Toeristen Informatie Nederland

De Nederlandse kust is de landstreek waarmee Nederland grenst aan de Noordzee en aan de Waddenzee. De kustlengte bedraagt ongeveer 523 kilometer, waarvan 353 km Noordzeekust, de rest betreft de kust van de Waddenzee en de Westerschelde. Diverse waterverdedigingswerken, waaronder de Deltawerken maken deel uit van de Nederlandse kust.De Nederlandse kust is een van de toeristische trekpleisters van Nederland. In 2011 vierden ongeveer 1,75 miljoen buitenlandse toeristen hun vakantie langs de kust en 3 miljoen Nederlandse vakantiegangers. Samen besteedden zij ruim 1 miljard euro. De kust van Nederland kan in drie groepen worden verdeeld: de WaddeneilandenNoord-Holland en Zuid-Holland, en Zeeland.

In het noorden van Nederland liggen de waddeneilanden. Het waddengebied heeft vijf bewoonde en drie onbewoonde eilanden.
Terschelling heeft het breedste strand van Nederland en Vlieland heeft een van de mooiste stranden van Nederland.Na Terschelling heeft de populaire kustplaats IJmuiden het breedste strand. Andere populaire kustplaatsen zijn Den Helder, Callantsoog, Bergen aan Zee, Egmond aan Zee, Bloemendaal, Zandvoort, Katwijk, Noordwijk en Scheveningen.

Scheveningen is de populairste badplaats van Nederland en trekt jaarlijks miljoenen bezoekers. Toeristen komen naar Scheveningen voor het strand, de pier en de vele strandpaviljoens. Scheveningen is met de kilometers lange stranden een heerlijke locatie voor jong en oud in elk seizoen. 

De provincie Zeeland heeft brede, goed toegankelijke en schone zandstranden. De badplaats Cadzand is één van de mooiste badplaatsen en heeft het langste kunstwerk van Europa.

De zee is Nederlands grootste natuurgebied, met vele soorten vissen, schelpdieren, krabben en garnalen. Het Nederlandse deel van de Noordzee is een van de drukste vaarwegen ter wereld.In de Noordzee zitten meer algen dan in bijvoorbeeld de Middellandse zee. Hierdoor worden de zonnestralen in het water eerder gebroken en is de kleur van het Noordzeewater eerder grijsgroen dan blauw. Bovendien lijkt het water minder helder omdat je de bodem niet makkelijk kunt zien. Wanneer water schoon is, reikt de ANWB een blauwe vlag uit voor kwalitatief goed zwemwater. De laatste jaren is de waterkwaliteit van de Noordzee achteruitgegaan. Er wordt dan ook momenteel extra aandacht besteed aan de verbetering van de huidige waterkwaliteit van de Noordzee. 

Onze stranden en duinen vormen onze belangrijkste bescherming tegen de zee. Door nieuw zand aan te brengen, blijft de kustlijn op natuurlijke wijze intact. Met behulp van een sleephopperzuiger halen we zand van de zeebodem, kilometers ver de zee in. Dit zand spuiten we vervolgens op vlak voor de kust en/of op het strand. Zo beschermen we de Nederlandse kust tegen afkalving (het langzaam ‘afbrokkelen’ van de kust).

Toch blijft een vakantie aan de Nederlandse Kust de populairste vakantie in eigen land. Wat is er nu fijner dan vanuit uw eigen woning zo met uw badhanddoek onder de arm naar het strand te wandelen of uw favoriete watersport te beoefenen? Vakantiehuisjes aan zee vindt u in uiteenlopende prijsklassen en verschillende groottes. Er zijn ook talloze hotels aan de kust die men kan boeken voor een vakantie in Nederland. Men hoeft niet naar het buitenland om een welverdiende vakantie aan zee te genieten!

Andere blogs

Vesting Bourtange

Het Groningse dorp Bourtange is een schitterend vestingdorp. Ooit gebouwd om Groningen te beschermen tegen aanvallen vanuit het oosten.

Meer informatie

Austerlitz

Austerlitz is vooral bekend door de Pyramide van Austerlitz. Maar deze staat echter op Woudenbergs grondgebied. Toch is Austerlitz bijzonder!

Meer informatie

De Nijmeegse 4Daagse

De Nijmeegse 4Daagse ofwel 'The Walk of The word' is een vierdaags wandelevenement rondom Nijmegen en start op de 3e dinsdag van Juli.

Meer informatie