Toeristen Informatie Nederland

Vandaag heeft in het centrum van Amsterdam koning Willem-Alexander samen met enkele overlevenden het ‘Holocaust Namenmonument’ onthuld. Het monument staat aan de westzijde van de Weesperstraat, tussen de Nieuwe Herengracht en de Nieuwe Keizersgracht, direct achter Hermitage Amsterdam. Dit is de locatie van een huizenblok dat in de jaren 60 en 70 van de twintigste eeuw is afgebroken en waar een groot aantal Joden woonde die door het naziregime zijn vermoord.

Het is het eerste nationale gedenkteken in Nederland waarop de namen van alle slachtoffers van de holocaust en de porajmos genoemd worden. Het monument herdenkt de bijna 102.000 Nederlandse Joodse slachtoffers en 220 Sinti en Roma die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen tijdens de Holocaust en die geen individueel graf hebben gekregen. Er waren ongeveer 300 genodigden om de onthulling bij te wonen.

De muren zijn geplaatst in de vorm van vier Hebreeuwse letters, ????, die staan voor “in memoriam” of “ter herinnering”.Het spiegelend roestvrij staal reflecteert het ruisen van bomen.

Wilt u het Holocaust Namenmonument bezoeken? Dat kan vanaf maandag 20 september 2021. Bij het Namenmonument vindt u op een paar plekken een QR code die u kunt scannen. Daarna vult u de naam in die u wilt vinden. Vervolgens wordt de route door het monument aangegeven naar de plek waar de steen met die naam zich bevindt.

Bereikbaarheid:

Komt u met het openbaar vervoer, neem dan metro 51, 53 of 54 / halte Waterlooplein / uitgang Weesperstraat (let op: hier is geen lift)

Komt u met de auto, dan zijn dit de twee dichtstbijzijnde parkeergarages:
Q park Waterlooplein, Valkenburgerstraat 238, 1011 ND Amsterdam
Q park Stopera, Waterlooplein 28, 1011 PG Amsterdam

  • Het monument is gratis toegankelijk
  • Het heeft drie ingangen:
    aan de Nieuwe Keizersgracht
    aan de Nieuwe Herengracht
    via de Hoftuin 
  • De ingangen aan de Nieuwe Keizers- en Nieuwe Herengracht zijn geopend van 8.00 tot 20.00 uur 
  • Beide ingangen zijn toegankelijk voor een rolstoel

Andere blogs

Someren in beeld

Wat is er te doen in Someren? In deze blog leuke uitjes in Someren en mogelijkheden voor een geslaagde vakantie in Noord-Brabant.

Meer informatie

Arcen Bruist!

Arcen is een zeer toeristisch dorp gelegen in de gemeente Venlo. Er is van alles te doen en te zien. In deze blog de hoogtepunten.

Meer informatie

Campings met viswater

Campings in Nederland met viswater. Welke camping in Nederland zijn viscampings. Gooi je hengel uit op een viscamping. In deze blog enkel tips.

Meer informatie