Toeristen Informatie Nederland

Het komt steeds vaker voor dat burgers niet meer rond kunnen komen, en steeds meer moeten bezuinigen. Een gezin met kinderen is hierdoor beperkt en ouders moeten steeds vaker nee verkopen op wensen van de kinderen. Er zijn geen extra middelen beschikbaar voor een dagje uit met de kinderen. Zeker nu de prijzen aan het stijgen zijn weten mensen niet meer hoe ze de eindjes aan elkaar moet knopen. En steeds vaker vragen bezoekers naar informatie voor een goedkoop dagje uit. Wij hebben daarom per provincie enkele leuke gratis uitjes per provincie voor u geselecteerd. Tenslotte heeft elke kind recht op een uitje.

Gratis Uitjes in Noord-Holland

Klimduin, Schoorl

Het Klimduin is een duin in het Nederlandse dorp Schoorl. Het duin ligt onderaan in het centrum van Schoorl en ze is met een hoogte van 51 meter een attractie om te beklimmen. Het Klimduin ligt aan de rand van de Schoorlse Duinen, een uitgestrekt bos- en duingebied. Bij Schoorl ligt overigens met een hoogte van zo’n 55 meter het hoogste duin van Nederland. Sinds 2007 wordt er jaarlijks op het Klimduin de KlimduinRun gehouden met als doel het duin zo snel mogelijk te beklimmen.

Adres: Duinvoetweg 10, 1871 Schoorl.

Kaasboerderij en klompenmakerij De Simonehoeve, Katwoude

Dit is een traditionele kaasboerderij en klompenmakerij gelegen vlakbij Volendam. Kom 365 dagen per jaar langs voor een gratis rondleiding en ontdek hoe kaas en klompen gemaakt worden! In de winkel kan er een poging gewaagd worden tot het lopen op klompen, en kunnen de heerlijke kaasjes geproefd worden. Het is niet nodig om hiervoor een reservering te maken.

Adres: Wagenweg 2, 1145 PW Katwoude.

Kinderboerderij Boerenvreugd, Aalsmeer

Boerenvreugd heeft de grootste, veiligste en schoonste buitenspeeltuin in de regio. Er zijn speeltoestellen voor alle leeftijdsgroepen. Voor de ouders is een gezellig terras van waaruit er uitzicht is op hun spelende kinderen. U vindt er geiten, schapen, konijnen, cavia’s, kippen, eenden, pauwen, kalkoenen en twee ezels. Alle dieren hebben een passend verblijf. U kunt de dieren bekijken, aaien, knuffelen en veel over ze leren.

Adres: Beethovenlaan 118, 1431 WZ Aalsmeer.

Speeleiland Westerdel, Langedijk

In de nieuwbouwwijk Westerdel in Broek op Langedijk vind je een hele leuke, avontuurlijke gratis natuurspeeltuin, ook wel bekend als Speeleiland Westerdel!

Adres: Langoort 1, Postcode 1822, Langedijk.

het Kinderparadijs, Purmerend

In het Kinderparadijs heb je de ruimte om vrij te spelen, hutten te bouwen, pannenkoeken te bakken op een zelfgemaakt vuurtje en te varen op een vlot.

Adres: Karekietpark 16, 1444 HV Purmerend.

Speelbos Banjerbossie, Diemen

Leef je uit in Speelbos Banjerbossie van Staatsbosbeheer. Sluip via de kronkelpaadjes door het bos en ontdek wat er te spelen valt: vaar met het pontje over het water, roetsj met de kabelbaan door de lucht, spring via de stapstenen over water en gras of maak muziek op de levensgrote xylofoon. Je kunt hier naar hartenlust hutten bouwen, met water kliederen, verstoppertje spelen of gewoon gezellig luieren.

Adres: Muiderstraatweg 61, 1111 PV Diemen.

Meer recreatie in Noord-Holland

Gratis Uitjes in Zuid-Holland

Het Jeugdtheaterhuis, Gouda

Het Jeugdtheaterhuis is een huis met deuren die wijd open staan en waar kinderen en jongeren bezig zijn met theater. Bezig zijn met kunst. De deur van het Jeugdtheaterhuis staat altijd wagenwijd open voor publiek. Volg hier een cursus of les of bekijk een van de leuke voorstellingen. Cultuur komt hier tot leven!

Adres: Turfsingel 34 2802 BC Gouda.

Natuur speeltuin, Leiderdorp

In deze Natuur speeltuin kunnen kinderen lekker buitenspelen zonder op het verkeer te letten, klimmen in bomen, hutten bouwen en kliederen met water en zand.

Adres: Bloemerd, Leiderdorp

Het eiland van Brienenoord

Het eiland van Brienenoord  is een natuureiland met bos, grasvlakten, open water en poelen. Het mooiste stukje ligt pal onder de Brienenoordbrug: de getijdengeul waar bij eb en vloed het water door zandplaten in- en uitstroomt. Bij een tocht over het eiland kom je Schotse Hooglanders tegen. Ze zijn tam, je kunt er gewoon langs lopen, maar voeder ze niet.

Adres: Van Brienenoord 5, 3077 AE Rotterdam

Bezoek met kinderen tot 11 jaar ook de avontuurlijke speeltuin. De volkstuinvereniging van Brienenoord en het Zuid-Hollands Landschap hebben er iets moois van gemaakt. De natuurspeeltuin ‘De Blije Bij’ is dagelijks open van zonsopgang tot zonsondergang.

Adres: via de volkstuinvereniging, Brienenoord 17, Rotterdam.

Fort Drakensteijn, Schiedam

Dit is een unieke speeltuin. De onwijs spannende speeltoestellen zijn op zichzelf al een beleving, maar vooral uniek omdat ze zo gebouwd zijn dat ook kinderen met een handicap er ook plezier aan kunnen beleven. Je vind in de speeltuin:

  • Een fort
  • Een water- en zandspeelplaats
  • Zeshoekschommel
  • Grote en een kleine netschommel
  • Klim- en klauterspeeltoestel.

En is het in de winter niet te koud, dan kunnen kinderen zich uitleven bij de waterpomp.

Adres: Prinses Beatrixpark 1, 3121 KJ Schiedam.

Het Klauterwoud, Vlaardingen

Het Klauterwoud is een avontuurlijke speelplek voor jong en oud die houden van avontuur, water en modder. Het Klauterwoud beschikt over natuurlijke speeltoestellen en een kabelbaan. Diverse speeltoestellen zijn rolstoeltoegankelijk, zodat het Klauterwoud ook geschikt is voor kinderen met een lichamelijke beperking.

Adres: StraatWatersportweg 11, 3138 HD Vlaardingen.

De Oude Zustertuin, Bodegraven

In dit park, ver weg van het verkeer (en de vele gevaren die dat met zich meebrengt) kunnen kinderen in een volkomen natuurlijke omgeving, nog zichzelf zijn en veilig spelen in de spannende bossages of met de kinderboerderijdieren. Terwijl de kleintjes zich vermaken in de kleuterspeeltuin, heeft de wat oudere jeugd veel plezier in de schorsbak met klimtorens. Van het grote sport- en voetbalveld wordt door jong en oud gebruik gemaakt.

Adres: Overtocht 34, 2411 BV Bodegraven

Meer recreatie in Zuid-Holland

Gratis Uitjes in Zeeland

Geitenboerderij De Mèkkerstee, Ouddorp

Op geitenboerderij De Mèkkerstee beleven kinderen de charme van het boerenleven. Ervaar de wellness van de geiten en bezoek de kinderboerderij. Geniet tussendoor van zelfgemaakt ijs of bezoek het restaurant voor een heerlijke kop koffie met appeltaart. In de kaasmakerij zie je hoe kaas wordt gemaakt en in de landwinkel kun je terecht voor allerlei streekproducten.

Adres: Hofdijksweg 34, 3253 KB Ouddorp.

Speelbos De Braakman, Biervliet

Speelbos de Braakman is geweldig. Beklim het enorme klimtoestel, bouw je eigen hut of klieder met water bij de plas of de pomp. En het meest spannende: trek je schoenen uit, en klauter over de bomen die in het water liggen, bouw dammetjes in de plas of verstop je in één van de vele kreekjes.

Adres: Oost Zeedijk, 4521 PW Biervliet.

Speelhof Hoogerzael, Middelburg

Bij Speelhof Hoogerzael kunnen kinderen: Vlotvaren, hutten bouwen, ravotten, je eigen groentes kweken, je verwonderen over de dieren op het land, in de lucht en in het water. Snoepen van fruitbomen.

Adres: Seisweg 32, 4334 AJ Middelburg.

Schaapskooi Schaap en Zo, Heinkenszand

Midden in de Zak van Zuid-Beveland ligt Schaapskooi Schaap en Zo. Op deze biologische boerderij kun je echte Zeeuwse schapen zien!

Adres: Nieuwkamerseweg 3, 4451 NE Heinkenszand.

Klompenmakerij Traas, Bodegraven

Wil je zien hoe de echte ouderwetse Hollandse klompen gemaakt worden? Bij Klompenmakerij Traas in Heinkenszand worden al meer dan 100 jaar klompen gemaakt. Deze klompenmakerij is één van de laatste in Nederland. Er worden nog steeds volgens de traditionele werkwijze machinaal klompen gefabriceerd. De klompen worden via de webshop over de hele wereld verkocht

Adres: Westdijk 3, 4451 RD Heinkenszand.

Groede Podium, Groede

Groede Podium is een verrassend speel-avontuur midden in de Groese Polders. Leuk park met een terrein met springkussens voor de kinderen en zitgelegenheid voor de ouders of grootouders. Ook is er gelegenheid om wat te drinken of te eten te kopen.

Adres: Gerard de Moorsweg 4, 4503 PD Groede.

Meer recreatie in Zeeland

Gratis Uitjes in Noord-Brabant 

Speeltuin T Kwekkeltje, Romalen

In deze grote openbare (gratis) speeltuin is van alles te beleven! Op circa 5.000 vierkante meter speelterrein vindt je voor jong en oud allemaal leuke speeltoestellen. Kleine glijbanen tot hele hoge glijbanen waar je alleen kan komen door een super leuk parcours af te leggen. zandbakken, waterbanen, bruggen over het water, een water- en zandspeelplek, schommels, draaitoestellen, kleuterroute met muziek, wipwap dus voor iedereen is er wel wat te spelen! De entree is gratis maar je mag natuurlijk altijd een vrije bijdrage geven als je dat wil.

Adres: Sportlaan 14a, 5242 CR Rosmalen.

Stadsboerderij De Elzenhoek, Oss

Op stadsboerderij De Elzenhoek is van alles te beleven! Ravot in de natuurspeeltuin, knuffel met cavia’s, konijnen en ratjes, voer de geitjes en laat je verwonderen in het Verwonderhuis. Of kijk eens door de raampjes van de Bijzondere hoek. Raak verdwaald in het bamboebos, klim over de touwen over het moeras, speel met de waterpomp en bouw dammen in het zand, roetsj naar beneden van de glijbaan, ren door de wilgentunnel en trek je schoenen uit en wandel op blote voeten over het zintuigen pad. Trek je oude kleren aan en kom heerlijk klimmen, klauteren, kliederen en ravotten in de natuurspeeltuin op de boerderij!

Adres: Anna van Schuurmanstraat 602, 5344 TX OSS.

Natuurspeeltuin Klauterwoud, Berghem

Het speelbos bestaat uit diverse speeltoestellen van hout, zoals zigzag palen, een dassentunnel, een touwparcours en stapstammen. Een waterpomp om bij mooi weer lekker te kliederen met water en zand ontbreekt niet. Voor de volwassenen zijn er verschillende picknick en gewone bankjes om lekker in of uit het zonnetje te lezen, picknicken of gezellig te kletsen. Het speelbos is toegankelijk voor kinderen tot 12 jaar. Het Klauterwoud is gelegen tegenover Natuurtheater Hoessenbosch.

Adres: Hoessenboslaan 51, Berghem.

Fort Sabina, Heijningen

Fort Sabina is een leuke omgeving voor kinderen en waar heel veel te ontdekken valt. Op dit mooie erfgoed is altijd wel wat te beleven. Proef van de historie, de sfeer en de kunst op het fort. Maandelijkse agenda met voor elk wat wils en in de vakantieperioden extra activiteiten voor families.

Adres: Fortweg 1, 4794 Heijningen.

Speelbos De Kemmer, Oirschot

In Speelbos De Kemmer kun je naar hartenlust klimmen, klauteren, hutten bouwen en nog veel meer. In het bos zijn verschillende dieren verborgen die allemaal hun eigen verhaal hebben en een leuke plek bewaken. Maak kennis met het rijk der dieren en ontdek de geheimen van Speelbos De Kemmer.

Adres: 5688 GT Oirschot.

De Speuldries, Deurne

De Speuldries is een speeltuin in de Sint-Jozefparochie, een wijk van de kern Deurne in de gemeente Deurne. Met meer dan 20 speeltoestellen, een grote zandbak en veel groen is ‘De Speuldries’ de leukste plek om te spelen en de dag door te brengen. Met lekker weer kan je verkoeling zoeken bij de oude waterpomp voor de nodige waterpret. En je hebt daar niet eens een zwemdiploma voor nodig! De Speuldries heeft voor ieder wat wils. Je kan rustig schommelen of trampoline springen, maar voor de stoerdere kids is er een spannende kabelbaan! Daarnaast is de speeltuin groot genoeg om 1001 verstop plekken te verzinnen! Voor de ouders is er een overdekt terras om rustig te zitten en de boel in de gaten te houden. Daarnaast is De Speuldries rolstoelvriendelijk.

Adres: Rembrandt Van Rijnstraat 5, 5753 BE Deurne

Meer recreatie in Noord-Brabant

Gratis Uitjes in Utrecht

Kinderboerderij Otterspoor, Maarssen

De Ottenspoor heeft als doel om het publiek – en in het bijzonder de jeugd van4 – 15 jaar- opeen plezierige wijze in contact te brengen met het boeren- en buitenleven. Kinderen kunnen hier leren omgaan met boerderijdieren. Zij trachten de bezoekers zo veel mogelijk in aanraking te laten komen met onze dieren. Daarom lopen er veel dieren los tussen het publiek

Adres: Reigerskamp 198, 3607HK Maarssen.

Geertje’s Hoeve, Haarzuilens

Geertje’s Hoeve maakt het boerenleven beleef baar voor jong en oud. De boerderijdieren, kaasmakerij, boerderijwinkel en lunchrestaurant maken een bezoek aan de boerderij zeker de moeite waard.

Adres: Thematerweg 5, 3455 SM Haarzuilens.

De Piramide van Austerlitz, Woudenberg

De Piramide van Austerlitz is gelegen op het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug en in 1804 gebouwd. De bosrijke omgeving rond dit monument leent zich uitstekend voor wandelingen en fietstochten. De Piramide is officieel start- en eindpunt van wandelroutes drie door de ANWB gemarkeerde fietstochten. Daarnaast ligt een grote speeltuin en lunapark met onder andere botsauto’s, draaimolens en een treintje. In de speeltuin staan speeltoestellen voor alle leeftijden. Er is ook een restaurant, snackbar en terras

Adres: zeisterweg 98, 3931 MG Woudenberg.

Molen de Ster, Utrecht

In de bruisende wijk Lombok ligt het best bewaarde geheim van Utrecht. Molen de Ster is een monumentale houtzaagmolen waar je terecht kan voor lekkere lunch op het terras of een koffie to go. Op het erf vind je ook boerderijdieren en een leuk speeltuintje voor kinderen tot 6 jaar.

Adres: Molenpark 3, 3531 ET Utrecht

Hertenkamp Maarschalksbos, Baarn

Kleinschalig dierenparkje met minispeeltuin waar kinderen zich kunnen vermaken.

Adres: Eemnesserweg, Baarn

Meer recreatie in Utrecht

Gratis Uitjes in Flevoland

Stichting AAP, Almere

Stichting AAP is gevestigd op Landgoed de Kemphaan in Almere. De dieren die bij AAP binnenkomen zijn vaak verwaarloosd, zowel qua verzorging als sociale omgeving. Bij AAP krijgen zij de professionele zorg die zij nodig hebben, zodat ze weer ‘dier’ kunnen zijn. Je kan het pad volgen langs de verschillende verblijven en eilanden waar de apen verblijven om ze te zien spelen. Het is ook mogelijk om een rondleiding te reserveren zodat je ze van dichterbij kan bekijken. Hier hoef je niet voor te betalen. Naast Stichting Aap vind je hier ook de stadsboerderij en Zuiderzeespeelbos en kabouterpad.

Adres: Kemphaanpad 1, 1358 AC Almere.

Het Grote Kabouterbos, Dronten

Bij Het Grote Kabouterbos is er van alles te beleven: een kaboutertrein rijdt boven de tafels, de kabouterband speelt de leukste deuntjes en door het hele restaurant vind je knoppen en touwtjes waarmee je van alles in beweging kan zetten. Neem een duik in de grote ballenbak, speel leuke computerspelletjes of kijk je ogen uit bij het Kabouterdiorama. Wil je liever buiten spelen? Dat kan natuurlijk ook! Er staan diverse kabouterspeelhuisjes, klimtoestellen, schommels, een prachtig springkussen of speel lekker bij de waterpaddenstoelen!

Adres: Roggebotweg 21, 8251 PS Dronten.

Waterloopbos, Marknesse

Het rijks monumentale Waterloopbos liggen de schaalmodellen van ruim dertig waterwerken verborgen. Het bezoekerscentrum is een fijn startpunt voor een wandeling door dit gebied. Voor kinderen is er een grote waterspeelplek.

Adres: Voorsterweg 34, 8316 PT Marknesse.

Het Belevenissenbos, Lelystad

Het Belevenissenbos in Lelystad herbergt 40 hectare ‘natuurlijk spelen’. Het bos en de toestellen zijn geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Er zijn talloze speelplekken, tientallen speelaanleidingen, kilometers aan routes en waterpartijen.

Adres:Veldweg 98, 8231 SB Lelystad.

Elfendeurtjesroute, Lelystad

Het is moeilijk te geloven, maar in het Hollandse Hout leven elfjes, echt waar! Je zal ze niet zo snel zien, maar je kunt wel de deurtjes vinden waarachter ze wonen. Als je goed zoekt vind je misschien wel een deurtje van Kick, die graag speelt met de koolmees. Of wat dacht je van Lieve die altijd op pad is met haar beste vriendje het lieveheersbeestje. Ook Maite leeft in het bos, samen met haar vriend de muis. Samen met nog vijf andere elfjes bezitten zij deze elfenroute. Kom snel en beleef een middag vol elfenplezier!

Adres: Kitsweg 1, 8218 AA Lelystad

Meer recreatie in Flevoland

Gratis Uitjes in Friesland

Doolhofpark, Bakkeveen

Het Doolhofpark omvat drie verschillende doolhoven, waar de kinderen heerlijk doorheen kunnen rennen en het een hele klus is om de uitgang te vinden. Tevens is er een traditionele speeltuin, waarbij kinderen zelf in actie moeten komen om de toestellen (schommels, wippen, kabelbaan, familieschommel, etc.) te laten bewegen. Ook kunnen ze hier goudzoeken in de goudstroom! Daarnaast is er o.a. een evenwichtsbalk, het slingertouw, de loopbrug over de waterpartijen!

Adres: Mjûmster Wei 16c, 9243 SK Bakkeveen.

Speelbos Sparjebird, Hemrik

Kliederen met water bij de waterpomp, hink-stap-sprong over boomstammen, 3 verschillende touwbruggen en een echte klimboom. Dat vind je allemaal in Speelbos Sparjebird van Staatsbosbeheer. Loop de greppelroute, sleep met takken of bouw een eigen hut. Vies worden mag!

Adres: Sparjeburd 4, 8409 CK Hemrik.

Speelbos Hossebos, Drogeham

Een verstopt plekje om te spelen en te wandelen. Dat is Hossebos. Er is een groot grasveld met speeltoestellen zoals een brug, stammen in het water, ronde wiebeltegels in het water en een groot klimrek. Terwijl de kinderen zich vies maken kunnen de ouders op de bankjes genieten van de rust en zelf meegenomen koffie want het is helemaal gratis maar er is niks verkrijgbaar.

Adres: Tillewei, Drogeham.

Kinderboerderij Wolvega

Op Kinderboerderij Wolvega geniet je van scharrelende kippen, zachte konijntjes en grappige biggetjes. Maak kennis met de ezel en borstel de geiten en pony’s! Ook kun je heerlijk spelen in de speeltuin.

Adres: Steenwijkerweg 49, Wolvega.

Kaasboerderij de Gelder, Tijnje

Op kaasboerderij de Gelder in Trijnje wordt tijdens de zomervakantie wekelijks de Boerderijbeleving georganiseerd. Tijdens de gratis rondleiding, die ontzettend leuk is voor kinderen, kom je van alles te weten over dit grote melkveebedrijf. Daarnaast worden er tijdens Pasen en Kerst leuke activiteiten georganiseerd.

Adres: Heawei 42, 8406 AW Tijnje

Speeltuin Gerard Dou, Leeuwarden

De speeltuin Gerard Dou is de oudste van Friesland en bestaat al 70 jaar. De speeltuin richt zich voornamelijk op de doelgroep 4 t/m 12 jaar. Kinderen kunnen hier kosteloos spelen en ravotten om hun energie kwijt te raken.

Adres: Gerard Doustraat 23-a Leeuwarden.

Meer recreatie in Friesland

Gratis Uitjes in Groningen

Blotevoetenpad, Opende

Het Blotevoetenpad Opende. De naam zegt genoeg: schoenen en sokken uit en lopen maar! Op je blote voeten lopen door de modder, over water en gras. Over boomstammen klimmen of via een touw een sloot over. Heeft het geregend? Dan is er extra modder! Onderweg kan je uitrusten in één van de hangmatten of op een bankje. Durf jij ook?

Adres: Peebos 1a, 9865TG Opende.

Kinderboerderij De Beestenborg, Groningen

Op Kinderboerderij De Beestenborg is een grote variëteit aan dieren zoals: geiten, schapen, ezels, pony’s, varkens, runderen, konijnen, pauwen, kippen, eenden en volièrevogels. De speeltuin is goedgekeurd door de speeltuinbende en dus ook toegankelijk voor kinderen met een beperking.

Adres: Akeleiweg 69, 9731 JC Groningen.

BSV De Apenkooi, Groningen

Buurt en Speeltuinvereniging Vinkhuizen ligt in een met bomen omringt terrein. Hier kunnen de kinderen naar hartenlust veilig spelen: klimmen en schommelen, tafeltennis en met zand en water. In de accommodatie organiseren vrijwilligers verschillende activiteiten voor jong en oud. De kinderactiviteiten worden uitgevoerd in samenwerking met het jeugdteam van WIJ-Vinkhuizen. Het is een bruisend kindercentrum voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar.

Adres: Zilverlaan 4, 9743 RK Groningen.

Maisdoolhof Meerstad

Maisdoolhof Meerstad is een belevenis voor jong en oud! Het gratis toegankelijke maisdoolhof is bijna 3 voetbalvelden groot en telt maar liefst 4 km aan paden. Genoeg ruimte voor speurneuzen om lekker rond te dwalen. Voor de kleinste kinderen is er een klein doolhof met speurtocht waarmee de kinderen kans maken op een leuke prijs. Het doolhof ligt pal naast strand Meeroevers, een kleinschalig recreatiestrand met alle voorzieningen voor een leuke en actieve dag.

Adres:de Waterviolier 5 in Meerstad.

Speelnatuur Le Roy, Groningen

Het gebied is zes hectare groot en er is alle ruimte om je uit te leven, te klimmen, te speuren, te kliederen met water en de natuur spelenderwijs te ontdekken. Wil je weten waar honing vandaan komt? Bekijk het van dichtbij in een bijenkas. Leer alles over de natuur bij Le Roy in Groningen!

Adres: Overloop 5 9732 HZ, Groningen.

 De Groene Dorpsploats, Lutjegast

De Groene Dorpsploats is een plek waar kinderen de elementen water, zand, groen en hout kunnen ontdekken. Het bestaat uit een plas water met strandje. In het water ligt een houten krokodil en er is een klauterroute. Rondom het strandje staan een aantal speeltoestellen voor kinderen, zoals een schommel. De groene dorpsploats bevindt zich vlakbij het Abel tasmanmuseum, het dorpshuis en gymzaal van Lutjegast. Neem je picknickspullen mee! Er is namelijk geen horecagelegenheid of supermarkt in het dorp. Er zijn diverse picknickbankjes waar je kan uitrusten, genieten van de natuur om je heen en/of je eigen mee gebrachte eten/drinken te nuttigen.

Adres: Van Diemenstraat, 9866 AW, Lutjegast.

Meer recreatie in Groningen

Gratis Uitjes in Drenthe

Het Houten Pad van Theodoor, Orvelte

Het Houten Pad van Theodoor is niet alleen een verhaal over een avontuurlijk varkentje. Het houten pad bestaat echt in de bossen van Staatsbosbeheer Orvelte! In het begin is het pad makkelijk te lopen. Verderop moet je oppassen! Dan loop je weer hoog tussen de bomen en even later weer laag langs het water. Klim onderweg in de holle boom, maak muziek en zoek je evenwicht tussen de touwen. Naast het houten pad loopt een pad voor volwassenen.

Adres: Schapendrift, 9441 PJ Orvelte.

Speelbos Lorken Hondsrug, Drouwen

In bomen klauteren, hutten bouwen, met takken sjouwen.. Leef je uit en ontdek spelenderwijs de geheimen van de natuur in het Lorkenspeelbos in de boswachterij Gieten-Borger. Glij van de glijbaan en klauter tussen de bomen op het klimparcours vlak boven de grond. Klieder lekker met water bij de waterpomp. Het kan allemaal!

Adres: Steenhopenweg 4, 9533 PN Drouwen.

Speeltuin Kindervreugd, Veeningen

Speeltuin Kindervreugd in Veeningen is een heerlijke ‘ouderwetse’ speeltuin, met schommels, klimrekken, klim- en klautermateriaal. De speeltuin is opgedeeld in twee delen, een voor peuters en kleuters en een voor schoolgaande jeugd. Het geheel is rondom afgesloten. Achter de speeltuin begint het beleefpad de iPadweg. Je kunt er ook heerlijk een ijsje eten en een kopje koffie drinken bij het dorpshuis.

Adres:  Dorpshuisstraat 39, 7924 PP Veeningen.

Het Melkwegpad, Hooghalen

Het Melkwegpad is een mooie wandelroute waarin de fascinerende wereld van het heelal en de grootste radiotelescopen van Europa centraal staan. Spelenderwijs leert jong en oud over de werking van de enorme schotels. Het melkwegpad loopt langs de grootste zandbak van Drenthe, een speelplaats zo groot als een voetbalveld.

Adres: Oosthalen 8, 9414 TG Hooghalen.

Recreatieplas Tussenboerslanden, Nijeveen

Recreatieplas Tussenboerslanden is gratis toegankelijk en ligt ten noordwesten van het dorp Nijeveen, boven Meppel. Het is onderdeel van sportpark Tussenboerslanden; maar hier merk je weinig tot niets van. Je vindt er een zandstrand, ligweide toiletten en douches. De diepte van het water is ca. 3 meter; er zijn trappetjes en een drijflijn aanwezig. Bij de voetbalvereniging op het park vind je een cafetaria Kortom: een kleinschalige zwemplas waar je met mooi weer heerlijk kunt verblijven met je gezin. In het sportpark kunnen meerdere sporten beoefend worden, o.a. korfbal, voetbal, tennis, zwemmen en beachvolleybal.

Adres: Tussenboersweg, 7948 Nijeveen.

Speelbos ‘Het hol van de leeuw’, Lemele

Meer recreatie in Drenthe

Gratis Uitjes in Overijssel

Het hol van de leeuw, Lemele

‘Het hol van de leeuw’ is een speelbos van Landschap Overijssel voor echte avonturiers. Slinger aan touwen. Spring van boom naar boom of verstop je in een boomhut.

Adres: Kerkweg 32, 8148 PZ Lemele.

Kinderboerderij Samenzóo, Staphorst

Bij een bezoek aan kinderboerderij Samenzóo kom je oog in oog te staan met zoogdieren van groot tot klein, van 800 kg tot 15 gram. Dit zijn onder andere de Galloways (runderen), Ouessant-schapen, wallaby’s, konijnen en dwerghamsters. Ook zie je gekko’s (een soort hagedis uit Azië) en hebben we een bijenhotel waar de rosse metselbij woont. Je merkt het al, dit is geen gewone kinderboerderij; we hebben hier allerlei exotische dieren. Kom snel de speurtocht volgen over de kronkelpaadjes of kies voor de rondleiding over de Keutelroute. Kinderboerderij Samenzóo te Staphorst is een nuttige werkplek voor mensen met een verstandelijke beperking

Adres: van Nesstraat 8a, 7951 AL Staphorst.

het Wevershuisje, Almelo

Midden in het hart van Almelo, bij de Grote Kerk, vindt u een uit het begin van 1600 stammende stadsboerderij. Een karakteristiek oud huisje met vakwerkmuren, wand- en plafondschilderingen. Het Wevershuisje trekt jaarlijks zo’n 10.000 bezoekers. In het Wevershuisje is er een permanente expositie van ‘VAN VLAS TOT LINNEN’, met o.a. een 300 jaar oud weefgetouw, spinnewielen, diverse textielwerkvormen en oude gereedschappen. Er worden met regelmaat demonstraties gegeven van oude ambachten zoals weven, spinnen, kantklossen en zijde schilderen. Vanaf de lente, als de kersenbomen in volle pracht en glorie bloeien, is het goed toeven op het erf : onder genot van een kopje koffie kunt u genieten van dit rustieke plekje. Naar wens kunt u daarna een gratis rondleiding krijgen door het museum.

Adres: Kerkengang 5, 7607 BR Almelo.

Speeltuin Ter Huurne Hollandmarkt, Buurse

Een winkelcentrum, een recreatiepark en een restaurant in één. Kom winkelen, spelen en eten bij Ter Huurne Hollandmarkt. De ruim opgezette speeltuin zorgt voor veel vrolijke kindergezichten.

Adres: Alsteedseweg 64 7481 RZ Buurse.

de Nooterhof, Zwolle

Voor kinderen die houden van buitenspelen, de natuur ontdekken en spelen met water is de Nooterhof een fijne groene plek in de stad. In het park bevindt zich een thematuin, een kruidentuin, een waterspeeltuin en een bijentuin.

Adres: Goertjesweg 3, 8013 PA Zwolle

Het BinnensteBuitenBos, Diepenheim

Dit speelparadijs is resultaat van een idee van kinderen en vind je in Diepenheim! Verschuil je in het wilgenbosje, ga hutten bouwen langs de watermuur en laat de kleintjes lekker kliederen in de zandspeelplek.

Adres: De Akkers 50, 7478 RD  Diepenheim.

Meer recreatie in Overijssel

Gratis Uitjes in Gelderland

Roofvogeltuin De Havikshof, Klarenbeek

Parkachtig aangelegde 4-seizoenen tuin met mooie doorkijkjes en een grote waterpartij.  Deze tuin is het gehele jaar op afspraak te bezoeken. Deze modelsiertuin heeft veel verschillende soorten roofvogels in kooien zitten. Op afspraak worden roofvogelshows gegeven.

Adres: Oudhuizerstraat 36A,7382 BT Klarenbeek.

Kinderboerderij Laag Buurlo, Apeldoorn

Op kinderboerderij Laag Buurlo is een grote variëteit aan dieren zoals: geiten, schapen, ezels, pony’s, varkens, konijnen, kippen, eenden en volièrevogels. De grote speelweide op de boerderij is omringt door leuke speeltoestellen voor de kinderen. Van glijbanen tot kabelbaan en waterspeelplek, de kinderen kunnen zich hier goed vermaken.

Adres: Homerusstraat 8, 7323 PX Apeldoorn.

het Indianendorp, Ermelo

In het bos bij de Ericalaan bevindt zich het Indianendorp, met vrije toegang tot speelweide met speeltoestellen. Kinderen kunnen heerlijk spelen en ontdekken in de speeltuin. Ouders kunnen ondertussen aan de aanwezige picknickbanken plaats nemen.

Adres: 3851 GG Ermelo.

Kinderboerderij De Goffert, Nijmegen

De Goffert in Nijmegen is meer dan een kinderboerderij alleen. De boerderij wil bezoekers in contact brengen met dieren, natuur, milieu en elkaar. Het is een ontmoetingsplek voor Nijmegen. Kinderen en volwassenen kunnen helpen bij de verzorging van de dieren of bij het beheer van het terrein.

Adres: Slotemaker de Bruïneweg 268, 6532 AD Nijmegen.

Speeltuin De Koppel

In speeltuin De Koppel in Borculo kunnen kinderen heerlijk spelen op alle speeltoestellen. En ben je klaar met spelen, dan is er altijd wel iets te doen. Een knutselmiddag of tafeltennissen, bij Speeltuin De Koppel in Borculo wordt van alles georganiseerd. De speeltuin heeft verschillende speeltoestellen buiten staan, waar kinderen zich prima mee vermaken. Kom naar De Koppel voor een ontspannen dagje uit.

Adres: Koningin Julianastraat 37 7271 GN Borculo.

Meer recreatie in Gelderland

Gratis Uitjes in Limburg

Speelbos De Meinweg, Herkenbosch

Kom naar Speelbos De Meinweg voor een middagje buitenplezier. Speel apenkooien tussen de bomen en de hut en klauter over de touwbruggetjes en vlonders die tussen de bomen hangen. Of doe verstoppertje achter de takkenrillen. Liever met water kliederen? Onderaan de heuvel staat een waterpomp, waarmee je water door de uitgeholde boomstammen kunt laten stromen.

Adres: Meinweg 2, 6075 NA Herkenbosch.

Speeltuin Mart Roeffen Grubbenvorst

De speeltuin is opgericht door de familie Roeffen die deze speeltuin bouwden voor hun dertien kinderen. In de loop der jaren heeft uitbreiding plaatsgevonden. Grote speeltuin met een enorm aanbod aan verschillende speeltoestellen. Alles is in perfecte staat van onderhoud. Zelf eten en drinken meenemen en het kost helemaal niks. Een paradijs voor de kids tot circa 12 jaar. Beslist de moeite waard.

Adres: Meerlosebaan 15, 5971 NW Grubbenvorst.

Onze Beestenboel, Venlo

Stichting Onze Beestenboel is een dierenparkje met speeltuintje op het bosrijke Maria Auxiliatrixterrein in Venlo. Het wordt gerund door vrijwilligers en draait volledig op donaties vanuit de maatschappij. Recreatie voor jong en oud, een fijne plek voor mens en dier.

Adres:Auxiliatrixweg 35, 5915 PN Venlo.

Kinderboerderij Schuttersveld, Brunssum

Op de kinderboerderij o.a. te vinden: Runderen, varkens, herten, schapen, geiten, ezels, pony’s, alpaca’s, wallaby’s, een emoe, konijnen, cavia’s, ratjes, een hamster, kippen, duiven, kalkoenen, fazanten, pauwen, ganzen, eenden, volière vogels, papegaaien, baardagamen, schildpadden, slakken, wandelende takken, visjes en een slang.

Adres: Heidestraat 2, 6443 VZ Brunssum.

OERRR Hompesche Molen, Stevensweert

Lekker spelen in de natuur? In de OERRR speeltuin kunnen kinderen zich lekker uit leven buiten in de natuur. In de speelnatuur van OERRR krijgen kinderen volop de ruimte. Geen strakke speeltuin tussen het beton, maar lekker uitwaaien, vrijheid en fantasie.

Je kunt hier heerlijk ravotten, met water, zand en modder spelen, klauteren over boomstammen en nog veel meer. En als de molen open is, kun je misschien wel van bovenaf bekijken waar je net gespeeld hebt. Want de Hompesche Molen is de hoogste molen van Limburg.

Adres: Molendijk 6, 6107 AA Stevensweert.

Meer recreatie in Limburg

Andere blogs

Vesting Bourtange

Het Groningse dorp Bourtange is een schitterend vestingdorp. Ooit gebouwd om Groningen te beschermen tegen aanvallen vanuit het oosten.

Meer informatie