Toeristen Informatie Nederland

Naturisme is volgens de Internationale Naturistenfederatie “een manier om in harmonie met de natuur te leven, door samen naakt te zijn, gekenmerkt door zelfrespect, respect voor anderen en hun opvattingen en respect voor het milieu” (a way of life in harmony with nature, expressed through social nudity, linked to self-respect, tolerance of differing views together with respect for the environment).

De meeste naturisten recreëren bloot omdat hen dit een gevoel van vrijheid geeft. Daarnaast waarderen veel mensen het respect op een naturistenterrein. Of ze willen geen knellende badkleding aan of willen simpelweg streeploos bruin worden. De meesten voelen zich het prettigst wanneer de meerderheid van de aanwezigen bloot is. Bloot is ook zeker de “dress code” op een naturistenterrein of naaktstrand. Van pubers wordt meestal wel geaccepteerd dat zij verkiezen (zwem)kleding te dragen en van anderen als er medische redenen zijn. De meeste mensen bezoeken een openbaar naaktstrand of liggen bloot in hun eigen achtertuin, als de situatie dat toelaat. Anderen verkiezen de collectiviteit en de gezeilligheid van een naturistenterrein. Er zijn naturisten die zo vaak mogelijk bloot zijn, bijvoorbeeld thuis, anderen gaan pas uit de kleren als de temperatuur zomerse waarden bereikt. Voor zover bekend, komen naturisten uit alle lagen en leeftijdsgroepen van de bevolking, maar niet alle groepen zijn gelijk vertegenwoordigd. Oververtegenwoordigd zijn mensen met een middelbare en hogere opleiding en mensen met een beroep in de verzorgende of sociale sector. De groep van jongvolwassenen is ondervertegenwoordigd. Voor deze groep zijn soms aparte organisaties zoals – vanaf 1953 – in Duitsland, de FKK-Jugend, en – vanaf 1963 – in Nederland de JNFN. Opvallend is ook vaak de bewuste afwezigheid van competitie als persoon tussen naturisten.

Er zijn 2,5 miljoen Nederlanders die het heerlijk vinden om zo nu en dan zonder kleding te zonnen, zwemmen, bloot op vakantie te gaan of lekker te ontspannen in de sauna. Nederland is één van de weinige landen waar naaktrecreatie op openbare plaatsen is toegestaan. Dit werd al in 1986 in de wet vastgelegd, mede op initiatief van NFN Open & Bloot. In artikel 430a van het Wetboek van Strafrecht staat in welgeteld één zin wat er niet mag. De wet regelt slechts de naaktrecreatie op openbare terreinen en daarmee gelijk te stellen terreinen zoals openbaar toegankelijke bossen of natuurgebieden in beheer bij organisaties.

Op privéterreinen bepaalt de eigenaar of beheerder wat is toegestaan, daar gaat art 430a dus niet over. In je eigen tuin en huis bepaal je volledig zelf of je naakt recreëert, daar heeft niemand wat mee te maken ook al kunnen anderen je zien. Als je niet zichtbaar bent is het sowieso geen naaktrecreatie, dan heb je gewoon een “grote broek” aan. Slechts indien jouw huis of perceel grenst aan een drukke openbare weg of plein en je door het naakt zijn de orde zou kunnen verstoren kan de rechter je, na klachten, eventueel beperkingen opleggen. Iedereen met gezond verstand kan wel beredeneren of je daar dan wel moet willen recreëren.Op openbaar terrein (voor het openbaar verkeer bestemde plaats) mag je naakt recreëren als het terrein, plek, of gebied geschikt is voor naaktrecreatie. Dit is het altijd als de gemeenteraad een plek heeft aangewezen. Dan mag je er vanuit gaan dat die plek geschikt is volgens artikel 430a. Een tijdsbeperking of seizoensbeperking doet hier niets aan af. Sommige overheden proberen dit wel, maar worden teruggefloten door de rechter. Als een plek door de gemeenteraad is aangewezen is hij altijd geschikt, ongeacht andere factoren. Het is: aanwijzen of niet aanwijzen. Meer bevoegdheid heeft een gemeente niet.

Een gemeente kan naaktrecreatie NIET verbieden. Naaktrecreatie op een andere plek dan het aangewezen naaktstrand is gewoon mogelijk en toegestaan als de plek geschikt is voor naaktrecreatie. Het kan alleen nog discussie opleveren als de plek niet geschikt is voor naaktrecreatie. “Evident niet geschikt” betekent in dit verband dat objectief oordelende en redelijk denkende mensen over die niet-geschiktheid in een concreet geval redelijkerwijze niet van mening kunnen verschillen.

Andere blogs

Vesting Bourtange

Het Groningse dorp Bourtange is een schitterend vestingdorp. Ooit gebouwd om Groningen te beschermen tegen aanvallen vanuit het oosten.

Meer informatie

Austerlitz

Austerlitz is vooral bekend door de Pyramide van Austerlitz. Maar deze staat echter op Woudenbergs grondgebied. Toch is Austerlitz bijzonder!

Meer informatie

De Nijmeegse 4Daagse

De Nijmeegse 4Daagse ofwel 'The Walk of The word' is een vierdaags wandelevenement rondom Nijmegen en start op de 3e dinsdag van Juli.

Meer informatie