Toeristen Informatie Nederland

Giethoorn is een waterstreekdorp in de gemeente Steenwijkerland en ligt tussen Steenwijk en Meppel. Het dorp telt ongeveer 2630 inwoners en is bekend door zijn bruggetjes, waterwegen en punters. Giethoorn wordt ook wel het ‘Hollands Venetië’ genoemd.  Het Hollandse Venetië wordt jaarlijks door ca. 1 miljoen mensen bezocht. Het is niet alleen leuk voor buitenlandse toeristen maar zeker ook leuk voor Nederlandse toeristen. Giethoorn moet je gewoon een keer gezien hebben.

Giethoorn heeft geen wegen voor auto’s en is alleen te voet, per fiets en over het water te verkennen. Toeristen die met de auto komen, kunnen de auto gratis buiten het centrum op de speciale parkeerplaatsen in Giethoorn parkeren. Twee prettige parkeerplaatsen zijn bij Binnenpad 14 en bij het Eendrachtsplein. Giethoorn heeft geen eigen treinstation. Iedereen die met het openbaar vervoer Giethoorn wil bezoeken moet de trein naar Zwolle nemen. Bij station Zwolle stopt bus 70 naar Giethoorn. De bus rijd slechts 1 á 2 keer per uur.  Campers kunnen terecht op de camperplaatsen van De Zuidercluft gelegen aan de Vosjacht 1 in Giethoorn. Er zijn voldoende voorzieningen voor campers zoals stroom, toilet, watertappunt en stortplaats voor chemisch toilet.

Om Giethoorn te verkennen is het aan te raden om dit op het water te doen. Bijna overal in Giethoorn zijn boten te huur, hiervoor heb je géén vaarbewijs nodig. Er zijn voornamelijk motor- en fluisterbootjes, maar ook punters van polyester of hout, met of zonder motor zijn te huur. De punters zonder motor moeten dan door het dorp gepunterd worden. Voor toeristen die niet zelf willen varen worden door verschillende bedrijven rondvaarten aangeboden. Het is aan te raden om vooraf een boot te reserveren aangezien het varen in Giethoorn erg gewild is bij toeristen.

Giethoorn heeft een erg leuk centrum welke door de vele grachten en de kleine eilandjes door ruim 175 bruggen met elkaar zijn verbonden. Een mooie wandeling door het dorp is echt een aanrader. Wandel langs het Binnenpad, de Langesteeg en het Zuiderpad. Er staan leuke typische huizen met rieten daken aan beide kanten van de dorpsgracht. Opvallend voor het dorp zijn de vonders en de hoge houten bruggen. Ook aan musea ontbreekt het niet in Giethoorn.

Het Hollands Venetië heeft namelijk verschillende musea: ’t Olde Maat Uus geeft een goed beeld hoe het leven vroeger in Giethoorn was. In Gloria Maris is de onderwaterwereld te bekijken. En in museum De Oude Aarde is een bijzondere collectie mineralen en fossielen te bezichtigen. Voor kunstliefhebbers is kunstgalerie Afrika een aanrader.

 

Giethoorn is zowel in de winter als  in de zomer leuk om te bezoeken. In de wintermaanden is het heerlijk om hier te schaatsen. Het dorp is in de avond prachtig verlicht en heeft in de winter een heel ander landschap dan in de zomer. De lange rietstengels verdwijnen steeds meer door het werk van de rietsnijders, waardoor het uitzicht erg mooi is. De rondvaartboten zijn bijna allemaal overdekt en in de winter zelfs verwarmd. Het maakt dus niet uit wanneer je Giethoorn bezoekt, het is en blijft een geweldige beleving.

Toeristen Informatie Punt Giethoorn

Giethoorn is uitermate geschikt voor gezinnen met kinderen. Het varen over het water is al een belevening op zich, maar daarnaast zijn er in Giethoorn verschillende kinderattractie ’s. Voor meer informatie over Giethoorn, het huren van bootjes, wandelgidsen, speeltuinen, lokale producten, overnachtingen in één van de schitterende natuurhuisjes, op een vakantiepark in Giethoorn, of in een hotel of B&B, kan men vrijblijvend terecht bij het TIP.  Het Toeristen Informatie Punt Giethoorn is gevestigd op adres: Ds. T.O. Hylkemaweg 1a, 8355 CD,  Giethoorn.

Andere blogs

Vesting Bourtange

Het Groningse dorp Bourtange is een schitterend vestingdorp. Ooit gebouwd om Groningen te beschermen tegen aanvallen vanuit het oosten.

Meer informatie

Austerlitz

Austerlitz is vooral bekend door de Pyramide van Austerlitz. Maar deze staat echter op Woudenbergs grondgebied. Toch is Austerlitz bijzonder!

Meer informatie

De Nijmeegse 4Daagse

De Nijmeegse 4Daagse ofwel 'The Walk of The word' is een vierdaags wandelevenement rondom Nijmegen en start op de 3e dinsdag van Juli.

Meer informatie