Toeristen Informatie Nederland

Ouders hechten meer belang aan de wensen van hun kinderen dan aan eigen belangen bij een dagje uit in Nderland. Een dagje speeltuin is erg leuk voor de kinderen maar ouders vinden hier enkel rust omdat de kinderen zich wel vermaken. Hoe leuk is het als ouders ook actief zouden genieten van een dagje uit met kinderen. Daar waar volwassenen zich uren kunnen laten inspireren door musea vinden kinderen een bezoek aan een museum vaak minder leuk. Echter er zijn genoeg musea in Nederland waar kinderen en ouders actief kunnen genieten. Deze musea zijn leerzaam voor kinderen en volwassenen. Hieronder onze top 10 musea welke met kinderen meer dan een bezoekje waard zijn:

Corpus
CORPUS is een interactief museum over het menselijk lichaam in de plaats Oegstgeest. Zowel groot als klein zullen zich verbazen over hoe het menselijk lichaam werkt. Hoe reageert je lichaam op een splinter? Wat gebeurt er in je oor als je naar muziek luistert? En waar zit het commandocentrum van je lijf? Maak een spectaculaire ‘reis door de mens’ en zie, voel en hoor hoe ons ingenieuze lichaam werkt. Een zintuigprikkelende ervaring om samen te beleven!

Het Zuivelmuseum
Het Zuivelmuseum is een cultuurhistorisch museum in de Gelderse plaats Wapenveld dat aandacht besteedt aan de geschiedenis van de Nederlandse zuivelproductie. Ontdek de wereld van melk in het Zuivelmuseum bij Erve IJzerman in Wapenveld. In de boerderij zie je nog een ouderwetse stal bedstee en rosmolen. Je ontdekt en leert alles over melk. Het onderwerp ‘zuivel’ wordt in de breedste zin uitgelicht. Dat maakt het extra leuk en leerzaam!
Voor kinderen is er veel te beleven. Spelletjes op het erf, een eigen speelhoek in het gezellige museum café en een spannende speurtocht door de boerderij.

Oyfo Techniekmuseum
Oyfo Techniekmuseum (voorheen: Twents Techniekmuseum HEIM) is een museum in Hengelo. Het Oyfo Techniekmuseum is een van de meest kindvriendelijke musea in Overijssel.. Het interactieve Techniekmuseum gaat over wat techniek in het leven betekent. In de oude fabriek van het Hazemeijer gaat het over stoommachines en smartphones, robots en kunst en energiebronnen en de planeet. Kortom, alles over mens en techniek. Sinds kort heeft het Techniekmuseum een echte glijbaan! Roetsj vanaf de bovenste verdieping naar beneden en bewonder daar de rest van het museum. Kinderen kunnen zich hier helemaal uitleven. Hoe maak je van stilstaande plaatjes of voorwerpen bewegend beeld? Door er héél veel foto’s van te maken en deze achter elkaar te monteren tot een Stop-Motion-filmpje. Bedenk een verhaal, maak een storyboard en je eigen film! Ga als een echte speurder door ons interactieve Techniekmuseum! Zorg dat je de bingokaart vol krijgt door alle opdrachten te doen en ga op onderzoek uit door de verschillende zones! Tinkeren? Dat is doen en denken tegelijk! Kom in beweging en doe mee met onze Tinkerchallenge. Wij dagen je uit om je eigen voertuig te maken.Kortom teveel om op te noemen, ervaar het daarom zelf.

Het Nederlands Bakkerijmuseum
Het Nederlands Bakkerijmuseum is een museum in Hattem, opgericht door Gerrit Willem Barendsen in 1977. Kinderen kunnen zelf met deeg aan de slag en in het museumtheater zijn dagelijks familievoorstellingen van de bakkers Fred en Martijn. De Poffertjessalon draait op volle toeren en met mooi weer is het goed toeven op het terras van het museum. Op verkenning gaan door de vijf historische panden wordt voor de jeugd nog leuker met de speurtocht die is uitgezet.

Het nijntje museum
Het nijntje museum (voorheen dick bruna huis) is een museum gewijd aan het werk van auteur Dick Bruna in de Nederlandse stad Utrecht. Het museum is een onderdeel van het Centraal Museum. In de themaruimten van het nijntje museum ontdekken peuters en kleuters stap voor stap de wereld om hen heen. De prentenboeken van Dick Bruna zijn de inspiratie voor deze werelden. Zo is er de dokter, het verkeersplein, de dierentuin, noem maar op. Kinderen stappen hier écht in de wereld van nijntje en haar vriendjes.
Op bezoek bij de dokter worden je ogen en je oren getest. Of kruip in de huid van de dokter en maak de zieke boris beer weer beter. Bij nijntje thuis bak je een taart in de keuken, maai je het gras in de achtertuin en stop je nijntje in haar bed. Welterusten nijntje, het was een onvergetelijk avontuur!

Het Speelgoedmuseum Deventer
Het Speelgoedmuseum Deventer (voorheen Speelgoed- en blikmuseum) is een museum in Deventer, gevestigd in twee laatmiddeleeuwse koopmanshuizen aan de Brink in de binnenstad van Deventer. Het bezit een grote collectie speelgoed uit het verre en recente verleden. Kom gluren door de raampjes van de poppenhuizen, vergaap je aan de miniatuurtreinen, speel het elektrospel en laat je bedriegen door het optische speelgoed. Met de gratis audiotour leer je meer over de achtergrond van het speelgoed. En uiteraard kan er ook lekker gespeeld worden in het Speelgoedmuseum!

Eye Filmmuseum
Eye Filmmuseum is een centrum in Amsterdam gewijd aan de cinematografie. Het gebouw staat tegenover het Centraal Station, aan de noordoever van het IJ, in de wijk Overhoeks (Amsterdam-Noord). Elke week zijn er bij Eye films te zien uit het première aanbod of uit eigen collectie. Kun je geen genoeg krijgen van films? Bezoek dan het Panorama bij Eye: de filmische interactieve speeltuin, doe de puzzeltocht of de videotour!

Het muZIEum
Het muZIEum is een museum in de Gelderse stad Nijmegen, dat bezoekers informeert over het leven met een visuele handicap. Het museum profileert zichzelf als het ervaringsmuseum over zien en niet-zien. Via verschillende belevingen en activiteiten leren bezoekers over de leefwereld van blinden en slechtzienden. Het muZIEum heeft drie verschillende onderdelen, die elk een ander aspect van het zien of het niet-zien belichten. Tijdens de 2 donkerbelevingen maakt de bezoeker een wandeling door absolute duisternis. De donkerbelevingen zijn geheel gericht op blindheid. Men toont het alledaagse leven en het vakantieleven, maar dan zonder daarvan iets te kunnen zien: de bezoeker kan hier enkel voelen, horen, ruiken en proeven. De rondleidingen in kleine groepen worden gegeven door een blinde of slechtziende gids.

Het Nationaal Gevangenismuseum
Het Nationaal Gevangenismuseum is gevestigd in een voormalig werkgesticht in Veenhuizen. Het museum informeert op interactieve wijze over de omgang met misdaad en straf in Nederland vanaf 1600 tot vandaag de dag. Ook wordt aandacht besteed aan de geschiedenis van Veenhuizen als gevangenisdorp. Er zijn verschillende activiteiten voor kinderen: de Lange Leo speurtocht voor kinderen van 4 tot en met 6 jaar en voor oudere kinderen vanaf 7 jaar is er ‘de Vloek van Veenhuizen’. Voor kinderen is er van alles te doen en te beleven in het Gevangenismuseum. Wil je iemand in de boeien slaan, je verstoppen in een oud cachot? Wil je weten hoe een gevangeniscel eruit ziet of een isoleer? Bezoek het gevangenismuseum en je weet het.

Het Sinterklaasmuseum
Het Sinterklaasmuseum in Zwolle is in vele opzichten uniek. Niet alleen vanwege de ongelofelijk omvangrijke en bijzondere collectie, maar ook vanwege het feit dat het zich onder de grond bevindt. Daar is van alles te zien: Sinterklaas- en Zwarte Pietbeelden in soorten en maten, lp’s, boeken, tekeningen, een kam en borstel, foto’s, poppen, snoepgoed, kandelaars en natuurlijk ontbreekt de bisschopswijn niet. Er gaat een hele Sinterklaaswereld voor je open in deze sfeervolle ruimte van twaalf vierkante meter, boordevol bijzondere voorwerpen en een schat aan informatie over de Goedheiligman en alles wat bij de traditie hoort. Je raakt er niet uitgekeken.

Andere blogs

Vesting Bourtange

Het Groningse dorp Bourtange is een schitterend vestingdorp. Ooit gebouwd om Groningen te beschermen tegen aanvallen vanuit het oosten.

Meer informatie

Austerlitz

Austerlitz is vooral bekend door de Pyramide van Austerlitz. Maar deze staat echter op Woudenbergs grondgebied. Toch is Austerlitz bijzonder!

Meer informatie

De Nijmeegse 4Daagse

De Nijmeegse 4Daagse ofwel 'The Walk of The word' is een vierdaags wandelevenement rondom Nijmegen en start op de 3e dinsdag van Juli.

Meer informatie