. Het heeft dan ook de status beschermd dorpsgezicht. En niet geheel onterecht want er is echt van alles te zien in het autovrije Orvelte. Alleen de monumentale boerderijen in het dorp al zijn één grote bezienswaardigheid en geven Orvelte echt een gezellige en bijzondere sfeer. Om even terug in de tijd te gaan is er een prachtige wandeling uitgezet. Boswachterspad Oer ‘t Veld voert je langs alle aspecten van dit karakteristieke essenlandschap. Hier krijg je een goed beeld hoe het Drenthe er van 1900 heeft uitgezien. Destijds zagen alle dorpen in Drenthe er ongeveer net zo uit als Orvelte. Prachtige boerderijen met enorme rieten daken en hoge bomen er omheen. De boerderijen staan niet keurig langs de straat, maar her en der verspreid over het dorp.  Ook kinderen kunnen zich tijdens deze wandeling goed vermaken. Zij kunnen in een holle boom klimmen, muziek maken, verstoppen in een vossenhol, Theodoor horen knorren, de vogels horen fluiten en schapen laten blaten. Maar vooral ook leren over het verleden! Na deze indrukwekkende wandeling ben je nog lang niet uitgekeken in Orvelte.

Gratis bezienswaardigheden in Orvelte

 • Museum brasserie Bier en Boek: Hier zijn 2 leuke tentoonstellingen te zien: Een permanente tentoonstelling van machines op het gebied van de boekdrukkunst. Verder hangen er meer dan 600 reclameborden van Belgische & Nederlandse bieren.
 • De Vuurplaats & de Pijp: Een tentoonstelling over het ontstaan van vuur, een doorlopende mediapresentatie, en vele originele kachels, haarden en schouwen!
 • De schaapskudde van Orvelte: De bijzondere kudde van Orvelte bestaat uit het zeldzame schapenras het Schoonebeker schaap. Het Schoonebeeker Heideschaap is met zijn harige vacht, hoge benen, veelkleurigheid, typisch Romeinse ( gebogen) neus, en lange staart, een opvallende verschijning.
 • Expositie Henk Renting: Henk Renting is kunstschilder van trompe-l’oeils & stillevens. Zijn stillevens en trompe-l`oels of reproducties daarvan, zijn soms ook te koop in de vorm van posters en luxe ansichtkaarten.
 • IJzertijd boerderij: De IJzertijd boerderij is een reconstructie van een boerderij zoals ze in Drenthe voorkwamen in de jaren 700 tot 500 voor Chr. Deze boerderij staat op het Reijntjesveldnabij de straat Kromboom ten noordwesten van het dorp.
 • Orvelte poort: Informatiecentrum met multimedia voorstellingen & exposities. In de zomer ook het startpunt van wandelingen en excursies.

 

Betaalde bezienswaardigheden in Orvelte

 • Vrachtauto’s van Toen & nu: Leuke tentoonstelling over verdwenen vrachtwagens zoals de melk- en kolenwagen en verdwenen automerken die destijds het straatbeeld bepaalden.
 • Zoo Bizar: Een mini-zoo gevestigd in een deel van een oude Saksische boerderij.
 • ‘t Melkfebriekie museumpje: Een heel klein maar zeer schattig museum waar men kan zien hoe vroeger de melk verwerkt werd.
 • Het Jan Kruis museum: Een erg leuk museum museum dat gewijd is aan het leven en werk van de Nederlandse striptekenaar Jan Kruis.
 • Het Ottenshoes: Het leven van de familie Ottens in de 193 eeuw. Tevens rondleidingen mogelijk.
 • De Smederij, klompenmakerij en houtzagerij Orvelte: Beleef de oude ambachten van vroeger. In de ambachtentuin worden met regelmaat demonstraties gegeven.
 • De Paardentram van Orvelte: De paardentram geeft een inkijkje in Orvelte door middel van een gezellig rondrit. Bij de halte aan de Brink kan er opgestapt worden.

 

Winkeltjes in Orvelte

In Orvelte zijn geen grote ketens te vinden maar wel nostalgische en ambachtelijke winkeltjes zoals bijvoorbeeld een nostalgisch snoepwinkeltje en verschillende internationale brocante en antieke producten. Maar natuurlijk zijn er ook winkeltjes met echte Drentse producten. Allemaal hebben zij hun eigen charme en zijn zeker de moeite waard om te bezoeken.

 

Overnachten in Orvelte

Hopelijk ben je nieuwsgierig geworden naar dit mooie stukje geschiedenis van Drenthe. Vakantiepark Landal Orveltermarke ligt vijf minuten van het nostalgische museumdorp Orvelte en midden in de weidse natuur van Drenthe. Op het park is er van alles te beleven en kunnen de kinderen veel ontdekken op het avontureneiland en het vernuverpad. Het is een uitstekende uitvalbasis om Orvelte te verkennen.

Kampeerders kunnen terecht op Camping Orvelte in Orvelte. Deze is rustig maar toch heel centraal gelegen ten opzichte van de vele bezienswaardigheden in de omgeving. De camping heeft ruime kampeerplaatsen, die voorzien zijn van elektra-aansluitingen van 6 amp. Huisdieren mogen mee.

Camperaars kunnen kamperen bij Camperplaats Orvelterblok. De camperplaatsen liggen op loopafstand van het mooie monumentendorp.

Toeristen Informatie Punt Orvelte

Dit was nog maar een beknopte beschrijving over het mooie museumdorp in Drenthe. Meer weten over Orvelte en alle bezienswaardigheden? Loop eens binnen bij het Toeristen Informatie Punt. Het TIP-Orvelte is gevestigd in het bezoekerscentrum aan de Flintenweg 8, 9441 PC in Orvelte. Telefoon: 0593 322 332

Andere blogs

Winterkamperen

Winterkamperen in Nederland. Wat is winterkamperen en wat zijn de leukste wintercampings in Nederland. De leukste tips per provincie.

Meer informatie

Vesting Bourtange

Het Groningse dorp Bourtange is een schitterend vestingdorp. Ooit gebouwd om Groningen te beschermen tegen aanvallen vanuit het oosten.

Meer informatie