Toeristen Informatie Nederland

Nog wat vakantiedagen over? Dan is het wellicht een idee deze aan een fietsvakantie in het Noord-Hollandse Alkmaar te besteden. De binnenstad is een gezellige uitvalsbasis om naar mooie plekken als Bergen, Heiloo te fietsen. De omgeving gaat u zeker verrassen, net als de stad zelf.

Fietsvakantie in Nederland: fiets verzekerd?
Coronacrisis of niet, een fietsvakantie in eigen land is altijd een aanrader. De voorbereidingen zijn minimaal en de kosten overzichtelijk, al hebben veel mensen er lol in om her en der extra geld uit te sparen om zichzelf tijdens de fietstochtjes te kunnen trakteren op koffie met gebak, een lokaal biertje of souvenirs. De fietsverzekering vergelijken is zoiets dat u wel eens vergeet als u een middagje voor de administratie en verzekeringen gaat zitten. Terwijl fietsdiefstallen – helaas – niet zeldzaam zijn in Nederland.

Heiloo: gemoedelijk dorpje
De binnenstad van Alkmaar is overzichtelijk, zodat per fiets de stad in komen nooit veel tijd in beslag neemt. Mogelijkheden tot overnachten zijn er in alle prijsklassen, net als voldoende plekken om het ijzeren ros bewaakt te stallen: onder Theater De Vest bijvoorbeeld. Van daaruit is het vijftien minuutjes zuidwaarts peddelen richting de grens met Heiloo. Pak niet de drukke Kennemerstraatweg, maar de Westerweg – deze is deels autovrij en gaat dwars door het mooie Heilooërbos. Eenmaal in Heiloo is er het beroemde Witte Kerkje, de twee gezellige winkelcentra en aan de andere kant van het dorp, bij Egmond-Binnen, het Sint Liobaklooster.

Bergen: kunstenaarsdorp rondom de Ruïnekerk
Vanaf diezelfde fietsenstalling fietst men via het Scharlo, onder het spoor door, naar kunstenaarsdorp Bergen, opgetrokken rondom de eeuwenoude, deels verwoeste blikvanger De Ruïnekerk. Hier ontmoet u creatieve geesten in De Taverne, drinkt u koffie bij het ouderwetse Huis Met de Pilaren en bevinden zich voor zo’n bescheiden dorp veel boeken- en kledingwinkels en natuurlijk kunstgalerieën. Om Bergen heen, bijvoorbeeld richting uitspanning Duinvermaak, is de natuur prachtig en kan verder gefietst worden richting het artistieke zusje Schoorl.

Alkmaar zelf
Als u de fiets wilt laten staan is een dagje Alkmaar-centrum eveneens een aanrader. Bezienswaardigheden zijn het Accijnstorentje, de karakteristieke Molen van Piet, de vele musea zoals het Stedelijk Museum, Biermuseum De Boom en het Beatlesmuseum en de vele (tweedehands) winkeltjes. Vergaap u aan de oneindige stapels boeken bij antiquariaat De Alkenaer, bekijk het rariteitenkabinet dat Soepp heet en vergeet vooral niet een heerlijk stokbrood (met sesamzaadjes!) te kopen bij één van de filialen van Bakkerij Beerse, in 1902 opgericht en al tientallen jaren hofleverancier. ‘s Avonds zijn er vaak concerten bij poptempel Victorie. Alkmaar en omgeving lenen zich kortom prima voor een weekje weg, met de fiets als ideaal vervoermiddel.

Andere blogs

Vesting Bourtange

Het Groningse dorp Bourtange is een schitterend vestingdorp. Ooit gebouwd om Groningen te beschermen tegen aanvallen vanuit het oosten.

Meer informatie

Austerlitz

Austerlitz is vooral bekend door de Pyramide van Austerlitz. Maar deze staat echter op Woudenbergs grondgebied. Toch is Austerlitz bijzonder!

Meer informatie

De Nijmeegse 4Daagse

De Nijmeegse 4Daagse ofwel 'The Walk of The word' is een vierdaags wandelevenement rondom Nijmegen en start op de 3e dinsdag van Juli.

Meer informatie