Toeristen Informatie Nederland

De pandemie heeft een grote impact gehad op de Nederlandse samenleving. Niet alleen wordt er vaker gesproken over polarisatie en is onze manier van werken veranderd. Ook lijken Nederlandse gezinnen hun vakanties voortaan anders te plannen. Een vakantie in Zeeland, op de Waddeneilanden of bijvoorbeeld in de provincie Limburg is populairder dan voor de pandemie. Een verre reis is voor veel gezinnen niet meer noodzakelijk om uit te kunnen rusten! De grote vraag is of deze trend zich de komende jaren door zal zetten, of dat vakanties in eigen land toch weer worden ingeruild voor vakanties in het buitenland.

Waddeneilanden populaire vakantiebestemming deze zomer

Afgelopen zomer waren Schiermonnikoog, Ameland en bijvoorbeeld Vlieland in trek. Met de boot naar de vakantiebestemming om aldaar te kunnen genieten van het mooie weer, het strand en een prettig vakantiehuisje of hotel gaf veel Nederlanders een echt vakantiegevoel. Hetzelfde geldt voor de provincie Limburg, wat door het glooiende landschap al snel het gevoel geeft alsof men in het buitenland verblijft. Dat gevoel hebben veel mensen nodig om los te kunnen komen van het werk.

Aantal zomerse dagen viel tegen in 2021

Nadeel voor campings en vakantieparken die hopen dat de Nederlandse toerist ook volgend jaar zomer in eigen land blijft is dat het aantal zomerse dagen tegenviel. De onzekerheid over het weer is een van de redenen die voor de pandemie maakte dan men naar het buitenland vertrok. Met name in Zuid-Europa is de kans op mooi weer zeer groot. 2021 kende slechts 17 dagen waarop de temperatuur boven de 25 graden Celsius uitkwam. Het gemiddelde aantal zomerse dagen ligt in Nederland op 22. Overigens hoeft het lage aantal zomerse dagen van deze zomer niet te betekenen dat het ook volgend jaar slecht weer wordt. De zomer van 2018 kende bijvoorbeeld liefst 37 dagen met een temperatuur boven de 25 graden Celsius.

Herfstvakantie gebruikt om zomerse dagen in te halen

De combinatie van de recent doorgevoerde versoepelingen en de herfstvakantie in Nederland maakt dat veel mensen kans zien om de zomerse dagen in te halen. Op Schiphol was het de afgelopen tijd veel drukker dan in andere jaren. Nederlandse gezinnen trokken massaal naar Zuid-Europa. Ook verre reizen naar Aruba en Curaçao waren populair tijdens de herfstvakantie. Het is prettig dat dergelijke reizen weer mogelijk zijn. Vorig jaar kon dit nog niet.

Verre reis niet altijd mogelijk

Overigens worden nog niet alle verre reizen toegestaan. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om met het gezin naar Australië af te reizen. Het land zal haar grenzen in ieder geval tot de jaarwisseling gesloten houden voor toeristen. Ook een reis naar de Verenigde Staten was nog niet mogelijk in de herfstvakantie. Dit kan per 1 november weer.

Andere blogs

Vesting Bourtange

Het Groningse dorp Bourtange is een schitterend vestingdorp. Ooit gebouwd om Groningen te beschermen tegen aanvallen vanuit het oosten.

Meer informatie

Austerlitz

Austerlitz is vooral bekend door de Pyramide van Austerlitz. Maar deze staat echter op Woudenbergs grondgebied. Toch is Austerlitz bijzonder!

Meer informatie

De Nijmeegse 4Daagse

De Nijmeegse 4Daagse ofwel 'The Walk of The word' is een vierdaags wandelevenement rondom Nijmegen en start op de 3e dinsdag van Juli.

Meer informatie