Toeristen Informatie Nederland

Noord-Holland:
De belangrijkste trekpleister in Noord-Holland is natuurlijk Amsterdam. Amsterdam is het symbool van Nederland. De stad waar alles kan.

Volendam is het meest beroemde vissersdorp van Nederland. Menigen bekende Nederlanders zijn hier opgegroeid. Volendam heeft een gezellig haven en gezellige winkelstraatjes.Het dorp herbergt drie musea: Het Volendams Museum over het rijke historie en folklore.

Het Muiderslot in Muiden is een middeleeuws kasteel in het Noord-Hollandse Muiden, gebouwd rond 1285, in ere hersteld vanaf 1370 en een Rijksmuseum sinds 1878.

Zuid-Holland:
Diergaarde Blijdorp. Eén van de mooiste dierentuinen van Nederland vindt u in Rotterdam.

De Keukenhof is een bloemenpark ten noordwesten van Lisse, waar jaarlijks in het voorjaar bolgewassen van tuinbouwbedrijven uit de bollenstreek worden tentoongesteld.

De Euromast is een uitzichttoren in de Nederlandse stad Rotterdam. Met 185 meter is het de hoogste toren van Nederland die open is voor publiek

Zeeland:
Deltapark Neeltje Jans is een themapark gevestigd op het voormalig werkeiland Neeltje Jans in de Oosterschelde. Naast het attractieve karakter van het park vervult Deltapark Neeltje Jans ook een educatieve functie met betrekking tot de Deltawerken.

Middelburg: ook de hoofdstad van Zeeland staat bekend om de vele historische gebouwen. Net als in Zierikzee, vindt je ook in Middelburg mooie grachtenpanden, kerken, een stadspoort, kronkelende straatjes en een historisch stadhuis.

Vlissingen is een echt vissersstadje in Zeeland, Vlissingen is een gezellige stad en ligt aan de noordzijde van de Westerschelde.

Noord-Brabant:
Eindhoven: Eindhoven is de stad van Philips en PSV, en groeide binnen mum van tijd uit tot de meest dynamische stad van Brabant.

De Efteling is een attractiepark en recreatiecomplex in Kaatsheuvel. Naast het attractiepark omvat de hele Wereld van de Efteling een theater (Efteling Theater), twee hotels (Efteling Hotel en Efteling Loonsche Land), twee vakantieparken (Efteling Bosrijk en Loonsche Land).

Eén van de mooiste natuurgebieden in Brabant is het Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen. Zoals de naam al doet vermoeden bestaat dit park grotendeels uit duingebied en stuifzand, en wordt het daarom ook wel Brabantse Sahara genoemd. Je kunt er prachtig wandelen en fietsen, maar het is ook een aanrader om deze plek vanaf de rug van een paard te bekijken.

Utrecht:
De Domtoren van Utrecht is met 112,5 meter de hoogste kerktoren van Nederland. Het wordt beschouwd als het symbool van Utrecht. De toren maakte deel uit van de Sint-Maartenskathedraal, ook wel bekend als de Domkerk, en werd tussen 1321 en 1382 gebouwd naar een ontwerp van Jan van Henegouwen.

Voor alle liefhebbers van treinen! Je kan hier 150 jaar Nederlandse spoorweggeschiedenis ontdekken waaronder heel wat historische treinen die verzameld werden vanaf 1927 toen het museum zijn deuren opende.

Kasteel de Haar is het grootste kasteel van Nederland. Het kasteel heeft een bijzondere geschiedenis. Je kunt het bezoeken en een rondleiding volgen.

Flevoland:
De Orchideeën Hoeve is een junglepark met tropische dieren in Luttelgeest in Flevoland. Het junglepark richt zich op de combinatie van flora en fauna, dieren leven vrij in het park.

Marker Wadden is een cluster van vijf nieuwe, onbewoonde natuureilanden, die van 2016 tot 2021 kunstmatig zijn aangelegd in Nederland, in het Markermeer. De eilanden liggen gesitueerd op ongeveer vier kilometer van de Houtribdijk, die Enkhuizen en Lelystad verbindt. De afstand tot Lelystad bedraagt negen kilometer.

Een dagje in de wolken beleef je in de Aviodrome op de Luchthaven Lelystad. Stap in de magische tijdmachine en ga terug in de tijd naar de historie van de luchtvaart.

Friesland:
Leeuwarden is hoe dan ook goed voor een stedentrip! Want ook shoppen, schaatsen in de Elfstedenhal of picknicken in de Prinsentuin behoren tot de mogelijkheden. TIP: neem ook een kijkje in de voormalige gevangenis Blokhuispoort. Dit is tegenwoordig een hippe plek voor creatieve bedrijven. Leuk om te zien en ook goed voor een hapje of drankje bij restaurant “Proefverlof”.

Vier van de vijf Waddeneilanden horen bij Friesland. Dit zijn Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Die vanuit Friesland met de veerboot zijn te bereiken vanuit Harlingen, Holwerd en Lauwersoog.

De Afsluitdijk is op vele manieren belangrijk voor Friesland. Deze dijk verbindt Friesland met Noord-Holland. Door middel van deze 32 kilometer lange waterkering/verkeersweg wordt het IJsselmeer gescheiden van de Waddenzee. De dijk moet het land en de landbouw beschermen tegen overstromingen.

Groningen:
De Martinitoren, staande aan de Grote Markt, is met zijn 96,8 meter de hoogste toren van de stad Groningen. De toren hoort bij de Martinikerk. Voor de stadjers, de inwoners van de stad, heeft de toren de bijnaam d’ Olle Grieze, Gronings voor de oude grijze.

Het Zeehondencentrum Pieterburen, voorheen Zeehondencrèche Pieterburen, is een opvangcentrum voor zeehonden in Nederland, gevestigd in het Groningse dorp Pieterburen. Het heette ooit zeehondencrèche omdat het vooral jonge verweesde zeehonden opving.

Het Noorderplantsoen is een park omsloten door de Oranjewijk, Noorderplantsoenbuurt en Hortusbuurt. Het Noorderplantsoen is op vele manieren van cultureel belang. Het Noorderplantsoen is in 1971 in zijn geheel aangewezen als rijksmonument.

Drenthe:
In Drenthe zijn er nog 52 hunebedden. Veel is verdwenen maar het skelet staat er nog. De hunnebedden is een must see voor elke toeristen die Drenthe bezoekt.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork is een museum waar de geschiedenis van Kamp Westerbork wordt verteld. Het museum ligt aan de weg Oosthalen, zo’n drie kilometer van het voormalig kampterrein.

In het levendige monumentendorp Orvelte – waar mensen gewoon wonen en werken – beleeft u de geschiedenis aan den lijve.

Overijssel:
Giethoorn is het Venetië van Nederland. Giethoorn ligt in een waterrijk gebied met verschillende grote en kleinere meren, waarop veel aan watersport wordt gedaan. Nabij het dorp zelf liggen het Bovenwijde en het Zuideindigerwijde, iets zuidelijker liggen de uitgestrekte plassen Belterwijde en Beulakerwijde. Watersportcentra liggen o.a. bij Blauwe Hand en bij Ronduite.

Het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug is een heuvelrug tussen Hellendoorn en Holten. Vol met heidevelden en bossen. Dit is net als de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug een overblijfsel uit de laatste IJstijd.

Hanzestad Deventer mag zich zeker één van de mooiste steden van Overijssel noemen. Het centrum is een aangename aaneenschakeling van mooie straatjes en historische panden, en ook als winkelstad staat Deventer goed te boek.

Gelderland:
Het Nederlands Openluchtmuseum is een museumpark dat je wat kan vergelijken met het Bokrijk in België. Je reist terug in de tijd naar de Nederlandse geschiedenis: historische monumenten, ambachten en authentieke verhalen. Je ziet er boerenerven, stadshuizen, winkeltjes en ook een boerencafé. Figuranten zorgen ervoor dat alles zo levendig mogelijk wordt voorgesteld zonder de geschiedenis geweld aan te doen.

Nijmegen is dé oudste stad van Nederland. Het lag op de grens van het Romeinse Rijk, al kan je daar nu nog weinig van terug zien. Nijmegen is een bruisende stad en het is de moeite waard om te ontdekken. Het historische centrum staat vol fraaie bezienswaardigheden en geschiedenis tref je in ieder hoekje: Romeinse oudheid in Het Valkhof, de middeleeuwen in de Sint-Jan Commanderie en Renaissance op de Grote Markt. Maar wist je dat Nijmegen ook een Afrika Museum en Museumpark Orientalis heeft?

De Tuinen van Appeltern is het grootste tuinideeën park van Nederland. Met meer dan 200 verschillende voorbeeldtuinen kunt u hier de laatste trends en ontwikkelingen op tuingebied volgen.

Limburg:
Het hoogste punt van het nogal vlakke Nederland is tevens daar waar het grenst aan België en Duitsland. Dit noemt men het drielandenpunt. In dit park is een horecagelegenheid, een doolhof/labyrint en mogelijkheden tot groepsactiviteiten als boogschieten, kompas-tochten en kinderfeestjes. Vanuit dit park zijn er veel mogelijkheden voor fiets- en wandeltochten te maken.

Bij de Limburgse plaats Landgraaf is een 25 hectare groot themapark te vinden. Vele internationale tuinen die opgesierd zijn middels beelden, watervallen en vogels, worden hier tentoongesteld. In het Dinobos is voor de kinderen veel te ontdekken. Dit park heeft ook een deel ingericht als attractiepark, zodat je hier met het hele gezin plezier kunt beleven.

Gaiazoo is uitgeroepen tot het beste dierenpark van Nederland in 2011. Het park is eigenlijk opgedeeld in vier gebieden: het groene regenwoud met apen, zwijnen en dwergnijlpaarden; de toendra’s en steppe met Przewalskipaarden, muskusossen en andere rendieren; de savanne met giraffen, leeuwen, springbokken en neushoorns; het vierde gebied is Limburg met daarin de koe, het varken en de kinderboerderij. Dit dierenpark vind je in Kerkrade.

Andere blogs

Vesting Bourtange

Het Groningse dorp Bourtange is een schitterend vestingdorp. Ooit gebouwd om Groningen te beschermen tegen aanvallen vanuit het oosten.

Meer informatie

Austerlitz

Austerlitz is vooral bekend door de Pyramide van Austerlitz. Maar deze staat echter op Woudenbergs grondgebied. Toch is Austerlitz bijzonder!

Meer informatie

De Nijmeegse 4Daagse

De Nijmeegse 4Daagse ofwel 'The Walk of The word' is een vierdaags wandelevenement rondom Nijmegen en start op de 3e dinsdag van Juli.

Meer informatie