Castenray, het monumentendorp is een dorp in de gemeente Venray in Limburg. Lees hier alles over dit mooie dorpje.
Meer informatieEen traditie is een bekend gebruik, een gewoonte die vaak al eeuwenlang in een bepaald land, gebied of regio plaatsvindt. Bijvoorbeeld Sinterklaas, maar ook bijvoorbeeld het fierljeppen in Friesland en de feesten in het christendom. Al deze gebruiken, gewoonten, sporten, feesten noemen we tradities die horen bij de Nederlandse cultuur. Ze bepalen ook hoe de mensen tegen bepaalde dingen aankijken.
Buitenlandse immigranten in Nederland (bijvoorbeeld Polen, Turken, etc.) nemen tradities uit hun cultuur mee naar ons land. Nederlanders op hun beurt namen weer tradities mee naar het buitenland: Sinterklaas uit Nederland veranderde in de Kerstman in de VS. Later werd dat weer naar Nederland gebracht – traditie verbindt landen, net zoals het ook landen van elkaar afscheidt.
Nederlanders staan bekend als relaxt, direct en zuinig met een doe-maar-normaal-dan-doe-je-gek-genoeg mentaliteit. Wie denkt aan Nederland, die denkt ook aan: molens, klompen, kaas, schaatsen en heel veel drop. Nederlanders kennen veel tradities en gebruiken die typisch Nederlands zijn. Wij hebben er 10 uitgelicht:
– Drop:
Als er iets typisch Nederlands is, dan is het drop. Drop eten hoort bij de Nederlandse cultuur. Het is ‘ons’ snoepgoed. Zelfs als wij als Nederlanders op vakantie gaan dan nemen we ons snoepgoed mee.
– Gierig:
Volgens andere nationaliteiten is deze stereotypering dus wél waar. Nederlanders zijn gierig. We willen het liefste kijken en niet kopen! Toch schenken wij Nederlands veel geld aan goede doelen, dus echt gierig zijn we dan ook weer niet.
– Mayonaise:
Nederlanders eten het liefs heel veel mayonaise op hun patatje. Voor de echte Nederlander geen ketchup. Buitenlanders begrijpen weinig van deze gewoonte en niet elk land kan dan ook aan de behoefte voldoen om Nederlandse vakantiegangers mayonaise bij hun patat te serveren.
– Sinterklaasfeest:
Elk jaar vieren wij op 5 december pakjesavond. Het is een traditioneel feest voor gezinnen met kinderen, en niet weg te denken uit onze cultuur.
– Ooievaar & beschuit met muisjes:
Bevallen? Daar stellen we graag de hele wereld van op de hoogte. Een gewoonte die in het buitenland niet gebruikelijk is maar wel in Nederland word gewaardeerd.
Naast de ooievaar word dit ook nog eens gevierd met het uitdelen van beschuit met muisjes. Roze muisjes bij een meisje en blauwe muisjes bij de geboorte van een jongetje.
– Koningsdag:
Omdat Nederland een monarchie is, heeft de Koninklijke familie ook een speciale feestdag. Dit is in Nederland op 27 april, dan wordt de verjaardag van de koning gevierd. Deze dag wordt Koningsdag genoemd. In Nederland betekent dit een betaalde vrije dag.
– Avondeten:
De traditionele Nederlandse keuken is voornamelijk beïnvloed door het agrarische leven in vroegere tijden. De hoofdmaaltijd wordt in Nederland ‘s avonds gegeten en een typisch Nederlandse maaltijd bestaat uit een combinatie van aardappels, groente en vlees. Ook stoof- en stamppotten en maaltijdsoepen zijn kenmerkend voor de Nederlandse keuken.
– Haring eten:
Deze vis wordt rauw gegeten, met gesneden uien. Dit wordt met brood gegeten of gewoon uit de hand, vastgehouden bij de staart en opgegeten met het hoofd achterover. Een haring is een gezonde snack.
– Oranje:
Informeel geldt de kleur oranje in het algemeen als een symbool voor Nederland. Dit komt, behalve in de kleur van de kleding der vertegenwoordigende sportteams, ook tot uitdrukking in de wijze waarop supporters zich in en aan het buitenland tonen. Bij al deze symbolen speelt expliciet of impliciet het koningshuis een rol. De vorst en het koninklijk huis vervullen zelf echter ook een belangrijke symbolische functie voor Nederland, zowel institutioneel als in personam. Dit is te meer het geval omdat het Huis van Oranje al meer dan vier eeuwen zijn geschiedenis deelt met het volk van Nederland. Willem de Zwijger was de prins van Oranje die Nederland vanaf 1568 naar de zelfstandigheid leidde.
– Schaatsen:
Schaatsen is echte Nederlandse traditie. Sportievelingen schaatsen op kunstijs, maar… als het in de winter vriest en het ijs op de sloten en plassen dik genoeg is, raakt het hele land snel in de ban van het schaatsen op natuurijs. Overal worden dan wedstrijden georganiseerd. De Elfstedentocht in Friesland is hiervan de bekendste.
Castenray, het monumentendorp is een dorp in de gemeente Venray in Limburg. Lees hier alles over dit mooie dorpje.
Meer informatieTips voor mensen met een klein budget die toch graag op vakantie willen gaan!
Meer informatieWat is er te doen in Scheveningen? In deze blog een impressie van de badplaats Scheveningen bij Den Haag.
Meer informatieUit eten met kinderen! In deze blog de Top 3 kindvriendelijke restaurants in Nederland per provincie. Restaurants met indoor of buitenspeeltuin.
Meer informatieBeleef het Hollands Venetië met met deze tips. Bezienswaardigheden in Giethoorn. Alles over toerisme in Giethoorn!
Meer informatieStrandvakantie in Nederland! Geniet van de stranden in Nederland en boek de beste vakantiehuizen en campings aan zee.
Meer informatieWat is er te doen in Someren? In deze blog leuke uitjes in Someren en mogelijkheden voor een geslaagde vakantie in Noord-Brabant.
Meer informatieGluten & Lactosevrij uit eten in Noord-Brabant. In deze blog de mogelijkheden.
Meer informatieArcen is een zeer toeristisch dorp gelegen in de gemeente Venlo. Er is van alles te doen en te zien. In deze blog de hoogtepunten.
Meer informatieCampings in Nederland met viswater. Welke camping in Nederland zijn viscampings. Gooi je hengel uit op een viscamping. In deze blog enkel tips.
Meer informatieEen review over Peppa Pig World of Play in Leidschendam!
Meer informatieArnhem ligt in de provincie Gelderland, Bij een bezoek aan Arnhem enkele bezienswaardigheden die zeer zeker de moeite waard zijn.
Meer informatie