Toeristen Informatie Nederland

Er is niet één ‘kleinste dorp van Nederland’. Er zijn veel plaatsen die tot de categorie ‘kleinste dorpen van Nederland’ behoren. Wij zullen hiervan ééntje uitgebreid toelichten. Tot de overige kleinste dorpjes behoren:

Saaxumhuizen: Dit dorpje ligt in het noordelijke deel van Groningen. Hoewel het nog geen twintig huizen telt heeft het dorpje wel een kerk uit de dertiende eeuw.

Breezanddijk: Het enige wat je in dit dorp zal aantreffen is een tankstation, een zendmast en een pand van de Luchtmacht. Er zijn geen winkels of supermarkten te vinden.

Fransum: Hier vind je alleen maar een boerderij en een kerk.

Persingen: Dit plaatsje had tot 2011 niet eens een plaatsnaambord. In het dorp staan enkele huizen en een kerkje.

Nederland: Het dorpje Nederland is naast de naam van ons land ook een buurtschap in de gemeente Steenwijkerland in de Kop van Overijssel en telt ongeveer 15 inwoners.

’t Woudt: Dit is een kerkdorp in de gemeente Midden-Delfland en ligt tussen Den Hoorn en De Lier en wordt ook wel de longen van de metropool regio Den Haag-Rotterdam genoemd. We zullen dit dorpje wat uitgebreider beschrijven. Het is een klein dorp dat bestaat uit een laatgotisch kerkje, een paar boerderijen, enkele huizen, een herberg/café, een pastorie en een kosterswoning. In 2006 woonden er 36 mensen. Het gehele dorp is beschermd dorpsgezicht. Een beschermd dorpsgezicht is een of meer gebouwen in een dorp, die samen met hun directe omgeving van algemeen belang zijn, zodat ze door de Monumentenwet veilig gesteld worden voor volgende generaties.

Koffiehuis De Hooiberg is gelegen aan een mooie fietsroute door Midden-Delfland. Dit is een groene gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Midden-Delfland is een veenweidegebied, dat door verschillende steden wordt omringd. In Midden-Delfland liggen drie dorpen (Den Hoorn, Maasland en Schipluiden) en twee buurtschappen (waaronder ’t Woudt en De Zweth). Normaliter is een buurtschap een kleine bewoonde plaats met een eigen naam en vaak zonder duidelijk middelpunt zoals een kerk of marktplein. ‘Woudt heeft wel een kerk. Buurtschappen worden meestal op landkaarten aangegeven, maar zij zijn niet in de officiële staatkundige annalen of postcodeplaatsen als zelfstandige buurt of als dorp opgenomen. Vaak is dat omdat straatnamen en nummers hiervoor omschrijvend genoeg zouden zijn.

Wie op de fiets door Midden-Delfland gaat, komt geheid verbaasd weer thuis. Want hier, te midden van de Randstad, is de horizon opeens nog open, beleef je de lente met weidevogels en kom je echt tot rust. Een route langs middeleeuwse langgerekte kavels door sloten doorsneden, water dat vaak zo raar op hoogte ligt, authentieke dorpjes én schitterende natuurgebieden. Peddelen zonder haast.  ’s Zomers is het dan ook een razend populaire rustplaats voor met name wandelaars en fietsers en voor de stille genieters, die oog hebben voor historische erfgoed gesitueerd in het bijzondere landschap.

‘t Woudt is bereikbaar door op de A4 de afslag De Lier te nemen en de borden De Lier te volgen. Na anderhalve kilometer op Woudseweg (N223) is de afslag naar ‘t Woudt. Wilt u uw fietstocht combineren met enkele overnachtingen, dan boekt u dit eenvoudig bij via Toeristen Informatie Nederland.

Andere blogs

Vesting Bourtange

Het Groningse dorp Bourtange is een schitterend vestingdorp. Ooit gebouwd om Groningen te beschermen tegen aanvallen vanuit het oosten.

Meer informatie

Austerlitz

Austerlitz is vooral bekend door de Pyramide van Austerlitz. Maar deze staat echter op Woudenbergs grondgebied. Toch is Austerlitz bijzonder!

Meer informatie

De Nijmeegse 4Daagse

De Nijmeegse 4Daagse ofwel 'The Walk of The word' is een vierdaags wandelevenement rondom Nijmegen en start op de 3e dinsdag van Juli.

Meer informatie