Toeristen Informatie Nederland

Om echt tot rust te komen helpen meditatie retraites misschien wel het meest. Meditatie Instituut Nederland legt in dit blog artikel uit wat je kunt verwachten bij een meditatie retraite. Meditatie Instituut Nederland biedt meditatie retraites aan op verschillende locaties in Nederland. 

Effecten van een retraite

Voor veel mensen geldt inderdaad dat bij een meditatie retraite de ‘mind’ echt tot verstilling komt. Het kan zijn dat al een korte retraite van drie dagen aanvoelt alsof je een ontspannen vakantie van drie weken achter de rug hebt. Natuurlijk is een retraite wel iets anders dan een vakantie, maar het kan echt zo zijn dat je je zo energie en helder voelt. Sommigen, of misschien wel vele mensen, hebben zich misschien nog nooit zo energiek en helder gevoeld als na een retraite. Niet iedereen voelt zich overigens zo na een retraite. Dit is ook niet per se het doel. Het is mooi meegenomen, maar een retraite zoals gegeven door Meditatie Instituut Nederland is vooral zo vormgegeven dat mensen tot nieuwe inzichten komen. Inzichten die ervoor zorgen dat je door meditatie niet alleen even tot rust komt, maar ook beter weet hoe je je leven kunt vormgeven waardoor je ook minder stress en andere ongemakken in de rest van je leven ervaart. In de retraites wordt dan ook met name Vipassana meditatie beoefend en Vipassana betekent dan ook inzicht. Het kan zijn dat doordat mensen in een retraite naar binnen keren, ze juist stukken in zichzelf tegenkomen die helemaal niet zo prettig zijn. En dat je dan door de retraite wel tot inzichten bent gekomen, maar dat je je niet altijd ook beter voelt. En toch is dit vaak wel een manier om uiteindelijk een groter ‘geluk’ te ervaren. De dingen die je tegenkomt, zitten er namelijk altijd al, alleen nu zijn we er bewust van. Deze dingen die in het onbewuste zaten belemmerden ons om echt vrij te leven en gaan vaak ook ten koste van onze levensenergie. Als we deze tegen komen is dat niet altijd leuk, maar het geeft wel de mogelijkheid om eraan te werken. 

Niet voor iedereen

Een retraite is overigens niet voor iedereen weggelegd en er wordt geadviseerd om eerst enige tijd al meditatie ervaring (bij voorkeur ervaring in Boeddhistische Vipassana of Samatha meditatie) te hebben opgedaan onder een meditatieleraar.

Retraites in Nederland

Meditatie Instituut Nederland biedt retraites en cursussen aan op de volgende locaties:

–          Handel (Klooster De Weyst,  Noord-Brabant)

–          Loenen (Babaji Ashram bij Apeldoorn, Gelderland)

–          Zwolle (Meditatie Centrum, Overijssel)

–          Amsterdam (De Ruimte, Centrum voor Bewustzijnsontwikkeling Noord-Holland)

–          Heerde (Helios Centrum, Gelderland)

Begeleiding

De retraites aangeboden door Meditatie Instituut Nederland worden nu alleen nog begeleid in de Nederlandse taal, maar naar verwachting komen worden er binnenkort ook Engelstalige retraites aangeboden.

Andere blogs

Vesting Bourtange

Het Groningse dorp Bourtange is een schitterend vestingdorp. Ooit gebouwd om Groningen te beschermen tegen aanvallen vanuit het oosten.

Meer informatie

Austerlitz

Austerlitz is vooral bekend door de Pyramide van Austerlitz. Maar deze staat echter op Woudenbergs grondgebied. Toch is Austerlitz bijzonder!

Meer informatie

De Nijmeegse 4Daagse

De Nijmeegse 4Daagse ofwel 'The Walk of The word' is een vierdaags wandelevenement rondom Nijmegen en start op de 3e dinsdag van Juli.

Meer informatie