Toeristen Informatie Nederland

Wellicht heb je al wel eens van het pittoreske havenstadje Elburg gehoord. Dit stadje werd al in de 13e eeuw in schriftelijke bronnen genoemd en de oude binnenstad heeft nog steeds dezelfde middeleeuwse uitstraling, hoewel alles natuurlijk wel in een modern jasje is gestoken. Heb je nog nooit van Elburg gehoord of wil je graag weten wat je niet mag missen als je in dit stadje bent? Lees dan snel verder! 

De vesting

Zoals we net al zeiden, is in Elburg vesting nog steeds de middeleeuwse uitstraling te vinden. De verschillende monumentale panden staan door de hele stad verspreid, je kijkt dus overal je ogen uit. Elburg heeft een rechthoekig middeleeuws stratenplan met in het midden 1 hoofdstraat. Wanneer je in de stad bent is het echter een aanrader om eens door de steegjes te lopen. Oude huizen, kinderkopjes en vrolijke bloempotten vullen het decor. 

De stadsmuren

Verder vind je rondom de vesting de oude stadsmuren, welke bijna volledig bewaard zijn gebleven. Loop een rondje over de wallen en bekijk de vesting van buitenaf. Aan je ene hand de stad, aan je andere hand weidse uitzichten.

Na een rondje stadsmuren kan je de kazematten nog bezichtigen en kijk ook eens naar de muurhuisjes, tegen de stadsmuur aangebouwd. Via de Vischpoort loop je vervolgens de stad weer binnen.

Musea

Maar niet alleen in de buitenlucht beleef je de historie van Elburg. Een echte aanrader is om minstens één van de verschillende musea die de stad rijk is te bezoeken. Bezoek Museum Elburg, de Sjoel of het Orgelmuseum. Niet echt een museum, maar wel de moeite waard: de Grote Kerk van Elburg. Bijzonder aan deze toren is de platte bovenkant, vroeger heeft deze toren wel een spits gehad, maar tijdens een brand is deze verwoest. Gelukkig is de rest van de kerk bewaard gebleven en kan je in de weekenden de toren ook beklimmen.

Tijd voor eten!

Na alle bezienswaardigheden en activiteiten is het tijd om een lekker hapje te eten. Of je nou op zoek bent naar een lunch, tussendoortje of een compleet diner: Elburg heeft voor iedereen wat naar wens.

Een tip van ons: ga lekker dineren bij restaurant Achter de Poorte. Dit familiebedrijf is al bijna 30 jaar een begrip in Elburg en omgeving. Waar het is gevestigd? Niet te missen, want zoals de naam al zegt: het restaurant zit achter de poorte. Met deze poorte wordt uiteraard de Vischpoort bedoeld. 

Overnachten

In Elburg is genoeg te zien en te doen en als je de binnenstad hebt gehad, dan kan je nog wel een paar dagen zoet zijn met de omgeving. Daarom is het begrijpelijk dat je aan één dag niet genoeg hebt. In de buurt zijn voldoende plekken om te overnachten, maar voor de echte Elburger ervaring is er maar één plek. In heel Elburg is namelijk maar één hotel en dat is gevestigd in de oude binnenstad.

Wil je na het lezen van deze blog direct een nachtje Elburg boeken? Via hotelelburg.nl kan dat. Alvast veel plezier in Elburg!

Andere blogs

Someren in beeld

Wat is er te doen in Someren? In deze blog leuke uitjes in Someren en mogelijkheden voor een geslaagde vakantie in Noord-Brabant.

Meer informatie

Arcen Bruist!

Arcen is een zeer toeristisch dorp gelegen in de gemeente Venlo. Er is van alles te doen en te zien. In deze blog de hoogtepunten.

Meer informatie

Campings met viswater

Campings in Nederland met viswater. Welke camping in Nederland zijn viscampings. Gooi je hengel uit op een viscamping. In deze blog enkel tips.

Meer informatie