Toeristen Informatie Nederland

Grou een wat minder bekend – maar zeker toeristisch plaatje –  ligt in de gemeente Leeuwarden, in de Nederlandse provincie Friesland. In de volksmond spreken we van Grouw, maar de Friezen zeggen Grou. Enkele jaren geleden zijn ook de plaatsnaamborden hierop aangepast. Grou ligt ten zuiden van Leeuwarden, ten westen van Drachten, ten noorden van Heerenveen en ten noordoosten van Sneek. Gastvrij Grou is een karakteristiek dorp en heeft een gezellig centrum met nog ouderwets knusse winkeltjes en meerdere restaurants met leuke terrasjes zowel in het centrum als aan de waterkant. Het dorpje is mede bekend om de viering van Sint Piter in plaats van Sinterklaas op 5 december elders. Ook staat Grou bekend om het Skûtsjesilen. Liefhebbers van beide activiteiten maken dat Grou dan ook door toeristen goed word bezocht. Alhoewel Friezen vaak als stugge mensen worden gezien zult u hier in Grou niets van merken. Gastvrij Grou sluit iedere toerist in zijn hart.

Skûtsjesilen

Skûtsjesilen zijn de Friese zeilwedstrijden met skûtsjes. Skûtsjesilen is een ander woord voor wedstrijdzeilen met oude vrachtschepen. Omdat de schepen hiervoor ondiep water door moesten varen, werden ze lang en plat gemaakt (om het gewicht te verdelen). Tijdens het kampioenschap skûtsjesilen strijden veertien oude platbodems op de Friese wateren om de kampioenswimpel. Het is een gezellig evenement wat jaarlijks door vele toeristen word bezocht.

Sint Piter

Sint Piter is de goedheiligman die elk jaar op de zaterdag voor zijn verjaardag (21 februari) van Spanje naar het Friese dorp Grou komt en daar zijn boot aanlegt aan de Nieuwe Kade. Grou wordt in principe niet door Sinterklaas maar door Sint Piter bezocht. Op de scholen wordt niet gesproken over Sinterklaas en wordt daarentegen veel tijd besteed aan het Sint Piterfeest. Er zijn veel overeenkomsten. Zo zijn beide mannen te herkennen aan de lange witte baard, de staf en de mijter. Sint Piter draagt in tegenstelling tot Sinterklaas een witte mantel. Ook rijdt hij niet op een schimmel maar op een echt Fries paard, dat zwart is. Daarnaast heeft hij in tegenstelling tot zijn collega maar één Zwarte Piet, die in het Fries Swarte Pyt wordt genoemd.

Winkelen in Grou

In het centrum van Grou kunt u winkelen in de Hoofdstraat of in één van de kleine straatjes waar het dorp bekend om staat. Het is er erg gezellig en knus. Er zijn veel leuke restaurants, cafés en terrasjes. Grou is een dorp dat in de zomer veel toeristen trekt. Er zijn dan ook veel restaurants en terrasjes in het dorp. Het mooiste uitzicht over het Pikmeer heeft u vanaf het terras van Restaurant Het Theehuis.

Musea in Grou

– Het Mineralogisch Museum Grou is gevestigd in een omgebouwde schuur van een oude boerderij. In de voormalige schuur staan tal van vitrines met onder meer edelstenen, bergkristal, robijnen, woestijnrozen, zwavel, amethist, pyriet en fluorescerende mineralen. Elke vitrine heeft zijn eigen thema met informatie over het gebruik, de herkomst en de ontstaansgeschiedenis van de getoonde objecten. Naast de permanente collectie organiseert het museum wisselende exposities.

– Commandopost Grou is één van de bezoekerslocaties van het Museum Bescherming Bevolking. In het museum waan je je door de wereld van de Koude Oorlog en bezoek je de ondergrondse bunkers. Deze bunker is ingericht met vier commandoposten: Kringcommandopost Bescherming Bevolking (KCBB-Friesland-c), Provinciale Commandopost Bescherming Bevolking (PCBB-Friesland), Gemeentelijk Centrum Civiele Verdediging (GCCV-Leeuwarden) en Provinciaal Centrum Civiele Verdediging (PCCV-Friesland).

 

Fiets een rondje met het pontje

Wij willen de fietsliefhebber het bekende rondje met het pontje niet onthouden. Fiets van pont naar pont en ontdek in een ‘achtje’ de mooiste plekken van Grou en omgeving. Start uw fietsroute in Grou en stap vrijwel direct op de pont naar de overkant. Vanuit hier kunt u met een andere pont naar eiland De Burd. Wanneer u dit bijzondere eiland over fietst, komt u vanzelf bij de volgende pont uit. Pont De Snoeckbears brengt u weer terug naar het vaste land, waar u richting Earnewâld gaat. Volg de knooppunten en u komt vanzelf nog een paar pontjes tegen.

Overnachten in Grou

Grou is een prima als basis voor uw vakantie in Friesland. Vanuit hier kunt u makkelijk de steden Heereveen en Leeuwarden bezoeken. Om alle toeristen  te laten verblijven in Grou zijn er verschillende mogelijkheden om te overnachten. In het centrum van Grou liggen twee hotels aan het water. Beide hotels hebben een eigen aanlegsteiger.

U kunt ook  in een hostel overnachten. Bij het hostel Oer ‘t Hout Grou kunt u ook boten huren. Het hostel is vooral populair bij jongeren en gezinnen. In vergelijking met een hotel is er bij een hostel vaak sprake van meer gezamenlijk te delen voorzieningen. Hierdoor is er dus minder privacy, zoals door alle gasten te gebruiken sanitair en slaapkamers of -zalen voor meerdere niet bij elkaar horende gasten. Het voordeel is dat een dergelijke accommodatie vaak goedkoper is.

Aan de rand van het centrum ligt het B&B Atboot. Hier kunt u overnachten in een kamer of appartement.

Voor de kampeerders heeft Grou verschillende camping en minicampings. Ook camperaars kunnen terecht in Grou.

Breikbaarheid Grou

Grou ligt vlakbij de snelweg A32 tussen Heerenveen en Leeuwarden. U kunt met de auto vanuit Grou dus snel naar het centrum van Leeuwarden of naar Thialf rijden.

Ook met openbaar vervoer is Grou prima bereiken. Er stopt overdag twee keer per uur een trein op station Grou-Jirnsum. In de avond en in het weekend is er één Sprinter per uur. U moet vanaf het station nog wel ongeveer een kwartier lopen om in het centrum van Grou en bij het Pikmeer te komen. De regionale bus tussen Leeuwarden en Heerenveen rijdt door het centrum van Grou.

Toeristen Informatie Punt (TIP) Grou

Wilt u meer weten over wat er in Grou te doen is? U vind het Toeristisch informatie punt Grou, aan het Halbertsma’s Plein 12, 9001 AH in  Grou. Deze is open op vrijdag en zaterdag van 10.00 – 14.00 uur.  Het TIP voorziet niet in digitale informatie! Gastvrij Grou heet u welkom.

Andere blogs

Vesting Bourtange

Het Groningse dorp Bourtange is een schitterend vestingdorp. Ooit gebouwd om Groningen te beschermen tegen aanvallen vanuit het oosten.

Meer informatie

Austerlitz

Austerlitz is vooral bekend door de Pyramide van Austerlitz. Maar deze staat echter op Woudenbergs grondgebied. Toch is Austerlitz bijzonder!

Meer informatie

De Nijmeegse 4Daagse

De Nijmeegse 4Daagse ofwel 'The Walk of The word' is een vierdaags wandelevenement rondom Nijmegen en start op de 3e dinsdag van Juli.

Meer informatie