Toeristen Informatie Nederland

Ga je op vakantie naar Drenthe of ben je op zoek naar een bijzondere en bovenal prachtige wandeling in het noorden van Nederland? Dan is het Plankenpad in Nationaal Park Dwingelderveld een zeer goede keuze. In dit artikel gaan we je meer vertellen over deze bijzondere wandeling en de andere routes die je in het Drentse Dwingelderveld kunt vinden.

Plankenpad Dwingelderveld

Met uitstek de bekendste wandelroute in Drenthe en misschien wel de mooiste van heel Nederland: Het Plankenpad. Met een lengte van 5,5 kilometer is wandelroute boswandeling Spier, zoals de route officieel heet, zeer goed te doen voor zowel ervaren en recreatieve wandelaars. Je wandelt langs de Drentse bossen, open landschappen en uitgestrekte heidevelden. Na vier kilometer verandert het reguliere wandelpad in een houten wandelpad waarbij je over het natte gedeelte van de Dwingeloose hei loopt.

Nationaal Park Dwingelderveld

Met 4000 hectare aan bos, heide en vennetjes is Nationaal Park Dwingelderveld zeker het bezoeken waard. Het natuurgebied is onderdeel van het Natura-2000 gebied en wordt hierdoor extra goed beschermt. Er leven verschillende soorten roofvogels, reeën, spechten en zelfs slangen. De heide kleurt in de zomer roze en paars, waardoor het uitzicht tijdens je wandeling nog mooier wordt.

Of je nu te voet of met de fiets het gebied wilt verkennen, er zijn verschillende routes die je kunt volgen. De wandelroutes starten bij Natuurpoort Spier, waar tevens boslounge Spier gevestigd zit. Ideaal voor een drankje of een hapje na de wandeling of fietstour.

Wandelroutes 

Behalve het Plankenpad kent natuurgebied Dwingelderveld ook nog andere mooie wandelroutes. Ze starten allemaal bij Natuurpoort Spier, waarbij je ook kunt kiezen voor Familiepad Spier en de Kibbelhoekwandeling. Zoals de naam al zegt is het Familiepad Spier geschikt voor (jonge) gezinnen, waarbij de route slechts 2,3 kilometer is. De Kibbelhoekwandeling is 6 kilometer lang, waarna je eventueel ook nog 1,3 kilometer naar uitkijkpunt de Schapenkop kunt lopen. 

Start je niet vanaf Natuurpoort Spier maar vanaf Bezoekerscentrum Dwingelderveld Ruinen, dan zijn er nog diverse andere wandelroutes. Je hebt de grijze wandeling van 13 kilometer, de witte wandelroute van 7 kilometer en de rode route van 4,5 kilometer. Daarbij is er ook een zwerfpad van ongeveer 3,7 kilometer, waarbij je zelf een weg mag kiezen door het Kloosterveld heen zonder vast wandelpad. 

Andere wandelroutes in Drenthe

Buiten de wandelroutes in Nationaal Park Dwingelderveld kent Drenthe nog veel meer mooie wandelroutes. Zo zijn er in de provincie veel hunebedden te vinden, welke je kunt bekijken tijdens je 15 kilometer durende wandeling. Het Bijvoetpad brengt je langs zes hunebedden en over natuurgebied de Hondsrug. Er zijn meer dan 30 wandelroutes te vinden op de grens van Drenthe en Friesland in het Drents-Friese Wold. In dit Nationaal Park vind je dichte bossen, uitgestrekte zandvlaktes en groene heides. De Grote bos- en duinroute brengt je naar het Aekingerzand, waar je ook uitkijktoren Aekingerzand kunt beklimmen voor een geweldig uitzicht.

Net zoals het Plankenpad op zoek naar iets bijzonders? Het Boomkroonpad ligt hoog langs de toppen van bomen en is geweldig voor kinderen. Het pad zelf is 125 meter, vanuit waar je ook weer andere boswandelingen kunt doen. Voordat je hier gaat wandelen dien je wel een kaartje online te kopen voor een paar euro. Een ander prachtig natuurgebied in de provincie is Het Hart van Drenthe rond de dorpen Grolloo, Erp, Hooghalen en Schoonloo. Er zijn drie routes, waarvan wandelroute Melkwegpad-Bospad een goede route is voor het hele gezin. Zo kom je langs het voormalig Kamp Westerbork en de radiosterrenwacht die op dit terrein staat. In totaal duurt de wandeling ongeveer 1,5 uur, waarbij je langs heidevelden, beekjes, stuifzanden en bossen komt.

Andere blogs

Vesting Bourtange

Het Groningse dorp Bourtange is een schitterend vestingdorp. Ooit gebouwd om Groningen te beschermen tegen aanvallen vanuit het oosten.

Meer informatie

Austerlitz

Austerlitz is vooral bekend door de Pyramide van Austerlitz. Maar deze staat echter op Woudenbergs grondgebied. Toch is Austerlitz bijzonder!

Meer informatie

De Nijmeegse 4Daagse

De Nijmeegse 4Daagse ofwel 'The Walk of The word' is een vierdaags wandelevenement rondom Nijmegen en start op de 3e dinsdag van Juli.

Meer informatie